Noctua NH-U12P SE2

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Noctua CPU-kylare (32)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (9.23)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

  Sorterat efter datum

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  I väntan på slutna vattenkylningssystem med 140mm-fläktar valde jag denna framför AK H2O 620 (pga likvärdig prestanda enligt flera recensioner samt eventuell krångel med missljudande pump) och NH-D14 (pga då betydligt högre priset) och jag är jätte nöjd med valet.

  Installationen var inte krångligt alls och den kyler väldigt bra samtidigt som den är otroligt tyst. Den enda negativa jag kan hitta är att fläktarna inte kan styras från moderkortets processorfläktutgångar (PWM) utan ligger på max hela tiden vilket kanske inte är så önskvärt ur energiförbrukningssynvinkel. Det är dock möjligt att justera hastigheten eller styra fläkten via en chassifläktutgång istället med medföljande kontakter.

  En fördel enligt mig som luftkylare har över slutna vattenkylare är att om man har riktigt bra luftflöde i chassit kan kylningen ske helt passivt. Skulle vattenkylningen sluta fungera pga läckage, pump- eller fläkthaveri riskerar processorn att ta skada men sannolikheten är låg. Nedan är mina testresultat med i7-3770K i Fractal Design R4 med olika konfigurationer.

  (3,9 GHz 1,15V)
  Kylare×Fläkt Prime Vila
  Original×1 90°C 34°C
  NH-U12P×0 88°C 31°C
  NH-U12P×1 68°C 29°C
  NH-U12P×2 68°C 29°C

  (4,2 GHz 1,19V)
  NH-U12P×2 76°C 32°C

  (4,5 GHz 1,32V)
  NH-U12P×2 86°C 33°C
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  8 år sedan
  Använder denna för att kyla min Intel i7 920, vid originalklock sänkte den tempen 18-20 grader vid idle och nästan 30 grader vid full load.

  Vid överklockning till 3.7 Ghz ligger den ändå ca. 20 grader svalare vid idle, än vad originalkylaren gjorde vid 2.6Ghz! och ca 12-18 grader svalare vid full load.

  + Två tysta och högpresterande fläktar
  + Lättmonterad om man bara tar sig tid att följa anvisningarna

  - Färgen på fläktarna, ja de kunde gärna fått vara svarta eller vita för min del.

  - Observera att den tar sin lilla plats i ditt chassi, hade den varit ungefär 1cm högre så hade jag nog inte kunnat stänga chassisidan på mitt Fractal Design R2.
 • Alla omdömen

  Sorterat efter datum

 • Mycket bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Använder den i ett Core i7 2600K system överklockat till 4300 Mhz @ 1.3V Vcore. Den maxar på runt 55-60 grader och idlar runt 35 med dubbla fläktar. Rumstempen är 27°C.

  Den är tyst även på maxhastighet. Chassifläktarna i mitt Corsair Graphite 600T chassi låter mer. Hyfsat lätt att montera om man gör det utanför chassit men heatsinken hade små dammkorn från fabriken. Jag var tvungen att torka av den med lite ArctiClean innan montering.

  En sak man måste se upp med är att hastigheten styrs av DC reglering men Asus moderkort kan bara styra cpu fläktar med PWM modulering. Resultatet blir att fläkten går i maxhastighet hela tiden. Det går att koppla fläkten till moderkortets chassifläkt uttag men det går inte kontrollera fläkten lika väl där.

  EDIT: Jag har använt denna kylaren i ca 4 år nu och den funkar fortfarande bra. Ett problem är att gummifötterna på backplaten torkar ut och limmar fast sig vid moderkortet. Det är nästan omöjligt att avmontera backplaten efter det. Det finns många andra användare med samma problem. Det tippas om att man kan använda en värmepistol eller hårtork för att smälta loss fötterna. Bända med kökskniv funkar också men om man inte vill skada moderkortet är det svårt.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  sitter en i mitt system och jag är väldigt nöjd med den!
  jag kör en överklock på en i5 2500k på 1 ghz från 3.3 till 4.3 och under stresstest så passerar cpu'n aldrig över 77 celcius. den passar storleksmässigt riktigt bra i mitt system för fläkten hamnar perfekt i hålet som är utskuret uppe på chassit! (coolermaster cm storm scout(orginalet))

