Canon EF 100/2,8 L IS USM Macro 1:1

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Canon Objektiv (109)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (9.23)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Utmärkt
  7 dagar sedan
  Uppdaterat: 7 dagar sedan
  Jag har haft det här objektivet i ca 6 månader, och har mångårig erfarenhet av Canons 100mm makro utan bildstabilisering, EF 100 2.8 USM, så det är naturligt för mig att jämföra EF 100 2.8 L IS USM med det.

  I fortsättningen kommer jag kalla dem 100IS och 100U (U=Utan IS).

  Optiska egenskaper:
  100IS är mycket, mycket skarpt. På nära håll, från närgränsen och en bit ut, upplever jag knappt någon eller ingen skillnad mot 100U. På längre håll är dock 100IS synligt skarpare. Jag skulle kalla det tokskarpt med fokus på landskapsavstånd. Inte illa för ett makroobjektiv!
  Skärpan finns där redan från bländare 2.8 men blir ännu bättre vid viss nedbländning. Det gäller båda objektiven.
  Oskärpan är också snygg. Inget att klaga på där.

  När det gäller färgfel (CA) hos 100IS kan man säga att det är obefintligt vid "snälla" motiv, men vid svårare förhållanden märker man speciellt av longitudinell CA, men ibland även lite lateral CA, men det så lite att det sällan är något stort problem. I jämförelse med 100U verkar 100IS ha något mer CA vid direkt jämförelse, Det har förvånat mig eftersom det är en nyare konstruktion, men det är rätt små skillnader.

  Bildstabilisering:
  Bildstabiliseringen är till mycket stor hjälp när man kommer någon eller några decimeter ut från närgränsen, tex vid blomfotografering. Den hjälper till också på närmare håll men är inte lika effektiv då. Jag fotade på fri hand även med 100U men fick inte på långa vägar lika många skarpa bilder med det som jag får med 100IS tack vare bildstabiliseringen.
  En tråkig sak med stabiliseringen är att den låter. Mitt exemplar har ett ljud när IS aktiveras och avaktiveras (helt normalt har jag sett/hört på youtube) och man hör även ett surrande ljud när IS är igång.
  Det märks att bildstabiliseringen är kraftfull. I vissa lägen kan det hända att hela objektivet rycker till lite när IS aktiveras och glas förflyttas inne i objektivet.

  Autofokus:
  Autofokusen är träffsäker, men inte direkt snabb. Det tar en stund för den att färdas från närgräns till oändlighet, men det gäller alla makroobjektiv. Men fotar man på längre avstånd, som porträtt tex, upplevs AF som rätt kvick. Jämfört med 100U är 100IS likvärdig som jag upplever det.

  Motljusegenskaper:
  Gamla 100U är faktiskt bättre än 100IS på den här punkten. 100U behöver knappt motljusskydd, men det behövs på 100IS i lägen med starkt motljus för att undvika artefakter i bilden. Ett fint motljusskydd medföljer 100IS, men det är stort och långt.

  Byggkvalitet:
  100IS känns fint byggt, bättre än 100U som inte alls känns dåligt. Känslan i fokusringen är bättre på 100IS och det känns bra att det har viss vädertätning.

  Priset:
  100IS är dyrt, nästa dubbla priset mot 100U. Är det värt prisskillnaden? Nja, jag tycker det är väl dyrt, och väl stor prisskillnad egentligen. Jag köpte mitt klart billigare än normalpris och då tycker jag att det var klart värt det. Har man råd är bildstabiliseringen och den något bättre skärpan, speciellt på längre håll, ett tydligt mervärde. Man får själv avgöra om man vill lägga de pengarna som skillnaden utgör. Jag skulle sakna IS nu när jag vant mig. Men med 100U och bra teknik (lugna händer) eller stativ kan man ta bilder som står sig väl mot 100IS.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Otroligt bra objektiv. Det är perfekt till just makrobilder. Men passar lika bra för poträtt landskap mm. Skärpan är super och färgerna mycket levande och fina. Bokeh effekten dessutom len och jämn spridning. L serien är ju också fint byggda.

  Rekomenderas.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Fantastiskt objektiv!
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Väldigt prisvärt objektiv som fungerar lika bra för macro som för porträtt. Skarpt, bra färger, vädertätat, bildstabilisering och alldeles underbar att jobba med.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Det märks att det här är ett av Canons nyare objektiv, det finns nämligen väldigt få brister (om några) att påpeka. Läs om alla styrkor i andras omdömen!

  Vad gäller hastigheten på autofokusen så kan jag dock inte riktigt hålla med övriga. Jag har haft ca 15 objektiv med Canons USM, större andelen L-stämplade, och av dessa objektiv är 100L det överlägset snabbaste hittills - åtminstone i någorlunda rimliga ljusförhållanden. Det är det modernaste objektiv jag har, så egentligen är det inte konstigt att det också är det snabbaste hittills!

  Dessvärre är det inte helt ovanligt med dåligt justerade USM från Canon, så är inte autofokusen supersnabb under bra förhållanden så presterar den nog inte som den ska - nyttja garantin och få det justerat!
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Perfekt macro glugg! Varmt rekommenderas som portret objektiv, testade fota objek i snabba rörelsen - gick utmärkt! Varmt rekommenderas!
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  + Näst skarpaste canon objektiv ( 70-200 mm L II skarpast)
  + Lätt
  + Pris
  + Vädertätat
  + Ganska snabbt
  + IS fungerar! handhållet går utmärkt

  - Behöver mer ljus för att fokusera
  - motljusskyddet har ett minimalt glapp
  - ej lämligt för insekter utan mellanringar, köp 180 mm
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Ett fantastisk objektiv. Saknar i princip distorsion, och CA. Viss vinjettering men åtgärdas enkelt i post. Högre upplösning än 5dmarkII kan återge. skarpare än så här blir det inte. Bra kontrast och bra färgåtergivning. IMHO finns det objektiv med bättre färgåtergivning, tex EF 16-35/f2.8 mark II. Förvånansvärt lätt. Bra byggkvalitet. AF är godkänt snabb med tanke på att det är ett macro. Bra skärpa på de flesta avstånd på f2.8.
 • Mycket bra
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Skarpt, tyst, men långsam af USM till trots, Väl fungerande IS och vädertätat. Snygg bokeh och vettig kansskärpa även fullt öppen. Bra motljusskydd och skönt med IF.

  Saknar lite skärpa när man kör med mellanringar och TC, men för "normal" fotografering är detta ett av markandens bästa macro.

  Passar bättre till ff än till APS-C hus.

  Lite onödigt stor filtergänga.
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Suverän glugg som ger härliga krispiga bilder. Utmärkt till makro men är också väldigt användbart som ett litet tele samt till porträtt. Jag fotar allt från myror, blommor och flygande måsar med detta objektiv. Rekommenderas varmt. Köp!!
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  En av Canons skarpaste objektiv, sjukt nöjd
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Fantastiskt!