Så väljer du rätt ryggsäck

Utflykten, resan, vandringen, gymbesöket eller den vardagliga pendlingen. Ryggsäckar är bra bärredskap oavsett vad du gör. Men när det finns 4 203 olika modeller bara på Prisjakt är det inte lätt att välja. Här får du sex viktiga punkter som förhoppningsvis hjälper dig på vägen.

1. Typ av ryggsäck

Vilken ryggsäck du behöver beror naturligtvis på vad du tänker göra med den. Att promenera till gymmet med ett par skor och en handduk är inte samma sak som att luffa Asien runt i ett halvår.

Vi kan gruppera ryggsäckarna i två stora grupper: de som har ett stabiliseringssystem och de som inte har det.

Ett stabiliseringssystem är en metallkonstruktion som fördelar vikten i ryggsäcken och håller den på rätt plats. Förr bestod det av en synlig metallram som själva ryggsäcken var fäst vid. I dag finns det i de allra flesta fall inbyggt i själva ryggsäcken. För den som ska bära mycket packning under lång tid är det i stort sett nödvändigt med ett bra stabiliseringssystem.

Ryggsäckar som är avsedda för lättare packning och kortvarigare användning saknar oftast stabiliseringssystem. En liten ryggsäck sitter ändå där den ska och känns stabil om den är välbyggd.

2. Ryggsäckens volym

Volymen, alltså hur mycket packning ryggsäcken rymmer, är så klart tätt knuten till hur mycket packning du har tänkt bära. Det är svårt att ge en definitiv rekommendation för vad du behöver eftersom människor har en förmåga att packa olika mycket inför utflykter och resor. Men en generell rekommendation ser ut så här:

  • 20-40 liter passar bra för vardagsanvändning och dagsturer.
  • 40-60 liter passar bra för lite längre vandringar eller helgresor.
  • 60-80 liter passar de som gör längre backpackingresor och campingturer.

3. Den fysiska storleken

Förutom att ryggsäcken rymmer så mycket packning du vill är det viktigt att den sitter bra. En förutsättning för det är att den har mått som passar din kropp.

Särskilt viktigt är att höjden passar längden på din rygg. Fel storlek gör att du får fel balans när du bär. Det här spelar stor roll om du ska bära tungt och långt, men betydligt mindre roll för mindre ryggsäckar och vardagsanvändning.

Många tillverkare uppger hur långa ryggar deras ryggsäckar passar. För att mäta ryggen behöver du hitta två punkter. Den ena är kota C7 som är den utbuktning du känner i nacken när du lutar huvudet framåt. Den andra hittar du genom att sätta händerna i höjd med höftbenskammen och låta tummarna peka in mot ryggraden. Mät sedan avståndet mellan dessa två punkter.

När du väljer storlek bör du också fundera över om du vill kunna använda ryggsäcken som handbagage på flyg.

4. Bekvämligheten

En bra ryggsäck sitter som limmad på ryggen medan en dålig fladdrar omkring och får dig ur balans. Till stor del handlar det om hur ryggsäcken är konstruerad och skuren. Prova dig fram och läs andra användares omdömen för att hitta vilka som verkar bra.

Därutöver finns det en del detaljer som man kan spana efter.

Axelremmarna får gärna vara smidiga att reglera i längd och vara ordentligt vadderade. Om du har möjlighet, kontrollera att de hamnar på rätt plats på kroppen – så att du kan röra armarna fritt och utan att det skaver någonstans.

Bröstremmen sitter mellan axelremmarna och är till för att hålla ihop axelremmarna så att de inte halkar åt sidan. Den gör också att du kan spänna ryggsäcken tajtare mot ryggen, vilket gör att risken för att den dinglar omkring minskar. Mindre ryggsäckar saknar ofta bröstrem och om du inte ska bära några större mängder packning gör det inte så mycket.

Höftremmen spänner du runt höften. Särskilt i ryggsäckar där du packar tungt är det bra med en väl vadderad och placerad höftrem, eftersom den avlastar axlarna. Det är egentligen på höfterna som den största delen av tyngden bör vila när du vandrar långa sträckor. På mindre ryggsäckar är det inte lika viktigt, men kan ändå vara skönt.

När du letar ryggsäck upptäcker du att det finns en del dammodeller. Poängen med dem är att de är konstruerade för att passa kvinnors anatomi. De är något kortare och bärsystemet brukar vara anpassat för smalare axlar. Dessutom brukar de vara tillverkade så att axelremmar och bröstrem inte hamnar på fel ställen. Även höftremmen brukar vara anpassad för att passa kvinnors höfter bättre.