  den är tyst effektiv och ful som bara den enligt mig! men eftersom bara utseendet är en nackdel för mig så är den skitbra och så är den otroligt prisvärd
 • Perfekt
  4 år sedan
  Bra kylare som är enkel att montera själv trots att moderkortet sitter kvar i chassiet. Dem medföljande fläktarna är tysta men tyvärr inte av PWM-typ, därför bytte jag den ena till en "nf-p12 PWM" och använde en Y-koppling för att erhålla PWM-funktionen. Fungerar perfekt och fläktarna ligger sällan över 700 rpm vid 100% belastning.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Rätt stor, men kyler också rejält effektivt och tyst.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag kör med Intel i73770k - 4 HT x 3.4GHz | Moderkort: ASUS P8Z77-V LX2 | Kylare:Noctua NH-U12P SE2 |. Kommer som mest upp i 60 grader oklockat och 75 grader med 20% klock med kylarens lägsta varvtal (1,2 timmas test OCCT). Kan påstå att den kyler helt godkänt. Låter aningen lite högre än grafikkortets fläkt (Referens Nvidia GTX 590) om datorn står på tomgång. Även det godkänt.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Riktigt bra kylare! Som väntat utav en Noctua produkt så är det verkligen högsta kvalitet på delarna.
  Fläktarna som följer med är riktigt tysta, även utan motstånds-adaptrarna. Jag kör kylaren i ett Fractal Design Define Mini (med ljuddämpande material på insidan) och fläktarna är så gott som ohörbara utifrån när de går på full fart. Jag tog även pull-fläkten och satte den som extra chassifläkt vilket ledde till ännu lägre temperaturer genom den ökade luftgenomströmningen.

  Rekomenderas starkt!
 • Perfekt
  5 år sedan
  Alltid superförvirring när man får så många lösa delar men efter man lugnt och stilla läser igenom allt så börjar man fatta :) Om man kommer åt moderkortet på baksidan så slipper man ta ut det för det är inga problem att montera med två händer.

  > Ser så löjligt stor ut men om man vill klocka OCH ha en tyst dator så är det i detta prisläge man måste ligga.
  > En av dessa fläktar som medföljer kostar idag på prisjakt 160kr, nu medföljer det 2 så det blir 320kr - om man räknar så är det inte så dyrt egentligen
  > Monteringen såg ut att vara ett helvete men de gick bra och det känns som allt sitter rejält.
  > Kör på lägsta fläkthastigheten och det är helt seriöst ljudlöst, nästan.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Riktigt bra byggkvalité. Tjocka och robusta blad i flänsen och en kompakt och robust fläns i allmänhet (förvånansvärt liten ändå)

  2 st Noctua NF-P12-fläktar medföljer (bra grejer), och sätter man på "Ultra Low Noise Adapter" som medföljer på fläktarna så går de visserligen långsammare vilket försämrar kylförmågan, men den blir ljudlös, och förblir oerhört tyst även vid load med helt klart godkända temperaturer.

  Så den kyler bra med fläktarna på riktigt låg hastighet, och i full hastighet måste den då vara oerhört effektiv. Från tidigare erfarenheter vet jag att fläkten inte låter allt för illa då heller.
  Noctua gör bra grejer liksom.

  Så robust, kyler bra, går att få knäpptyst.

  Sen blev jag glatt överraskad av att en hel tub med Noctua NT-H1 medföljer, vilket är en bra kylpasta, så du behöver inte springa ner och köpa en tub MX-5 eller Arctic Silver 5 eller liknande.

  Dock finns det en nackdel med kylaren, och det är att på AM3 och AM3+-moderkort i alla fall (vet inte hur det ser ut med annan socket) så går det bara att montera kylaren så att fläktarna sitter horisontellt, och inte vertikalt. Har man som jag ett chassi som saknar utblås i taket så hade det varit bättre om kylaren kunnat vridas 90 grader så kylaren blåst ut den varma luften bakåt istället för uppåt. Oavsett så kyler den bra, och den är tyst, vilket är anledningen till att jag skaffade den.

  Hade en Antec Kühler H2O 620 innan där pumpen gick sönder. Trots att jag hade riktigt tysta fläktar på den så lät den ändå lite med tanke på pump och grejer. Den kylaren var inte särskilt mycket bättre heller rent temperaturmässigt.

  Datorn går tystare nu i alla fall med NF-P12:orna på flänsen och 1 500RPM SlipStream och 1 500RPM-Gentle Typhoon i chassit så är datorn knappt hörbar.

  Ruskigt bra kylare med tanke på priset, och med tanke på att de medföljande fläktarna går på 160:- styck att köpa lösa, och kylpastan 80:- så är det riktigt bra. Ni kommer inte bli missnöjda.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Sjukt nice. Har klockat min i7 2600K till 4.4Ghz och satt på egna resistorer på de medföljande fläktarna så de går i ~600rpm (i princip ljudlösa). Får ändå grymma temps (~30 idle, ~60 max)

  Extremt trevlig installation, allt kändes stabilt med ordentliga fästen vilket känns som ett krav om man ska ha 1kg alu utstickandes från ett stående moderkort.

  Fick till och med plats med mina befintliga vengance minnen (de med rejäl fläns) om jag monterade en av fläktarna lite på sniskan.

