6 sorters adventskalendrar som räddar december

Gör hela december till julens höjdpunkt

Den stackars Gerhard fick nöja sig med en torr kaka om dagen när hans mamma knåpade ihop den första adventskalendern i Tyskland omkring 1885. Numera finns det lyckligtvis en oändlig mängd fantasifulla alternativ för den som vill liva upp vinterdagarna fram till jul. Strumpor, doftljus eller fläsksvålar – valet är ditt!

Ganska många verkar förbereda adventsmyset precis innan det drar igång. När vi på Prisjakt kollar statistiken ser vi att köpintresset för adventskalendrar var allra störst den 27 november i fjol, följt av den 6 november. Om du behöver lite inspiration följer här en liten guidning i årets massiva utbud av adventskalendrar.

1. Det heter "god jul" av en anledning

Godiset har fortfarande en tätposition i kalenderloppet. Chokladen är populär men den har fått hård konkurrens av smått och gott som lakrits och annat godis. Nyttigare alternativ finns också, med mat och dryck av olika slag. Tekalendern har redan hunnit bli en klassiker. Inte så konstigt – tepåsen är ju en extremt kalendervänlig förpackning och smakvarianterna betydligt fler än 24. Men ganska snart följde kaffekalendrarna och vi misstänker starkt att kapslarna uppfanns bara för att de passar så bra i en adventskalender.

2. För en jul på hjul

Så klart det finns en kalender för motorfantasten, faktiskt flera. Även den som saknar mekarplats kan bygga en klassiker i advent, bakom de 24 luckorna döljer sig en modellbyggsats till ett riktigt drömåk. Vi har också hört talas om en kalender med en doftgran om dagen, kanske något för raggaren?

3. Alla föräldrars räddning

Det är natten till den 1 december. Du har 48 små, små saker som ska slås in i minimala paket och knytas fast i den fina kalendern som barnens farmor broderat i korsstygn. Bitarna av omslagspapper blir alltid för stora eller för små och tejpen fastnar överallt. Dessutom börjar snöret ta slut. Känns det igen?

Vi har goda nyheter: det finns genvägar. Slappna av och kolla in de här adventskalendrarna för barn (eller barnasinnade).

4. Få ett snyggt avslut på året

Det här är kalendrarna som gör alla prisjägare ännu vackrare än de redan är. För varje lucka blir du renare, mjukare, fräschare, glowigare, mer återfuktad, mer väldoftande och så vidare. Vi gillar!

5. Bli en riktig julälskare

Julen är kärlekens högtid! De erotiska kalendrarna har verkligen gjort sitt intåg, det finns fler möjligheter än någonsin att uppmuntra sin partner till en herdestund 24 dagar i rad (eller roa sig själv). Är det dags att byta tomteverkstad mot babyverkstad kan lite julkrydda göra susen och även den mest inbitna julhataren lär se fram emot varje lucköppning.

6. Udda kalenderfåglar i julgranskogen

Den här kategorin kalendrar är ungefär som den där lådan i köket med osorterat innehåll, fast bättre. Här hittar du sådant som verktyg, ljus och hundgodis.

Tips! Vill du skippa den fysiska adventskalendern och ändå njuta av december en liten stund varje dag finns alternativ för skärmen. Många av SVT:s populäraste julkalendrar finns att köpa på DVD.

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
16 oktober 2020

Uppdaterad:
21 oktober 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.