Electrolux Z9124

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Electrolux Luftrenare (4)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.82)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Jag är MYCKET nöjd med min z9124, det är ett av de bästa köpen jag gjort.

  När jag först ställde in den och slog igång den i lägenheten så märkte jag att redan efter 2 timmar så kändes luften mycker lättare och friskare. Jag är inte allergiker, utan jag skaffade den för att jag hoppades på att det skulle bli mindre dammigt här hemma, plus att katternas katthår finns typ överallt i lägenheten. Nu är det MYCKET mindre damm i lägenheten, så den gör stor skillnad i en liten lägenhet.

  Såhär ser den ut efter 3 veckor i en ganska dammig lägenhet:
  http://i49.tinypic.com/29h7w4.jpg
  Och såhär ser den ut när jag dammsugit den:
  http://i45.tinypic.com/iz96rk.jpg

  Och sen vill jag även nämna "odour-sensorn", jag trodde först att den mest var en rolig gimmick, men den fungerar verkligen riktigt bra! Den är sjukt snabb på att upptäcka lukter, när jag kommer hem med pizza t.ex. så går den igång bara ett par sekunder när jag öppnar pizzakartongen. Och detta är lite komiskt också; när jag sitter på min skrivbordsstol(ca 1 meter från luftrenaren) och smyger ut en liten fis, så är den igång direkt och skruvar upp hastigheten på fläkten för att döda min odör.

  Så den har verkligen allt!
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Många bra recensioner men inga som riktigt avslöjar vad den kostar i drift.

  Förbrukningsprodukterna är kolfilter och HEPA-filter, det medföljer ett av varje.
  Kolfiltret bör bytas var 3:e månad, ej tvättbart.
  HEPA-filtret bör tvättas var 6:e månad, bytas var 3:e år.

  Billigaste jag hittat är att köpa direkt från http://shop.electrolux.se
  - EF109 Kolfilter 4-pack, art.nr. 9001660423 - 399:-
  - EF108W HEPA 1-pack, art.nr. 9001660415 - 499:-

  Årskostnad för filter: 565:-

  Min drar i genomsnitt 7,5 watt på auto-läget men det kommer såklart variera för er beroende på luftkvalitet. Om vi räknar med 10 watt så kommer den under ett år förbruka 87,6 kWh. En kWh kostar ~1:- så årskostnad för el: ~87,6:-

  Total driftskostnad per år: ~650:-

  Enligt mig är det ett väldigt bra pris för att få ren luft samt slippa dammsuga lika ofta.
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Å NEJ! Det kommer ingen grundlig svensk manual, det blir 75000 minus poäng bara där för jag är efterbliven och bara lärde mig prata med en potatis i munnen!

  Skämt åsido. Kört den drygt en timma nu och jag hoppas den gör sitt jobb (damm + pollen allergiker)

  Köpte på webbis för 1490:- (missade 1337:- erbjudandet med några dagar D: )

  Update: Snart 2 veckor nu med ganska så bra förändring. Kört mellan Quiet-Steg 2 i det flesta fall och turbo ett par enstaka gånger. Skulle nog säga att det tog ca 5 dagar och få rent på min lgh som är på <30m2.

  Den spottar även ut kall luft vilket är ett plus i mitt fall, speciellt nu inför sommaren.

  - LEDsen går inte att stänga av eller tona ner. Visst kan man justera vart den står men ändå.
  - "Svajande" fläktar i Quiet mode.

  Allt annat än så länge är väldigt positivt i min mening förutom dessa punkter.

  TIPS till Svenssons: Ha den inte nära någon parfym-spottande maskin då den i autoläge kommer gå upp i varv. Jag vet att de flesta Svenssons saknar sunt förnuft så varför inte varna i förväg?

  Update #2. 02/06/2016 - Funkar faktiskt klockrent så länge den får stå på lite höjd. Jag brukar dra på turbo när jag går ut, så den få jobba lite extra vilket är finfint när man kommer hem sent och känner skillnaden i luften samt temperaturen.

  Jag bor nära flera bilvägar och får in både damm och allergener ganska så lätt. Fast även då behöver jag enbart göra rent filtret var 4:e vecka eller så. Och till er allergiker med matta... vad tänkte ni på?!

  update: Kan återigen säga att den funka prima! Den är väldigt envis av sig att känna av lukter som gaser och dylikt. Kolfiltret har ej bytt ut än men tenderar att tvätta den ca 1 gång i månaden eller så.
 • Alla omdömen

 • Usel
  6 mån sedan
  Köpte en för typ 4 år sen som jag är väldigt nöjd med. Gör sitt jobb och är tyst. Köpte en ny nu för någon månad sen eftersom jag ville ha en till. Den är obrukbar för mig. Problemet är att den i tyst-läget har ett oljud som går i vågor. typ varannan sekund så varvar motorn ner, sen varvar den upp igen om vartannat. Det är någon slags elektriskt surr som slår av och på. Eftersom det utlovas ett quiet-läge och jag är ljudkänslig är den obrukbar för mig.