  Krävs dock ett rejält chassi, har själv ett Cooler Master HAF X.
 • Perfekt
  5 år sedan
  En mycket effektiv kylare som med 1 fläkt nervarvad med ULNA motståndet (runt 700 rpm) håller min E8400 processor ca 10 grader över rumstemperatur vid normal användning.

  Jag har de höga minnena Corsair Dominator och utformningen på denna kylare är sådan att den inte går över minnena på mitt ASUS P5Q Pro moderkort. Dessutom finns viss flexibilitet på vilken höjd fläkten monteras.

  Då kylaren packas med 2 fläktar och jag bara använde den ena som CPU-kylare använde jag den andra som chassifläkt. En bonus för mig att få en tystgående chassifläkt i lådan också.

  För att montera kylaren så måste man komma åt baksidan av moderkortet, vilket oftast betyder att moderkortet måste demonteras. Det är värt att notera. Jag tycker att det helt klart är värt jobbet då monteringskitet håller hög klass och håller kylaren i ett järngrepp.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Mycket kompetent luftkylare.
  Medföljande fläktar är tysta, samtidigt som de håller nere värmenivån bra.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Fet kylare som går att klocka något kopiöst med.. Se dock till att ha plats för denna klump.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Klockren. Saknar PWM-styrning dock.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  kyler väldans bra och håller låg ljudnivå :)
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Funkar bra till i7 2600K 3.4 GHz. Håller bra CPU-temperatur, ca 30ºC idle och ca 60ºC load på lägsta hastighet på fläktarna. Har för övrigt ett ganska trångt Sonata III-chassi med halvkasst luftflöde i och med fyra hårddiskar i hårddiskburen och dåligt dragna kablar... Hyfsat enkel att montera.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Wow, vilken kvalitet. Mycket gedigen. Lätt att montera och fläktarna är dom tystaste jag (inte) hört. :-)
 • Perfekt
  6 år sedan
  Bytade ut min cooler master hyper 212 plus mot denna och fick ner ljudvolymen och temperaruren ytterligare.
  Ligger nu på runt 34 grader idle och 48-50 under full load.
  Fläktarna hörs mindre än cooler masters pwm fläktar trots att de går för fullt.
  Har ni bara plats så köp.
  Hade nog satsat på NH-D14 om jag inte dolde mina minnesplatser totalt :)
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Helt suverän! Kommer inte att presentera några siffror eftersom jag bara har tempavläsning i BIOS (kör ESXi på den) men burken hörs nu knappt. Körde först med originalkylaren på en Phenom II 1090T Black edition och då lät maskinen ganska mycket, delvis tack vare att varmluften inte kom ur chassiet då originalkylaren skickar varm luft uppåt och nedåt i chassiet. Denna skickar luften rakt upp och ut eftersom det där finns hål för 2st 140mm (Fractal Design Define R3). Lätt att installera, bara att följa instruktionen noggrant. Hade fått full pott om den var billigare.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Satte denna fläkt på en Athlon II X4 640 3,0 GHz o satte ena fläkten som utblås/utsug på chassiet. Tempen i IDLE ca 20 grader (under ibland), vid load ca 40-45 grader (ej överklockad). Tom nordbryggan kyldes ner från 71 grader till 41 grader o grafikkortet som drar nytta av sidofläkten sänkte tempen med ca 15 grader.

  Ljudnivån utan de varvtalssänkande kablarna är ok, men klart hörbara dvs inte mekaniska ljud/vinanden endast luftflödet som hörs. Vid anv i HTPC rek att anv de medf varvalssänkande kablarna för att minska luftflödet, denna extrema kylning beh ju normalt inte i en sådan iaf.

  Dessutom extremt enkel att montera, krävs iof att man tar ur moderkortet då den fästs på en bakplate samt i AMD fallet (som jag ju har) att man tar bort den existerande plastramen för org fläkten.

  I förpackningen finns allt som beh, mkt tydlig inst anvisning en för Intel o en för AMD, lite kul att de låg i varsitt fack i en "folder". Allt tydligt uppmärkt o delar för AMD vs Intel i varsina påsar så inget krångel med att veta vilka delar som e vilka.

  Extremt välgjord o fantastisk funktion, utan tvekan top of the line- fullpott e självklart!

  Note: storleken på kylaren, i toppen sticker "piggar" upp ca en centimeter- att tänka på.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Tyst och stor! :)
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Kanon kylare! Kör med en Phenom x4 955. runt 40C.
  Lätt att installera och låter ingenting.
  Den är lite stor men det går rätt bra ändå..