5. Hur du kommer åt förvaringen

Eftersom ryggsäckar uteslutande handlar om förvaring, är det viktigt att fundera en stund över vilka förvaringskrav du har. Här är några punkter som du bör reflektera över innan köp:

Öppningarna

Olika ryggsäckar går att öppna olika mycket. I en ryggsäck som har blixtlås runt en stor del av framsidan är det lätt att packa och lätt att komma åt saker även om de råkar ligga längst ner på botten. Å andra sidan klarar ryggsäckar som bara har en öppning på toppen mer belastning när du packar. De är dessutom bättre skyddade mot väta.

Antalet fack

Fundera över om du föredrar ett enda stort utrymme att packa i eller flera små. Risken med för många småfack är att du inte får plats med en större tröja om du skulle vilja. Risken med ett enda stort fack är att dina underkläder dansar ringdans med din halvmosade banan.

Plats för skor eller sovsäck

Många större ryggsäckar har ett separat fack längst ner där du kan stoppa in skor eller sovsäck för att komma åt dem smidigt utifrån. Om det finns en mellanvägg mellan det separata facket och resten av ryggsäcken bör den gå att ta loss. På så vis blir ryggsäcken mer flexibel.

Vadderad datorficka

Ryggsäckar som är avsedda för vardagsbruk har ofta en inbyggd datorficka. Hur de ser ut och fungerar skiljer sig åt mellan olika modeller, men ofta består de av en enkel tygficka inuti eller ett extra fack placerat närmast ryggen. Om du redan har ett datorfodral behöver du kanske inte lägga allt för stor vikt vid just datorfickan.

Extra småförvaring

Det är vanligt med specifika och smarta förvaringslösningar för till exempel mobiltelefon, hörlurar och mynt. Stängbara fack för småsaker är praktiskt och kan vara placerade antingen inuti själva ryggsäcken eller på exempelvis axelremmar eller höftrem. Spana också efter ett smart sätt att förvara en vattenflaska hyfsat lättillgängligt.

Remmarna

Om du ska bära runt på en blöt handduk eller ett par smutsiga skor under en utflykt är det bra med remmar utanpå ryggsäcken där du kan fästa dem. Där kan du också fästa liggunderlag eller en regnjacka.

Expanderbarhet

På en del ryggsäckar kan du justera storleken genom att spänna in eller ut med hjälp av remmar. Om du packar halvfullt spänner du in och slipper att ryggsäcken fladdrar omkring. På större ryggsäckar är det vanligt att topplocket kan justeras för att ge mer eller mindre plats.

6. Specialfunktioner

Ryggsäckar används i väldigt olika situationer – några sitter på ryggen på personer som åker buss till skolan, andra sitter på ryggen hos tävlingscyklister och ytterligare några på ryggen hos snowboardåkare. Alla dessa grupper har olika krav och förväntningar på sin ryggsäck.

Det här är några specialfunktioner som kan vara bra att spana efter beroende på vem du är:

Ventilerad rygg

Om du utför fysisk aktivitet är det bra med ventilerad rygg. I praktiken innebär det att ryggsäcken har ventilationskanaler eller material som andas och som därmed vädrar bort svett. De flesta ryggsäckar har någon form av system för det här, men det är ingen självklarhet.

Handtag och hjul

Om du reser med tåg eller flyg finns det ryggsäckar som har hjul och teleskophandtag. Det gör att du kan ta av dig ryggsäcken och rulla den efter dig. Både hjul och handtag gör dock att ryggsäcken blir tyngre.

Ryggskydd

Om du utövar vintersport eller andra sporter där det finns risk att skada ryggen är det tryggt med ett ryggskydd. Det finns ryggsäckar med inbyggt ryggskydd.

Airbag

Det låter kanske märkligt, men det finns ryggsäckar med inbyggd airbag. Det är inte tänkt som ett skydd vid krockar i trafiken, utan som en livlina för den som åker skidor eller snowboard offpist. Om du hamnar i en lavin löser airbagen ut och det är större sannolikhet att du hamnar på toppen av snön än under den.

Vätskesystem

Om du inte orkar hala fram vattenflaskan stup i kvarten finns det ryggsäckar med inbyggt vattensystem. De har en blåsa inne i sig och en slang som mynnar ut någonstans på framsidan. Då kan du enkelt ta dig en klunk när du känner för det. En del ryggsäckar har bara förberetts för vätskesystem, som sedan kan köpas separat.

Vattentät

Mer avancerade ryggsäckar uppges vara vattentäta, vilket brukar betyda att de klarar en del regn. Oavsett är det bra att se över saker som materialval, impregnering, sömmarnas konstruktion och hur fickor och öppningar är placerade. Även om du bara ska åka till jobbet eller skolan med ryggsäcken regnar det förmodligen emellanåt.