  Försökte få den bytt på mediamarkt, men de vägrade, pga att deras andra exemplar är likadana. Pratade med service-avdelningen i min stad, men de tyckte jag skulle få det utbytt på garanti. Mailade garanti-avdelningen men inget svar.

  Kort sagt: den har givit mig mycket arbete, men inte renare luft. Får se om jag kan höja betyget senare beroende på vad som händer.
 • Bra
  7 mån sedan
  Bra men något ful i ett modernt hem, väldigt stor.

  Men den gör sitt jobb väl
 • Ganska bra
  8 mån sedan
  Uppdaterat: 8 mån sedan
  Luften känns fräschare JA.

  Äger tre stycken likadana, har en på varje våningsplan.

  Det jag kan konstatera är att alla ger olika ljud ifrån på samma läge trots simultana filterbyten så det känns lite som man ska ha tur för att produkten inte ska avge någon slags missljud på läge "quiet".

  Den med minst missljud har ett simultant jämnt fläktljud som är aningen högt men rent.
  Den med mest missljud har en ojämn gång likt ett lagerfel men är tystare.
  Den tredje är någonstans mitt i mellan.

  Så jag vet faktiskt inte vad jag tycker om produkten då jag vill ge den med minst missljud högt betyg och den med mycket missljud lågt betyg, därav landar betyget någonstans i mitten.

  I övrigt tycker jag det är konstigt att ett nytt hepafilter ska behöva kosta en tredjedel av produkten.
 • Mycket bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 9 mån sedan
  Funkar mycket bra som tidigare recensenter säger, men man bör veta att indikationslamporna lyser som tre blåa solar och därmed lyser upp mitt sovrum trots att dom dimmas ned under "quiet mode". Får se om jag kan lösa det på något sätt då jag upplever att det stör min sömn. Annars märker jag en jäkla skillnad på luftkvalitén. Rekommenderas starkt om du bor i äldre lägenhet med dålig ventilation, och om du kan undgå att störas av det blåa ljuset.

  Uppdatering: satte eltejp över lamporna och har haft den igång nu i ytterligare ett halvår utan några som helst problem.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Mycket bra, tuffar på
 • Ganska bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Får se hur pass man pallar med maskinen, som med många fläktar är det inte fläktljudet man stör sig på utan om motorn är halvdan.

  Motorn i sig har ett ojämnt ljud, det är denna man hör och iaf jag stör mig på den.
  Fläktblåset låter typ inget på low men motorn hörs och inte konstant läte heller utan varierande.

  Jag har maskinen 2 meter ifrån mig då jag bor i liten lägenhet, och på detta avståndet störs jag av motorljudet, det är ok på quiet dock, så kommer nog köra den mestadels på detta när jag är hemma och auto när jag är borta så den får rensa rent då. Sen om den faktiskt gör något på Quiet är ju en annan fråga, fläkten går typ i intervall i detta läget, den typ "hoppar" fram kan man säga.

  Återstår och se om den faktiskt gör någon skillnad i längden.
  Har problem med ofta få ont i halsen, näsproblem osv. Enda gången jag inte får det är om jag sover nära typ havet osv, friskare luft.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Köpte den för 7 år sedan. Jag använder den ungefär 12 timmar varje dag i 7 år och den fortfarande fungerar som om jag köpte den bara igår. Den är bara ett monster. Made in Sweden !
 • Bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Inget negativt att klaga på.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Efter labbande ett halvt dygn och därefter kört den svagt under natten (jag sover gott till ett svagt, stilla och jämt brus, även om den kan köras tyst eller automatiskt) så vaknade jag första morgonen utan sedvanlig klåda i ögonen och nästäppa. - Wunderbaum!
  Har läst en rad andra recensioner, och inga av de angivna konstigheterna har jag upplevt. Den fungerar perfekt för mig. Andra kanske köpte måndagsexemplar, men jag valde att köpte den en annan dag, bevisligen ;)
  EN kritik dock - manualen: jag saknar mer information om hantering och detaljer. Det ska finnas i en manual. Får ringa Electrolux.
  Och en fråga är hur många år filtren finns att köpa, då det är en utgående modell. Det sägs att de ska finnas i ett par år till, så man får väl bunkra så småningom.
  Men jag är klart nöjd. Jag fick en produkt som jag behövde, som gör det jag önskade.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Har haft den ett par veckor, köpte den mest för frugans pollenbesvär.
  Det verkar fungera då frugans besvär har minskat, eller så har pollensäsongen redan gått över. (jag märker dock ingen skillnad).