  Nu gäller det bara få tyst på resten av grejerna ;)
 • Mycket bra
  7 år sedan
  Håller min AMD phenom x4 kring 50 grader med en fläkt som inte snurrar särskilt mycket. (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=514335)
 • Perfekt
  7 år sedan
  Körde en E8400 i default med standardfläkt vilken lät som en halv jet-motor. Läste många tester av cpu-fläktar och fastnade för denna trots det höga priset. När den äntligen sitter i datorlådan (Asus Vento 7700) efter en del jobb med montering, så är jag mycket nöjd. Ljudet har halverats och då har jag ännu inte provat motstånden som drar ner varvtalet. Ska prova det samt att bara köra en av fläktarna, mest för ljudnivåtest. Återkommer sedan. Underbar cpu-kylning iallafall!
 • Perfekt
  7 år sedan
  Bra skit!
 • Perfekt
  7 år sedan
  Fantastiskt tyst. Räcker med en fläkt på lägsta hastighet för att kyla en Core2Duo E7600.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  - Extremt tyst med 1 fläkt kopplad till moderkortets fläktstyrning.
  - 2 fläktar ger klart högre ljudnivå o rekomenderas inte om man bygger HTPC i alla fall :)
  - Väldigt välbyggd.
  - Enda minuset är att den inte går att vända 90 grader på AM3 processor, hade eventuellt blivit bättre på min låda.
  - Kan upplevas som dyr men man får tänka på att man får 2 fläktar på köpet som bara dom är rätt dyra.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Mkt bra kylning, som dock kostar en slant.

  Kör denna till min i5 750 i 3,90GHz, vilket ger en full load på 74 grader i Prime 95. Dock är detta på lägsta fläkthastighet, vilket gör den ohörbar.

  Hade dock problem, då jag kopplade fläktarna till moderkortets anslutning så ville de inte alltid starta. Fungerade dock utmärkt att koppla direkt till nätaggregatet.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Enligt everest pendlar min i5 processor (750) vid vanliga webbrowsing en kall morgon efter ett par timmar runt 10'c (ja det stämmer tio grader..) Efter flera timmars spelande av Starcraft 2 med alla inställningar på Ultra ligger den på 28-33*c

  Kanon instruktioner och allt. Perfekt CPU-kylare.
 • Mycket bra
  7 år sedan
  Bra kylare som går att få nästan helt ljudlös med hjälp av dom motstånden som följer med.
  Fungerar utmärkt för överklockning om man så vill.
  Passar nästan på alla nyare moderkort.
  En nakdel är storleken som gör att den inte passar i alla typer av chassin.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Denna kylare har presterat bra i tester och är inte våldsamt stor trots allt i förhållande till sin förmåga att kyla.

  Har överklockat i7 920 till 3.35 GHz och fått temperatur på 41-42 grader. Med stockkylaren låg temperaturen på 80 grader!

  Noctua är likvärdigt med tysta fläktar. Fläktarna i denna kylare är inget undantag.

  Monteringen fixar man inte utan att kolla i manualen. Gör man detta blir dock monteringen en barnlek. Manualen är mycket tydlig.
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Köpte denna enbart för att det är den enda med erkänt bra kylning som passar socket 1156.

  + Kyler bra (i7 860, 25 grader i idle med bara en fläkt monterad @ 870 RPM, load ej testat tyvärr)
  + God konstruktionskvalité
  + Mycket stabil montering
  + Noctuas kylpastespruta ingår

  = Någorlunda tysta fläktar när de körs på lågvarv, jag föredrar Nexus och Scythe Slipstream

  - Priset

  Den är prisvärd med tanke på vad man får med, men jag hade ju hellre köpt enbart kylaren utan fläktar och kylpasta för markant mindre pengar, så hade man dessutom sluppit bli blind så fort man får syn på Noctuas groteska färgval. :D
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Fungerar kanon men kräver ganska stor plats. Gedigen konstruktion och det känns att det är bra kvalité. Har inte haft några problem med temperaturen på min E6600 2,4 @ 3,15Ghz vid flera dygn med full belastning.
 • Bra
  8 år sedan
  Min i7-860 är väldigt sval tack vare kylaren. Men den är ganska stor och dyr. Kylaren täcker en minnesplats och det är precis så att min sidofläkt inte tar i. Jag har ersatt org. fläktarna med 2st 1600 scythe slipsteam. Org. fläktarna använder jag som chassifläktar nu, och dem är väldigt tysta.
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Kyler bra. Två tysta fläktar ingår.

  Använder den till min i5:a. ~30 grader idle och ~55 grader i full load @ OC 3.4GHz.
 • Omdömen från andra länder

  Sorterat efter datum

 • Perfekt
  5 år sedan
  Rekommenderade, nästan tyst.
  Cooler väl.
 • Perfekt
  6 år sedan
  ENORM den tidigare och sänkte temperaturen 22 grader på min i5-2500K processor över på 1 GHz.

  Vad mer behöver du?