Olympus XZ-1

 Lägg i lista  Jämför
XZ-1 från Olympus är en kompaktkamera med förvånansvärt ljusstarkt objektiv, f/1,8. Dessutom har den fäste för extern blixt. Till övriga specifikationer hör en sensor på 10 megapixel, 3-tumsskärm och möjlighet till manuell inställning. Lanserad 2011. Stäng
XZ-1 från Olympus är en kompaktkamera med förvånansvärt ljusstarkt objektiv, f/1,8. Dessutom har den fäste för extern blixt. Till övriga specifikationer hör en sensor på 10 megapi... Läs mer
Jämför pris på alla Olympus Kompaktkameror (18)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.53)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mycket bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Ytterst lite att klaga på. Svärfar äger den här kameran och de senaste högtidskvällarna var vi samlats har jag tagit mig an rollen som fotograf, då med denna nätta kompaktkamera, som när det kommer till funktioner inte faller systemkameror särskilt bakom. Det är väl just sensorstorlek och det spegellösa i sig som skiljer åt, men gällande bildkvalité har jag varit oerhört nöjd, och när det kommer till skärpa på bilder med väldigt öppen bländare måste jag säga att jag blir mer imponerad av denna än med flera Canon-objektiv för systemkamera. Har egentligen inget att klaga på, förutom kanske (som någon nämner här nedan) att ingen direkt snabbknapp för att ändra ljuskänslighet (ISO) finns att tillgå på kamerahuset, men om man lämnar denna inställning som senast använda så går det ändå rätt fort att komma dit, och då har man ändå snabb kontroll över de vanligaste värdena (slutarhastighet, bländare, ISO) då de övriga finns direkt på kameran, var man justerar bländaren genom att snurra på själva objektivet, jfr. hur man zoomar med zoomlins. Ja, har inget att klaga på med denna kamera, som nu har ett halvt årtionde på nacken.Så, om du hittar den här apparaten på begagnatmarknaden till rätt prislapp så har du nog gjort ett helt okej klipp, även aktat hur kamerateknik generellt har utvecklats de senaste fem åren.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Har haft kameran i några år nu, och den har förstås blivit "gammalmodig" jämfört med vad som finns på marknaden i dag. Men jag tycker ändå att Olumpus XZ-1 håller utmärkt kvalitet i alla praktiska hänseenden, bilderna blir bra och även på högre ISO som 800-1000 funkar det helt OK. Det finns i alla fall inget skäl att byta bara för att få bort brus som ändå inte syns i praktiken.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Jag håller med föregående ecce, det är inte en smidig kamera. Men bilderna blir riktigt bra.
  En kamera jag skulle ta med på semestern för att ta bra bilder, men som vanlig 'vardagskamera' funkar den inge vidare.
 • Bra
  4 år sedan
  Har haft kameran i ett par veckor. Är ingen mästerfotograf alls så jag ville ha något hyffsat kompakt, lättanvänt men ändå bra kvalitet. Den går inte ner i fickan tyvärr, men är inte osmidig att bära med sig.

  Vad gäller bilder är jag nöjd, jag tycker kameran tar väldigt fina bilder i de situationer jag befunnit mig i. Det är klart bättre ljusinsläpp än min gamla kompaktkamera som hade ett respektabelt antal år på nacken. Idag testade jag video under optimala ljusförhållanden utomhus, och här står den sig inte på långa vägar lika bra. Bilden är suddig även om inget rör sig, den tappar fokus totalt vid panoreringar och det kan ta flera sekunder för den att hitta det igen. Det är som att filma genom gladpack. Filmerna komprimeras med gammal MPEG, tre minuter video blir strax under 900 MB. En konvertering till mp4 resulterade i 110 MB.

  Ett annat minus är objektivlocket som väldigt lätt ramlar av. Jag hade hellre sett ett snäppfäste eller inbyggt linsskydd.

  För strax under 2000 kr är det en finfin kamera för bilder, jag ångrar inte köpet.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Har nu ägt denna drygt ett år och är supernöjd. Har tidigare bara haft "vanliga" kompaktkameror men tillslut tröttnade jag på att merparten av bilderna jag tog såg ut som skräp. Att ta en bra inomhusbild/kvällsbild utan blixt tycktes närmast omöjligt.

  Funderade på en systemkamera men insåg att den nog sällan kommer att följa med ut pga bekvämlighetsskäl. Det blev en XZ-1 istället och detta känns som en perfekt kompromiss. Bildkvalitet som jag är mycket nöjd med i ett någorlunda fickvänligt format. I och med köpet väcktes ett visst fotointresse vilket säkert också spelar in i att bilderna numera håller högre klass.