  + Hyffsat låg fläktljud vid lägsta hastigheten (hörs knappt, inget man stör sig på).
  + Luftsensor, och den är känslig, släpper man en brakare i närheten går den igång på högfart efter nån sekund för att rena luften...
  + Det följer med en fjärrkontrol men jag undrar över nyttan med den eftersom man normalt sett låter luftrenaren vara igång hela tiden (ca 5W förbrukning).

  - Det lyser starka LED lampor på fronten, dessa får dock tejpas över med svart el-tejp ifall den ställs i sovrummet.
  - Timer funktion finns inte.

  - Jag gillar inte "piano-svart" färgen. Hade hellre köpt vit modell men Electrolus senare modeller (som är vita) har inte fått särskilt högt användarebetyg så det fick bli en svart modell trots allt.

  Tillverkad i Korea.
  Köpte den för ca 1550 kr med frakt från Tretti. Rekommenderas.
 • Mycket bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  TL;DR
  Har bara haft den i 5 dagar, så jag får uppdatera senare. Första 2-3 dagarna blåste den ut en hyfsat stark plastig doft. Det har lättat betydligt nu och jag känner den knappt längre. Övrig lukt som varit i källaren har också försvunnit, kan vara cirkulationen med som gör det.

  Provat Quiet och Auto läget, det låter ändå en del. Både i lägsta fläktläget och quiet så varvar den upp fläkten i vågor. Vilket för mig störde lite. Jag har ändå en dator med X-antal fläktar i som står på också och den överröstade datorn. Så jag stänger av den när jag sover. Hade ljudet varit mer konstant på en nivå hade jag inte haft samma problem.

  För tillfället verkar Mediamarkt vara billigast på kolfilter. 4-pack för 379:-.

  ----------

  Köpte denna efter mycket funderande mellan Coway AP-1008CH som är dyrare, men filtrerna ska hålla nästan i 3 år. EAP300 som är den nyare varianten och så denna.

  Första funderingarna var att köpa en så ny modell som möjligt så jag vet att filter finns ett tag framöver. Men enligt tidigare recension så verkar det som att Electrolux kommer fortsätta ha filter ett par år framåt.

  Tanken med mitt köp var att ha den i en gammal medeltidskällare, som inte har den bästa ventilationen och heltäckningsmatta på det. Så lukt, ev. pollen, damm och annat som gömmer sig är målet. Vilket gjorde att jag valde kolfilter som byts oftare. Känns som det kan vara effektivare än vad det nu kan vara Coway använder.

  Luktsensorn verkar jobba på bra. Har använt våtservetter ett par ggr i närheten av luftrenaren och efter ca 30-60 sekunder drar den på max och går upp på röd nivå.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Man känner definitivt skillnad i rummet när den fått gå ett tag, den låter lite även på lägsta nivån så vill man använda den medans man sover kan det vara svårt. Har den själv i sovrummet och brukar köra den på full styrka nån timme innan man går och lägger sig, då har man en frisk och sval luft i rummet innan man ska sova.

  Den verkar rensa luften i närmorådet rätt bra, tar man ut filtren efter användning så är det i princip inget damm eller liknande bakom filtren, allt sitter i filtret, så att den samlar upp de flesta partiklar stämmer nog.
 • Mycket bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  + Tyst
  + Otroligt effektiv, min allergiska flickvän sover just nu med katten i samma säng utan några som helst problem. Imponerande.
  + Filter kommer säljas några år till trots utgående modell enligt tillverkare.
  + Okej pris, la 1299kr
  - Ojämna varv vilket kan vara störande.
  - Plastig
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Full pott! Enda som man kan störa sig på är ljuset från LED-dioderna.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Väldigt nöjd med inköpet. Det har blivit mindre dammigt hemma efter att ha kört igång den 24/7.
 • Ganska dålig
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Omöjligt att sova med den på om man tänkt använda den i sovrummet, om man inte använder hörlurar eller har dålig hörsel. Fläkten emitterar ett periodiskt högfrekvent ljud, även i silent mode. Har ingen aning varför denna produkten har så många positiva omdömen.
 • Acceptabel
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Efter att ha tagit del av den massiva mängden med positiva omdömen så var jag övertygad om att Electrolux Z9124 var något alldeles extra bra. Men det första som slår mig när jag packar upp den nyinköpta luftrenaren är hur billig och framförallt plastig den ser ut, bara ett tunt svart plastskal med en dammsugarmotor, hela konstruktionen bygger på en dammsugare utan slang.

