Löparskor - det här ska du tänka på

När vårvärmen gör sig påmind är det många som letar sig till affären för att köpa löparskor eller skakar liv i sina gamla skor från garderoben.

Här går vi igenom viktiga saker att hålla koll på när det kommer till löparskor. Vi kommer även att kolla lite på varningssignalerna som vittnar om att de gamla skorna inte längre håller måttet.

Dåliga skor som gör att man springer med en onaturlig löpstil kan vara skadlig för både nybörjaren och elittränaren. Därför är det viktigt att man använder löparskor som är väl anpassade för både fötter och löpstil.

Om man använder traditionella löparskor med tjock sula är det viktigt att skon har bra stabilitet och sitter skönt på foten. Är man så kallad barfotalöpare och har minimalistskor är det tvärtom som gäller, tunnast möjliga sula och så liten stabilitet som möjligt.

Vår rekommendation är att man använder traditionella löparskor för att komma igång och sen gradvis går över till minimalistskor om man vill prova på barfotalöpning.

En löparsko klarar 200 mil

Indikationer på att de gamla skorna måste bytas är att man börjar få skavsår eller att materialet i skon går sönder. Sprickor i gummimaterialet, tyg som inte håller och att det börjar läcka in vatten under foten är klara signaler om att man bör leta sig till en affär.

Sportindustrin säger att löparskor ofta inte klarar mer än upp till 150 mils användning, eller några års bruk, innan de måste bytas. Forskning däremot visar att många skor klarar betydligt mer än så, uppemot 200 mil.

För användaren gäller det att själv känna efter om skorna fortfarande är bra eller inte. Döm inte ut skorna redan i garderoben utan ta på dem och testa åtminstone två eller tre rundor innan de bedöms vara oanvändbara.

Om det är så att skorna måste bytas så följer här några praktiska tips inför nyvalet.

Passformen är bland det viktigaste. En bekväm sko som sitter bra på foten gör att man är ute oftare i löparspåret än en som skaver och är obekväm. Se till att skorna har några millimeters svängrum för att låta foten svälla under löprundan, det är helt normalt.

Bra skor är anpassad för dina fötter

Våra fötter skiljer sig åt en hel del efter utformningen och det finns normalt tre sätt att använda foten när man springer. Man kan pronera, supinera eller ha ett neutralt steg.

Pronering betyder att man använder fotens insida mest vid nedslag medan supinering betyder att utsidan används mest. Ett neutralt steg är att man sätter ner foten rakt utan övervägande del på någondera sida. Man har alltså en centrerad fothållning.

Fotens form har också betydelse. Är man plattfot med ett lågt fotvalv behövs extra stabilitet i hålfoten. Har man ett högt fotvalv bör man välja en neutral skomodell som är anpassad för detta. Väljer man fel är risken att foten inte avlastas på bästa sätt och man kan få krampkänningar.

Om du inte vet vilken typ av fot du har är det bra om du pratar med personalen i en sportbutik. De kan ofta ta reda på detta genom att du går på ett löpband eller står på en speciell glaslåda med speglar.

Vill du kolla hemma kan det göras med en bit papper och lite vatten. Ta ett pappersark och lägg på golvet, blöt in foten ordentlig och ta ett steg på pappret. Ju mer du ser av foten i avtrycket desto lägre fotvalv.

Bäst är att gå till en butik som kan mäta och kolla dina fötter. På så vis får du professionell hjälp med att hitta rätt skor för just dina fötter. Det kommer dina fötter och knän att tacka dig för i längden.

Typer av skor

Löparskor är uppdelade i herrmodeller och dammodeller som bortsett från färgen kan vara svåra att se skillnad på.

Anledningen till att tillverkarna delar upp skorna efter kön är för våra kroppsliga skillnader som gör att det måste göras anpassningar för detta.

Herrskor har exempelvis ofta en högre densitet i mellansulan eftersom män är generellt tyngre än kvinnor. Lästen är också rakare och skorna är generellt bredare med fler storlekar att välja mellan.

Damskorna i sin tur har ofta smalare häl och bredare framfot med en generellt smalare design. Det finns dock inget som säger att man inte kan välja en sko för det andra könet.

Vilka typer av skor finns det då att välja mellan? Här är de fyra vanligaste idag.

Mängdträningsskor är de vanligaste och oftast det bästa valet när man köper löparskor. De fungerar för alla former av träning, från löparrundan i skogen till gymmet, har god dämpning och stabilitet samt håller länge.

Minimalistskor är de tunnaste, lättaste skorna med minimal sula för en så nära markkontakt som möjligt. De fungerar med alla former av löpning men tar tid att vänja sig vid och kräver att man springer på ett lite annorlunda sätt än med traditionella löparskor. Läs mer om barfotalöpning här.

Lättviktigsskor, även kallade tävlingsskor, är det närmaste man kommer minimalistskor utan att vara det. De har en begränsad stabilitet och mindre dämpning än många andra löparskor. Vikten är så låg som möjligt för att inte begränsa i spåret eller tävlingen.

Terrängskor har en grövre design med rejäl sula som är lämpad för riktigt tuffa underlag. Här är det styrka och grepp som gäller för dig som gärna springer i skogen eller på de lerigaste stigarna. Saknar dämpningen som mängdträningsskor har men kompenserar av det mjukare terrängunderlaget.

Komplettera med tillbehör

Det är inte fel att komplettera dina nyinköpta löparskor med en extra sula eller funktionsstrumpor. Med en sula kan man kompensera om skon och foten inte är helt anpassade för varandra samtidigt som belastningen från foten fördelas jämnare i skon.

Sulor finns i en mängd olika material och designer för att fungera efter just dina önskemål. Behöver du en hel sula eller räcker det med en hälkopp? Är det högt fotvalv som du vill kompensera för eller är det hälsporre?

Med en funktionsstrumpa får man extra bra passform runt foten med förstärkta områden som både gör att de håller längre och minskar risken för friktionsblåsor.

En bra funktionsstrumpa andas för att släppa ut fukt när man svettas vilket ger en fräschare upplevelse både under och efter löparrundan. Prova gärna i butik innan köp för att se vilka modeller som passar dina fötter bäst.

Fitness watch
iStock.com / LeonidKos

Löpning påverkar hela kroppen

Inte bara fötterna påverkas när du springer, även knän och höfterna belastas för varje steg. Man ska ha en jämn belastning fördelat på båda sidorna av kroppen.

Vill man kolla hur mycket man använder ena eller andra sidan kan man använda en sportklocka som räknar ut balansen i stegen. För stor övervikt till en sida kan vittna om att man inte springer på rätt sätt, vilket i sin tur kan ha med skorna att göra.

Om man kompenserar en dålig löpstil med att belasta ena sidan mer än den andra finns risken att man drabbas av problem med knä och skenben. Se därför till att springa på ett så balanserat som möjligt.

Är du i köptankar för nya löparskor? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tittar efter när du gör ditt val!