  Ett par negativa punkter tycker jag är avsaknaden av automatiskt linsskydd samt att vissa menyval, såsom växling till/från macroläge, är lite klyddigt att komma åt.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag använder numera min systemkamera ytterst sällan, i förmån för XZ-1. Inte för att utrustningen till min systemkamera på något sätt brister, tvärtom är det en mycket gedigen uppsättning objektiv och tillbehör, utan för att den inte lämpar sig för spontana och enklare tillfällen. Även om mobilkameran i sin tur har kommit att ersätta både systemkamera och kompaktkamera i många situationer, så är det XZ-1 jag plockar fram när jag vill ha ett fint foto.

  Objektiv och sensor håller hög klass i denna kamera. I dag, med sina 2300 kr, är det ett utmärkt köp.

  För den som tänker ta videoklipp: välj en annan kamera! Autofokusen jagar fokus hela tiden, vilket förstör videoklippen (även med senaste firmware). Med undantag för möjligen perfekta ljusförhållanden, så är videodelen i kameran alldeles för dålig. Är man ute under soliga, fina dagar så fungerar det nog tillfredsställande, men åtminstone jag filmar inte alltid under sådana förhållanden.

  Sambon har en Sony i prisklassen 2000 kr, och den är långt mycket bättre när det kommer till att ta videoklipp, trots att det i grunden är en billigare kamera. XZ-1 är helt enkelt ovanligt dålig när det kommer till att filma.

  Men för stillbildsfotografier står sig denna kamera fortsatt starkt i konkurransen, och det är ett givet köp för den som vill ha en kamera vars objektiv har en stor bländaröppning, sensor med bra ISO-prestanda samt tillgång till RAW-filer.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag har gått ett par längre foto-/bildbehandlingskurser och tidigare bara använt systemkamera, men nu helt gått över till den här kameran. Anledningen är främst att jag sällan orkar släpa med mig systemkameran, och upplever att den här gör ett nästintill lika bra jobb!
  Så jag är väldigt nöjd med nästintill allt; förutom att..
  ..ett extra grepp (se http://www.kleptography.com/rf/#camera_xz1) nästan är ett måste om man ska kunna ta bilder med bara en hand (gäller främst den vita modellen, som är väldigt snygg men glatt).
  .. möjligheterna att ändra gränssnittet och knapparnas funktioner är ytterst begränsade.
  ..autofokusen vid filmning ofta gör konstiga bedömningar av var fokus borde ligga, och därför ändrar sig fram och tillbaks.
  ..kameran är tjock för att vara en kompaktkamera.
  ...programratten gärna snurrar runt när kameran packas ner.

  Notis: Objektivringen ändrar ISO!
 • Ganska bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  PLUS: Bländare 1,8
  MINUS: Se upp för pixel fel!

  Kameran tar väldigt bra bilder MEN se upp för pixel fel. Köpte en kamera som var felaktig fick byta till en ny som hade samma fel! Ett flertal pixlar trasiga och det syntes tydligt på bilderna. Lämnade tillbaka även denna kamera och köpte en Canon S100 istället.

  Kundtjänst: Medi Markt i Uppsala
  Bra kundservice, ok att lämna tillbaka.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Imponerande bildkvalitet i dagsljus, bilderna blir riktigt bra! Med sämre ljusförhållanden så blir det inte lika bra bilder, men ändå klart bättre än min Canon Ixus som jag hade innan!
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Mycket nöjd med denna kamera. Otroligt bra bilder!

  Laddade precis ned ny firmware som rättade till video fokuseringsproblemen som många skrivit om i sina omdömen. Det blev mycket bättre!

  Kolla på http://www.olympus-europa.com/consumer/29_digital-camera_xz-1_firmware_updates_24387.htm
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Plus
  -Bra i lågt ljus
  -Skarpa bilder
  -Macro avstånd 1cm
  -Schyssta filter