  Och när jag startar upp den så kan jag snabbt konstatera att den är ganska så tyst, Läge 1-2 går absolut att använda på natten i sovrummet. (knappt hörbar)

  Men nu kommer vi till ett Big Problems som ingen annan tidigare nämt, när luftrenaren arbetar på högre läge 4-Turbo så fungerar maskinen som en gigantisk tornado fläkt, (både på gott o ont) på vintern går den ej att använda eftersom den då kyler ned inomhusluften och det blir riktigt kallt, dessutom är fläkten är så stark att vissa saker förflyttar sig i rummen (håll i hatten) och damm från mattor o gardiner yr omkring i hela rummet, dessutom avger maskinen en säregen lukt som påminner lite om gamla sura gympadojor? här snackar vi inte om frisk fjälluft som någon annan recensent tidigare nämnde. och efter två dgr oavbrutet användande på Turboläge så upplever då inte jag luften som renare o lättare att andas, istället luktar det något konstigt? samt att det finns gott om fint damm som ligger pudrat lite överallt i huset efter tornadofläkten. Men en sak är dock säker, den går helt tveklöst att använda som en mkt väl fungerande fläkt på sommaren eftersom det enormt starka utblåset är riktat upp i taket så studsar sedan vinden ned igen, ganska så skönt en stekhet sommarnatt. Jag behåller den som fläkt till kommande heta sommarnätter. Köpte min från Trettio som levererade den blixtsnabbt och till ett oslagbart lågt pris 1.600kr.
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Riktigt bra luftrenare, andas lättare och märkbart mindre snor i näsan på morgonen. Köp!
 • Bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Den är tyst och ganska snygg. Den har dock ett problem som stör mig. Och det handlar inte om dess lampa som lyser för starkt eller dess pulserande varvtal. Jag har min i sovrummet och det funkar bra. Problemet är att varvtalet styrs av odörer och inte mängden partiklar i luften. Eftersom jag är pollenallergiker så vill jag naturligtvis att den ska reagera på partiklar i luften och inte lukter. Och dessutom vill jag att den ska visa hur partikelfri luften är. Som det är nu vet jag inte hur mycket nytta den gör bara om luften är odörfri eller ej. Men men, jag hade en ganska bra pollensäsong så förmodligen hjälper den något i alla fall.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Värd varenda krona! Bästa investeringen någonsin!
 • Acceptabel
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Helt ok att sova med i quiet-läget men jag kan tydligt höra den. Ljudet är inte konstant utan går i vågor vilket kör det lite extra irriterande.
  Minus för de väldigt lysstarka dioderna.
 • Bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Har hund och är pollenallergiker så jag slog till nu när det var bra pris (1599kr på Webhallen) och jag är nöjd än så länge, luften känns friskare men speciellt mycket lukt tar den inte bort.
  Minuset är ljuset i framkant som är i starkaste laget även i quiet mode även ljudet då gör det svårt att sova med den på märkte jag, hade varit okej om det vari ett brusljud som är konstant men nu kom det ett ljud som vågar igenom vilket jag blev tokig på och stängde av under första natten.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  kört den i 5 dagar nu på Auto och måste säga att luften känns mycket bättre i min lägenhet.
  Bor i en 1:a på 40 kvm med självdrag, men efter vi bytt fönster och de har täppt till ventilerna + att många har börjat renovera lägenheterna och kopplat fläktarna till självdraget (jag har fått igenom hos styrelsen att vi måste ha en OVK så att allt sånt kommer bort) så har jag fått mycket sämre luft i lägenheten, börjat klia i ögonen, känner mig trött, fått ont i huvet osv

  Men nu känns luften ren, lätt, nästan lite som man har AC.

  Saknar dock ett par funktioner, timer och dimmer på de starka ljusen, dock löste man det med lite svart tejp, annars hade den fått full pott, hos mig gjorde den skillnad i alla fall.
 • Ganska bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Efter en veckas användning.

  Plus:
  + Den fungerar ännu. Det är bättre än min Electrolux-dammsugare.
  + Reagerar tydligt på lukter.
  + Påtagligt mindre damm i luften (ytor samlar kanske 90 % mindre damm nu).

