La Pavoni Cellini

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla La Pavoni Espressomaskiner (12)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.33)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Bra
  8 år sedan
  När jag tröttnat på min AEG/Electroluxbryggare -tunt ,underextraherat, surt och kallt kaffe - fastnade jag för la Pavoni Cellini för fyndpriset 2000 kr hos Netonnet. Den säljs i USA för 6-800 dollar, lika mycket som en Silvia. Lade de sparade pengarna på en bra kvarn, en Rocky. Mycket svårt att finna seriösa omdömen och tester om Cellinin. Intressant konstruktion och rätt påkostade finesser. Rostfri kokare på kanske 180 ml, invändigt värmeelement i spiral på 950-1000 W, som sitter direkt på brygghuvudet (group head= den del som sitter mellan kokare och filter med sil -shower screen- och packning för filterhållaren etc) Detta har en unik invändig luftkammare, som ska ge en viss fördröjning mellan fuktning av kaffet och kaffeflödet s k preinfusion och ett unikt separat värmeelement på 250 W för brygghuvudet som även värmer filterhållaren. Apparaten har också värmeelement för koppvärmaren på 10 W, som når 65-70 grader på ytan. Vidare finns en tryckmätare som visar pumptryck i bar och termometer, graderad i skalstreck utan temperaturangivelser, som visar vattnets temperatur i kokaren. Den har 3-vägs solenoidventil för tryckavlastning. Filterhållaren är av s k kommersiell typ och storlek, och la Pavoni har hämtat delar från sina proffsapparater, "bar"- och "pub"-serierna. Filterhållaren väger 480 gram, tillverkad i mässing, ungefär samma vikt som Silvias. Den har inga insatser för att reglera bryggtryck och skapa crema som la Pavonis övriga enklare (men dyrare) apparater har (s.k. pressurized portafilter), utan apparaten kräver omsorgsfull malning med bra kvarn och god baristateknik. Det följer med ett enkelfilter för ESE-pods och ett dubbelfilter 16g, till vilken en kaffepress på 57 mm passar. Trippelfilter går knappast in i originalhållaren, men för dem som önskar större filter och eller vill köra "naket" för att finslipa baristatekniken kan rekommenderas Pavoni bottomless filterholder från Espressoparts UK best nr 700804/N, pris £25.99, som levereras med ett 21grams trippelfilter, som f ö verkar ha innerdiameter 58 mm. Den är tänkt för kommersiella maskiner och passar utmärkt till Cellinin.
  Den ovanliga formen på apparaten har sina nackdelar. Vattenbehållaren är rätt liten, 1, 25 liter, likaså spilltråget, som rymmer bara 250 ml. Koppvärmarytan är rätt liten, rymmer kanske på sin höjd 4 koppar. Apparaten är rund och hal och det är svårt att få mothåll när man ska dra åt och lossa filterhållaren. Det fins urtag i fotplattan där man får visst tag. Ytan blir inte särskilt varm 35-40 grader frånsett filterhållare och koppvärmare. Vattenbehållaren kan tas ur framåt för påfyllnad vilket är bra om apparaten står trångt eller under en hylla. Det går också att fylla på vatten uppifrån.
  Apparaten blir snabbt varm inklusive filterhållaren, efter 5 min kan man inte ta på filterhållaren men maxvärme på filterhållaren får man nog efter 10 min. Den ska vara redo för användning efter 5 minuter, med bra vatttentemperatur, ca + 1,5 skalstreck, se nedan! Det finns inga kontrollampor som visar när elementen är på eller av; man får gå efter termometern. Temperaturen varierar cykliskt med apparaten "på tomgång" (pump avstängd) på ett mycket speciellt sätt. Kaffegruppsvärmaren går in 40 sek var 6:e minut, vilket förlångsammar avkylningen av kokaren så mycket att kokaren går igång kanske 30 sek i taget högst var 30:e minut. Termometernålen rör sig under cykeln ca +-2,5 skalstreck. Jag har mätt vattentemperaturen med frigolitmuggmetod. Vattentemperaturen strax innan kokaren går igång (skalstreck 0) är låg, ca 84-85 grader, och någon minut efter att kokaren avslutat uppvärmningen i överkant, 98 grader (+2,5 skalstreck högre ). Optimal temperatur verkar ligga mellan +1 (92 grader) och +1,5 skalstreck (94 grader), dvs när nålen står mitt över den horisontella delen av handtaget på kaffekoppen som är avbildad på termometern. Temperaturen är väl låg kanske 40% av tiden och för hög 20-25 % av tiden. Den kräver som alla espressomaskiner av denna typ temperatursurfande, som dock blir extra