  Minus
  -Helt värdelös video funktion, focus pendlar konstant
  -Ingen dedikerad ISO-knapp
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Denna kamera är jag riktigt nöjd med! Den tar riktigt bra bilder både i skymning och dagsljus. Visst den är kanske inte så bra i ISO1600 men eftersom linsen är så bra så kan man ta väldigt bra bilder i ISO200. Det enda som jag inte gillar med kameran är videodelen. Den kunde vara lite bättre tycker jag. Därför blir det bara 9 av 10 i betyg.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Jag har nu ägt denna kamera i ca 2 månader och har sen tidigare en Canon kompakt och systemkamera. Jag kan bara säga att XZ-1:an är en riktigt bra kamera. Jag uppskattar särskilt det ljukänsliga objektivet som gör att kvällsbilder kan tas på frihand och de blir knivskarpa! Aldrig problem att hitta fokusen. Dessutom uppskattar jag användarvänligheten och hjulet på baksidan av kameran. Är man van att hantera tex en Canon systemkamera med hjulet på baksidan så hittar man funktionerna på denna kamera snabbt utan manual. Mycket bra!
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Riktigt sjyssta bilder från denna kompakta kamera. Den tål att jämföras med en systemkamera. Valde mellan Canon S95 och denna. S95 är betydligt mindre, men XZ-1 ger något bättre bilder, att den dessutom har en blixtsko ledde till att jag valde denna.

  + skarp, ljusstark optik
  + säker autofokus
  + rätt exponerade bilder
  + lätthanterlig med bra menyer
  + blixttillbehörssko (synkar blixt på FULL effekt upp till 1/1000)

  - den automatiska vitbalansen kan lätt ge gul-rött stick vid svagt glödljus, men löses med manuell eller egen vitbalans
  - bilder i dåligt ljus ger mer brus än min Nikon D90
 • Perfekt
  6 år sedan
  denna kamera får och förtjänar verkligen full pott från mig.
  Det är en kompakt systemkamera om jag får säga mitt.

  Jag har tidigare haft olika kompakter och varit besviken på semesterbilderna från kvällarna när man står framför ett jättefint hotell och trycker till ett foto, kommer hem och upptäcker enbart ett svart fotografi med låga detaljer och brus i massor.

  Jag ville ha en kamera som kan ta bilder i dåligt ljus, dvs bra optik. Manuella inställningar för att kunna leka lite med exponeringar osv, kunna bursta bilder för att fånga ögonblicket och filma med lite kort vid behov. Sedan skulle den kunna lätt tas med.

  Valet låg mellan Canons s95 och G12 och denna hamnar mitt i mellan med storlek och pris, dock mycket högre med kompetens. Sjukt snabb optik, riktigt fina bilder, porträtter osv suddig bakgrund och fokus på detaljer. Massa olika filter för att få till häftiga färger osv sök "art filter xz 1" på Google...

  Sök även "sample images" och bilda egen uppfattning, men det är jättelätt att ta riktigt snygga bilder.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Helt otrolig. Ger bilder som om det vore en digital systemkamera med ett riktigt fint objektiv därtill. Underbar fokus. Stört bra art-filters och sinnessjuk sensor. KÄRLEK.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Den kamera jag väntat på! Nästan full pott. Videofilerna kunde varit mindre.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Tänkte skriva ett litet omdöme på denna kamera. Har ägt den undra några veckor.

  Vad jag gillar:
  * Det ljusstarka objektivet som ger möjlighet att få "bokeh/blurry bakgrund" trots att det är en kompakt kamera.
  * Byggkvaliten är mycket bra. Den känns gedigen och har en viss tyngd i sig som jag gillar.
  * OLED-displayen är mycket bra och har grym betraktningsvinkel.
  * Frontringen på objektivet är mycket bekvämt att använda och är programmerad till vettiga funktioner i de olika lägena.
  * Panorama-mode fungerar bra.
  * Art-filtren är roliga att använda ibland!
  * Olympus har kvar sina fina JPEG-färger.
  * Att den går att få ner i fickor - även jeans om de är lite större normalt. Annars är jackfickan/inner fickan att föredra.
  * Makro och Super makro mode är roliga och fungerar bra! Detsamma gäller de 2 high-speed mode.

  Det jag saknar:
  * Möjlighet att ändra Noise Reduction. Ett tips är att höjja sharpening med +1 vid JPEG eller fota i RAW och sedan stänga av NR.
  * En dedikerad ISO-knapp. Nu behöver du in i menyn för att ändra detta.
  * En knapp för AEL/AFL-knapp. Detta finns inte.
  * Om frontringen på objektivet är mycket bra är den lilla ringen på baksidan något känslig och lite för liten. Detta är en vanesak och ju längre tid som går desto bättre har jag blivit på att använda den.

  Detta var några korta intryck. Överlag är jag mycket nöjd. Nu har jag en kamera som ofta får hänga på då en systemkamera hade fått legat kvar hemma. Men samtidigt har jag kvar många manuella möjligheter/inställningar vilket jag tycker är mycket roligt. Mer intryck går att läsa här:
  http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=275611&st=60