  Minus:
  - Svindyr i drift (kolfilter för 400 kr var tredje månad, hepafilter för 500 kr vart tredje år, 5,5 W till 28 W effektförbrukning plus eventuella servicekostnader... totalt ca. 2000 kr/år!).
  - Löjlig design med discobelysning.
  - Snudd på ofredande med röda lampor för luktvarning.
  - Totalt ogenomtänkt fjärrkontroll. Apparaten har fem hastigheter. På fjärrkontrollen finns därmed en knapp för lägsta hastighet, en knapp för automatisk hastighet, en knapp för att stega sig igenom hastigheter (utom lägsta hastigheten) och en knapp för högsta hastigheten, som fånigt kallas turbo.
  - Svårplacerad om man ska tro bruksanvisningen. Den är ganska stor, ser inte precis diskret ut och: ska placeras på golvet minst 50 cm från närmaste vägg eller andra föremål (t.ex. gardiner), inte i närheten av brandlarm, inte i solljus o.s.v.
  - Säkerhetsrisk? Antagligen reagerar brandvarnare med fördröjning.

  Sammanfattningsvis: Svårt att sätta ett rättvist betyg. Jag har inte jämfört med andra luftrenare. Många minus gäller luftrenare i allmänhet. Den renar luften, precis som jag hade hoppats, men överraskningen var kostnaden för underhåll av filter.
 • Ganska dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Tyvärr kan ej ge den något bra betyg!
  Den första jag köpte fick jag problem med fläkten redan någon månad efter köpet. Fick ut en ny.
  Nästa har nu börjat lukta illa i luften den pumpar ut, testade med att köpa nya Hepa och kol filter till en kostnad av 490+390 kr, men utan att lyckas. Butiken vägrar ta tillbaks den, Electrolux service center ville att jag skickar en reklamations begäran vilket jag gjort och hoppas på svar.
  Kanske har jag ren otur! Men detta är mitt upplevelse.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Köpte den förra våren och klarar mig inte utan den nu i pollentider. Den är även väldigt bra på att ta bort lukter snabbt.
 • Ganska bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Märker att luftkvaliteten blir bättre när det gäller pollen. Däremot tycker jag inte att det är mindre damm i lägenheten. Vet inte om det är inbillning, men jag tycker nästan att det är mer damm nu än förut - att den blåser runt dammet. De blå ljusdioderna är irriterande som många har nämnt, men det går ju lätt att avhjälpa med tejp.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har en lägenhet på 40 kvm med självdrag.
  Tycker den fungerar kanon.
  Får lite samma känsla som när man är på jobbet och arbetar i renrum med hepafilterventilation.
  Är inte allergiker så hur mycket den gör och hur mycket jag inbillar mig låter jag vara osagt.

  Låter som en dammsugare av de tystare slaget när man kör på max, men jag tycker att de verkar räcka med att köra på min/quiet till vardags när man är själv i lägenheten och då låter den som en hyfsat tyst dator.

  Luktsensorn fungerar förvånansvärt bra.

  Bra pris på den just nu (1850 kr 30/5-2014) då den håller på att ersättas av Electrolux EAP300 som mest verkar vara en ny design, men inte så mycket nya funktioner och ett mycket högre pris.

  Lite starka blåa lampor som lyser upp rummet, men man kommer åt dem innanför frontluckan så att man förmodligen med gott resultat kan lägga på toningsfilm alt. eltejp om man vill "dimma" dem.

  Radialfläkten som är gjuten i plast är inte helt 100% rak, det verkar inte påverka ljudet i dagsläget, men kanske livslängen på motorlagret?

  En funktion jag saknar är timer, skulle vara sjysst o ställa in så den går på max i någon timme innan man kommer hem från jobbet t.ex.
  Om man är lite händig kan man nog bygga en IR fjärrkontroll, koppla till sin server o rikta mot den. Det ligger dock lite över min kompetens i dagsläget.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Lite stor och saknar lite funktioner som skulle vara trevliga. Tex:

  * justera luftutblåset
  * timer
  * lite mer detaljer i manualen tex på vad exakt den går igång på. Just nu går den igång efter jag dushat (antar att den reagerar på luftfuktighet.. Och den känsligheten skulle jag vilja justera ner ett par steg)

  En rolig grej är att fiser du så drar fläkten igång på högvarv och du och den/dom i närheten känner förhoppningsvis ingenting.. Men dom lär höra det om inte pga av dig så pga fläkten som drar igång :)

  (Bara haft den i ett par dagar så jag kanske kommer redigera om mitt omdöme när jag använt den lite längre..)
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Suverän
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Införskaffad 9/3-14

  Förutsättningar: 3 rums lägenhet 83 m2 våning 3 i stadsmiljö. 2 vuxna och två katter. Endast använd i sovrum, öppna dörrar.

