Kategorier
Prisjakt

Så väljer du rätt barnskor

Chansa inte när du köper barnskor. Läs vår praktiska guide först så blir det lättare att välja rätt.

Barnfötter växer snabbt. Därför är det viktigt att hålla koll på både fötternas storlek och skostorlekarna när du väljer barnskor. Ju yngre barnet är, desto snabbare växer fötterna. Här kan du se på ett ungefär hur mycket fötterna växer per år.

  • 1-2 års ålder: cirka 20 millimeter per år
  • 2-3 års ålder: cirka 15 millimeter per år
  • 3-11 års ålder: cirka 10 millimeter per år

När barnet går i skorna kan tårna röra sig cirka fem millimeter framåt i varje steg. Om vi räknar med utrymme för att fötterna ska kunna växa så bör de nya skorna vara mellan 1 och 1,5 centimeter längre än fötterna.

Fötternas längd kan du mäta på flera olika sätt. Antingen med en speciell fotmätare eller med ett vanligt, blankt papper och en linjal. Med pappersmetoden lägger du pappret intill en vägg och låter barnet ställa sig, med hälen mot väggen, på pappret. Rita ett streck framför längsta tån och mät avståndet från papperskanten till strecket.

Skornas storlek mäter du med en speciell mätsticka för skor. Om det är mindre än fem millimeter i skillnad mellan fot och sko så är det dags att köpa nya. Annars kan skon kännas trång och barnet riskerar att få ont i tårna.

För ett bra skoval måste du kolla följande:

  • Hur stora fötter barnet har (mät längden på både vänster och höger fot)
  • Hur breda fötter barnet har
  • Hur höga och smala vrister barnet har
  • Hur barnet normalt sliter på sina skor (framtill, baktill, ovanpå skon)
  • Hur snabbt barnet ska börja använda skorna (om det är en bit fram i tiden bör du eventuell välja en lite större storlek idag)

Skor för vår, sommar, höst och vinter

Vårskor: Använd fodrade kängor och gummistövlar tills vinterkylan släpper taget. När vårvärmen gör sig påmind byter du till sport- och promenadskor. Tänk på att våren ofta är rejält blöt, så ordentligt vädertåliga skor är att föredra.

Sommarskor: Lättare sport- eller promenadskor, sandaler och ofodrade gummistövlar. När vädret är varmt är skorna mer ett skydd mot underlaget snarare än till för att hålla fötterna varma och torra. När sensommaren närmar sig är det bra att testa höstskorna i god tid utifall att barnens fötter har vuxit mycket och nya skor måste köpas.

Höstskor: Kraftigare kängor som är vädertåliga, men inte nödvändigtvis helt vattentäta. Gummistövlar är ett bra komplement och gärna inneskor eller innetofflor när det börjar bli lite kallare om nätterna. Lägg i en fodrad innersula så minskar du slitaget på skorna samtidigt som fötterna håller sig varma längre.

Vinterskor: Vattentäta och tåliga kängor är det bästa valet på vintern. När kylan kryper på är en ordentlig sko eller stövel med tätt yttre och fodrat inre rätt för fötterna. Ett tips är att välja en extra stor skostorlek så att det får plats en extra socka för extra värme. Med en grov sula som gärna får vara anti-halkbehandlad, får barnet bättre grepp mot marken.

Här hittar du alla barnskor för de olika årstiderna på Prisjakt.

Snörning är bäst för barnets fot, men kardborre och blixtlås underlättar

Snörning, kardborre och blixtlås

Bäst stabilitet på foten får barnet med skor som använder snörning. Du kan själv välja hur högt eller lågt snörningen ska gå och ovansidan formar sig bättre efter foten. Kardborre är däremot enklare att använda för barnet. Vissa skomodeller har blixtlås på sidan av skorna, ofta i kombination med snörning. Det ger samma stabilitet och form som med bara snörning, men skorna är mycket enklare att ta av och på för barnet.

Extra sula i barnskor

Även om du väljer skor som har rätt storlek så kan fötterna glappa lite i hälen. Om hälen lyfter lite varje gång barnet tar ett steg kan det kännas obekvämt och skorna slits onödigt fort. Eller så bara känns skorna snäppet för stora på fötterna.

Det är helt normalt och du kan åtgärda känslan eller glappet med en extra sula. När barnets fötter växer tar du enkelt ur sulan så att skorna kan användas längre. Tänk på att skor som är för breda för barnets fötter inte kan åtgärdas med en sula. Då måste du istället välja en annan skomodell som är bättre anpassad för fötterna.

Rätt strumpor gör skillnad i skorna

De allra minsta barnen i spädbarnsålder bör inte använda strumpor överhuvudtaget. Det är viktigt att små barn kan röra på sina fötter helt fritt och arbeta med tårna utan hinder.

Lite äldre barn bör använda strumpor som sitter skönt på fötterna och hjälper fukt att transporteras från fötterna och ut till skorna. Barnfötter svettas en hel del, cirka 2-3 matskedar varje dag är inte ovanligt, och det är viktigt att strumporna hjälper svetten att transporteras bort från fötterna.

  • Varmt ute: Under varma dagar svettas barnfötter extra mycket. Använd tunna strumpor som har bra förmåga att transportera svett från fötterna.
  • Kallt ute: När kylan tränger på och de varma skorna plockas fram är ullstrumpor det bästa valet. Även om skorna eller gummistövlarna i sig själva är fodrade och varma. Ull värmer bättre än bomull och värmer även om de är lite fuktiga.

Skillnaden mellan löparskor för barn och vuxna

Designmässigt och kvalitetsmässigt skiljer det sig inte nämnvärt mellan barnskor och vuxenskor för löpning.

Det som skiljer sig är att barnskorna ofta har en lite tunnare mellansula som dämpar mindre och inte ger lika hög stabilitet som i vuxenskorna. Anledningen är att barnfötter ska röra sig mer naturligt i skorna och inte styras lika mycket som vuxenfötter. Barn med större fötter bör inte använda vuxenskor även om de kan göra det. Först när kroppen har vuxit klart och blivit lite tyngre ska barnet prova vuxenskor.

Så tar du hand om skorna så de håller längre

Alla nyinköpta skor bör impregneras innan du använder dem första gången.

Tänk på att bara använda fluorkarbonfria  impregneringsmedel och kolla noga att du väljer en produkt som fungerar med yttermaterialet på skorna. En del butiker kan impregnera skorna direkt i butiken om du inte vill göra det själv hemma.

Blöta skor ska aldrig ställas i ett torkskåp. Använd vanligt tidningspapper som drar ut fukten ur skorna och torka dem i rumstemperatur. Undvik också att ställa skorna nära ett varmt element eftersom det förstör materialen i skorna i längden. Glöm inte att ta ur innersulan när skorna torkar.

Smutsiga skor rengör du bäst med en fuktig trasa eller en mjuk borste. Om skorna är ordentligt smutsiga kan du använda rengöringsschampo som är milt mot skorna. Tänk på att du aldrig ska tvätta skorna i tvättmaskinen – det minskar livslängden på skorna eftersom materialen slits snabbare.

Underhåll skorna regelbundet genom att smörja in dem. Till läder använder du skokräm med en nyans som passar till skorna.

Det finns skokrämer som impregnerar lädret, men bäst resultat får du med en impregneringsspray. Speciella material som gore-tex och aquatext skyddas med impregneringsspray. Skor och gummistövlar med gummi ska inte impregneras med spray. På sin höjd behöver de smörjas in med en silikonbaserad olja om de tappar färgen.

Här hittar du alla barnskor på Prisjakt.