enkelt med termometern. Slå på ångströmbrytaren drygt 10 sek för varje önskad förhöjning 1 skalstreck. Tappa ur lite vatten 30 ml för sänkning 1 skalstreck ungefär. Vid bryggning tar det 5 sekunder från att man slår på pumpen tills kaffe börjar komma ur filtret. Jag vet ej vad fördröjningen är normalt -3 sekunder bör det vara eftersom kaffepucken behöver fuktas med ca 25 ml vatten? Tryckmätaren går nästan alltid upp till 10-11 bar om man ska ha någorlunda bryggtid. Verkar omöjligt få en bryggtid på 20 sekunder eller mer om man försöker hålla sig på 9 bar. Gäller sannolikt alla maskiner med ULKApump. OPV-ventilen är inte justerbar. Hållaren för pods fungerar tveksamt (inte ovanligt på sådana här maskiner). Pucken flyter sannolikt upp när vattnet ska fukta pucken, och vatten läcker runt sidorna eftersom pucken inte blir ordentligt nerpressad i filtret. Resultatet en tunn och underextraherad espresso. Vissa fabrikat har insatser som pressar ned pucken (Saeco). För mig har det fungerat bra att klippa till en tunn ring av det vita fluffnylonet från en bad/massagesvamp som precis pressar till papperskragen och litet av kanten på pucken. Detta gör att pucken pressas fast direkt av vattnet och det blir inte tillfälle till läckage runt och bakom. Den kan omöjligen skada silen. Bryggtiden för ESEpods blir 15 sekunder (normalt för pods) men trycket går upp till 11 bar.
  Slår man på ångströmbrytaren går kokaren igång ca 1 minut, och efter 2 minuter är nålen i fältet för ångning. Man är dock rekommenderad att vänta 5 minuter. Ångkapaciteten är mättlig, jag värmde 3 dl vätska på 60 sek till 60 grader. Ångmunstycket har 3 sidohål nära spetsen, ser ut att vara hämtad direkt från Saeco, liksom den automatiska cappucinatoren som medföljer. Ger ett fast skum, men jag har svårt med finliret. Det finns folk som lyckas få fint skum med Saecos munstycken, så man får kämpa på.
  Silen (shower screen) var från början insmord med en fet klar gegga, som inte gick att få bort med annat än lacknafta. Vitt vaselin från fabrik? Inte omnämnt med ett ljud någonstans. Kolla! Filterhållaren var svår att få på att börja med. Packningen verkar väl tjock. Litet lirkande och vitt vaselin på filterkanten löste problemet, som blir bättre och bättre, men det är ett omvittnat problem ute på nätet.
  Byggkvalitet: tillverkad av standardkomponenter. Borde vara varken sämre eller bättre än andra apparater i 3500-7000kronorsklassen, men det kan ju skilja i sammansättningen. Inte riktigt samma gedigna intryck som en Silvia. Verkar robust på det hela taget.
  Summering:
  Fördelar: Snabb effektiv uppvärmning tack vare det unika extra värmeelementet (frukostmaskin!),som håller filterhållaren varm. Temperaturmätare, som möjliggör kontroll över bryggtemperaturen. Filterhållare i tung mässing och filter i kommersiell klass med potential för bra espresso. Effektiv aktiv koppvärmare.
  Nackdelar: Liten vattenbehållare, litet spilltråg, liten koppvärmare. Periodvis för låg bryggtemperatur om man inte temperatursurfar. Saknar justerbar OPV-ventil som finns på exv nya Silvia. Dålig bryggning med pods om man ej använder inlägg.
  -Tryckmätaren är både en fördel och en nackdel. Fördelen är att förstå vad som händer, nackdelen är att den kan verka förvirrande. Den ger dock suverän fingervisning om hur kaffe, malning och baristateknik påverkar trycket. En bra apparat för upplärning!
  En apparat för vem - den som har en bra kvarn och vill lägga ned tid och krafter på att finna rätt temperatur, bryggtid och bra baristateknik.. Ger då förutsättningar till en riktigt bra espresso.
 • Knappt godkänd
  9 år sedan
  Jag köpte en LaPavoni Cellini eftersom jag har haft en LaPavoni Jolly Doser kvarn sedan tidigare och var nöjd med den. Maskinen blev dock en besvikelse för mig. Den var felkonstruerad och det gick inte att få filterhållare (med filtret i) på kaffegruppen. Vidare kändes det som att La Pavoni har lagt alldeles för mycket tid på att designa maskinen och alldeles för lite tid på design av själva konstruktionen eftersom hela maskinen är lite svajig och materialkvalitet är inte så hög heller. De fina detaljerna är temperatur- och tryck- mätare, dropp-stop och uppvärmning av kaffegruppen, men tyvärr räcker det inte till. Jag lämnade tillbaka mitt exemplar.