  + Enkelt handhavande
  + Oerhört tyst på tyst läget
  + Märkbar skillnad på luftkvalitet. Några minuter efter påslagning. Vi använde den även på tyst läget under natten. Vaknade utan täppt näsa (pollenallergiker).
  + fjärrkontroll

  - drar åt sig damm (syns bra när den är svart). Dock enkelt att svepa av med mikrofiberduk.
 • Bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Fungerar utmärkt

  + Tyst
  + Fjärrkontroll
  + Sensor som ställer in hastigheten automatiskt
  + Kol och HEPA filter
  + Okay utseende (om det nu spelar någon roll)

  - Dyra filter
  - Plastig (om det nu spelar någon roll)
 • Bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Apparaten fungerar som den ska (uppfattar jag det som). Luften blir helt klart bättre. Smidig fjärrkontroll, enkelt handhavande.

  Dock får den inte högsta betyg pga några riktigt störande detaljer. Främst det vansinnigt vassa blåa ljuset (som lyser upp hela sovrummet!). Totalt onödigt, men mycket störande. Ett par lager silvertejp löste dock problemet... Synd att Electrolux kundkontakt var mer eller mindre snorkiga då jag påpekade problemet för dem.

  Ljudnivån i quiet-läget är inte riktigt så lågt som vi hade hoppats på. Det låter om apparaten så att det stör lite då man ska sova.

  Ersättningskolfiltrena är dyra.
 • Mycket bra
  8 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Snygg och tyst (på de 2 lägsta hastigheterna) Luften blir klart bättre. Dock upplever jag som andra att dioderna är helt åt pipan. Finns ingen dimmer till dessa, går dock att tejpa över. Lätt beställa nya filter samt byta dessa. (dock rätt dyrt) Suger i sig en hel del damm om den står på golvet så detta är inte att rekommendera.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jätteglad att vi köpte denna produkt. Vi har haft den i cirka en månad. Håller med alla positiva omdömen, den är snygg, tyst och fungerar verkligen. Min sambo brukade nysa ganska mycket, det har han slutat med. Ingen av oss är dokumenterat allergisk, vi ville bara få bättre luft på övervåningen (ca 30 kvm) där vi sover - det har vi fått. Det enda jag stör mig lite på är den större blå lampan, den lyser inte starkt, men kan ändå vara lite störande om man har svårt att sova, men det är lätt fixat med lite svart eltejp :)
 • Acceptabel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Vet inte riktigt var jag ska börja, men jag misstänker att jag hade ganska höga förväntningar när det gällde denna maskin och dess prestanda. Något som fick mig att bli lite besviken.

  Första intrycket enligt mig är att när man packar upp maskinen så känns den väldigt plastig. Inte alls någon gedigen och stabil känsla som någon tidigare recensent har skrivit. Jag tycker att det känns som ett datorchassi (i plast) med en väldigt stor fläkt inuti. Där skall du montera två olika filter, ett HEPA-filter och ett kolfilter.

  Hurvida dessa filter ter sig prestandamässigt är en viktig aspekt, och i mitt sovrum på cirka 20m2 så tycker jag varken att luften blev lättare eller renare. Jag har haft hund under tiden jag använde denna maskin, och visst fastnade det lite hundhår i kolfiltret men jag märkte ingen större skillnad att den skulle påverkat mig positivt under natten då jag haft den påslagen.

  Jag har ett jobbigt problem med att alltid ha nästäppa när jag vaknar, och med denna maskin så trodde jag att det skulle bli lite bättre då den ska bekämpa allt ifrån lukter till kvalster, men detta visade sig vara ett svårbemästrat problem. Jag kanske var naiv som trodde mig kunna lösa ett sådant problem med en lätt metod. Det blev ingen märkbar skillnad och den enda gången jag kände att det var skönt var när jag körde på TURBO-läget då det kom ett större flöde av luft som gjorde det behagligt att få på sig när man låg i sängen. Då finns det dock inte en chans att man ska kunna sova då det väsnas som ett Ryanair-plan. Visst, den är väldigt tyst på det lägsta läget men då kommer det knappt någon luft enligt mig.

  Jag tror att personerna som använt dessa faller lätt i fällan med en placeboeffekt då jag inte märkte någon som helst skillnad, vare sig när den fått stå på och blåst på full effekt i flera timmar eller på lägsta under några dygn. Detta låter jag dock vara osagt då vi alla har olika erfarenheter och allergier, men om jag får säga vad jag tror så är det att Astma & Allergiförbundet endast säljer sina fina stämplar och klisterlappar som fabrikerna sedan klistrar på och vinner ett par köpare på. Allt handlar om pengar och det märks tydligt.

  Prismässigt ligger den väl bra till, den är relativt billig (fick min för 1800:-) och jag tyckte att det var värt att prova att bli av med nästäppan men detta förgäves. Finns dyrare maskiner med andra metoder och då får man betala mer.

  Jag skickade tillbaka min maskin då jag rent utsagt blev besviken. Ser inte varför man ska ha denna maskin, då den endast är en fläkt med ett HEPA-filter och kolfilter, som enligt mig inte gör någon nytta. Ändå vill jag ge ett pluspoäng för försöket till ett prisvärt alternativ till de som vill försöka förbättra luften inomhus. Tydligen ska den vara väldigt bra på lukter, vilket inte är ett bekymmer för mig så denna funktion är helt onödig. Däremot förstår jag folk som bor i närheten av stora vägar och har avgaslukt som tränger sig in, och där kan den komma till användning.

  Jag ger denna maskin 5 stjärnor för ett fint försök till en konkurrenskraftig maskin som tyvärr inte imponerar på mig. Electrolux får försöka bättre nästa gång för att vinna mitt hjärta.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Är jättenöjd med den här luftrenaren. Var lite i valet o kvalet om jag skulle välja en Z9124 eller Z9122 då jag hellre ville ha en vit. Det blev en Z9124 ändå då jag tyckte att priset inte skiljde så mycket och att man fick den där "näsan" (automatisk avkänning) samt fjärrkontroll med.

  Luftrenaren är snygg och tar inte så mycket plats. Den är tyst och lamporna stör inte det minsta på natten som en del skriver. Använder fjärrkontrollen hela tiden (slår på/av sleep-mode) så den är jag glad för. "Näsan".. tja, vet inte om den funkar direkt.

  Tycker att den sänker temperaturen en aning. Har min i sovrummet så det är förvisso rätt skönt att det är svalt.. men ändå. Sover som en stock!

  Anledningen till varför jag skaffade den är att jag har en katt som jag dessvärre blivit allergisk mot. Katten får inte vara i sovrummet, men det händer att den smiter in iaf. Sen sitter ju gärna allergener i kläder m m och man drar runt det i huset iaf.
  Kan tyvärr inte svara på (i skrivande stund) om luftrenaren hjälpt just mot detta då katten inte varit hemma (avelskatt iväg på friarstråt) sedan jag köpte luftrenaren.

  +tyst
  +fjärrkontroll
  +snygg

  -finns bara i svart
  -kyler en aning (känns det som iaf)
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag har precis fått hem min Z9124. Undrar var ni andra placerar den i rummet? Vid en vägg, i mitten av rummet, eller var?
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  bra produkt, prisvärd, köpt för 1800:-
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Vi har den i sovrummet. Min sambo har slutat att konstant nysa och snyta sig. Bara det är värt högsta betyg. Det som gör att betyget ändå inte når full pott är att det hade vore trevligt om det gick att programmera in när maskinen skall gå på "auto" eller "quiet". Visst finns fjärrkontrollen men vore trevligt om man kunde glömma bort maskinen helt. Vore också fint om det hade gått att släcka lysdioderna på enheten helt.

  Den är inte helt tyst men inget störande - snarare tvärtom då ljudet från utblåset påminner lite om att ligga och lyssna på ett havsbrus eller liknande.

  Pga den extra luftcirkulationen känns sovrummet också svalare och vi behöver inte längre ha fönstret öppet.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Köpte denna dels för alla goda recensioner här. Det första jag tyckte om denna var att den var snygg och oväntat lätta ca 7kg.
  Vi köpte denna eftersom våran hund blivit allergisk mot kvalster, allergener, gräspollen mm. naturligt vis ville vi förbättra inomhus luften för oss själva med men först och främst för hunden.

  Dioderna som lyser kraftigt blått ljus är riktigt störande om man har den i sovrum, visst finns det ett tyst läge där även dioderna dimmas ner till hälften men man borde själv kunna välja att stänga av dom om man vill.
  Har inte testat än man skall testa att lägga bakplåts papper mellan diod och panel, kanske det gör susen, återkommer om detta när jag testat.

  Ljud tycker jag är som väntat "tyst" det är bara när den varvar upp som man märker att den är igång. förutom att det blir som en liten AC, jag upplever det som svalare i sovrummet men det är väl för att luften cirkulerar bättre.

  Om du funderar på denna modell gentemot den vita utan fjärrkontroll så tänk om, Det är otroligt smidigt att kunna ligga kvar i sängen eller soffan och justera fläkten. Eller att ställa in den på quiet mode när man gått och lagt sig.
  Priset för under 3000 tycker vi var ett bra pris, har sett att priset går upp och ner på denna modell men jag orkade inte vänta på om det skulle gå ner mer.

  Slutsats. vi ångrar inte detta köp. Råd till dig- Köp

  2013-06-15: nu har jag beställt en till för att ha på nedervåningen. Fortfarande lika nöjd med den nu efter nästan ett år!
 • Bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Har haft denna hemma ett par månader nu, är riktigt nöjd.
  är allergisk mot pollen och damm, har blivit mycket bättre efter att denna inhandlades.
  man ser nu efter ett par månader att filtret är alldeles grått av små fint damm som jag förmodligen annars skulle andas in.

  som någon har skrivit innan så är den väldigt känslig mot fisar, bor på 58kvm och vart jag än släpper mig så blir den arg och lyser rött, ändå tycker inte jag att det luktar något ^^

  det enda som drar ner betyget är inte produkten i sig utan att man endast fick med ett filter, medans det är 3st på bild på förpackningen.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Mycket nöjd med denna produkt. Har haft den i vardagsrummet i cirka 3-4 timmar nu på auto. Luften är verkligen mycket bättre. Frisk och skön.

  Man kan känna en lätt, lätt bris i luften även på lägsta läget. Ungefär som om man har ett fönster på glänt i ett par rum bort. Mycket skönt.

  Tycker att den är jätte tyst. Har du din tv igång eller samtalar så hör du den inte alls. Även i ett knäpp tyst rum så går den väldigt lågt på silent mode. Inga problem som helst. Man vänjer sig snabbt.

  På Turbo fungerar det utomordentligt som en liten AC också :D

  Enda nackdelen är att den var lite större än jag trodde samt att jag blir lite torr i ögonen pga den cirkulerande luften (linsbärare), men det är nog en vanesak.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Otrolig luftrenare. Trodde inte på att detta skulle fungera, men när jag nu kört ett par veckor ser jag hur skitig luften är hemma. Kolfiltret är helt grått fast det är "rent" hemma. Vidrigt att se hur den är som en damm magnet.

  Kör denna parallellt med luftfuktare, vilket är att rekommendera. Luften är så fräsch nu hemma. Detta borde alla ha, särskilt med barn och allergiker.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Har haft min i en månad nu. Den förändrar verkligen hemmaklimatet. Det enda problemet är att den är lite bökig att flytta mellan rummen, jag vill nämligen ha den bredvid mig jämt. Nyss fick jag en hostattack o hade maskinen i ett annat rum, attacken gick över direkt när jag gick dit o andades ovanför. En enorm lättnad.

  Vår sedvanliga morgonhosta har försvunnit. Och vi sover bättre.

  Jag är mycket glad att jag köpte den här maskinen trots att den står i vägen, den är inte så liten o vi har trångt hemma. Helst skulle jag ha en hängande på väggen i varje rum.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Köpte häromdagen en z9124 efter att ha haft en z8010 följt av ett par z8020 och måste säga att denna lätt utklassar föregångarna.

  Ljudnivå:
  Jag var lite orolig att denna skulle vara mer högljudd än föregångarna då tidigare recensioner här indikerat att det skulle vara fallet. Lyckligtvis kan jag rapportera att mitt exemplar är *betydligt* tystare än föregående modeller, uppskattnings ca 4ggr (6dB). Det innebär att jag ej hör apparaten på 3m håll i ett tyst rum på natten, när den kör i tyst läge, och då är jag ändå oerhört oljudskänslig.

  Effektivitet:
  Effektivitetsmässigt har jag svårt att jämföra, men den är definitivt inte sämre än tidigare modeller. Filtren i denna apparat är väsentligt större än i de gamla modellerna, ca. 3ggr större yta. Detta gör att filtreringen av luften vid givet lufttryck också bör vara bättre, om filtren är av minst likvärdig kvalitet med föregående modeller, vilket de verkar vara då luften i rummet inte är sämre än när tidigare modeller användes.

  Osäkerhet:
  Nu återstår bara att se ifall Electrolux åtgärdat problemet med förra modellerna, där plasten stelnade, vilket i sin tur ledde till att fläkten fick svårt att gå runt efter något år, samt till sist lossnade när plasten kring muttern som fäster fläkten i motorn blev för skör. Livstiden på de tidigare modellerna var tyvärr bara ca 2-3 år. Å andra sidan, 2-3 år av ren luft för 2-papp anser iaf. jag vara en rätt bra affär i vilket fall.

  Summering:
  Då z80x0-modellerna var de bästa på hemmamarknaden när de introducerades så är kontentan av detta utlåtande att z9124 bör vara den bästa hushållspositionerade luftrenaren du kan införskaffa i dagsläget.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Fixade en åt en bekant som är allergisk mot det mesta, pollen, djur etc.
  Testade den först hemma i vardagsrummet där det både finns katträd och mycket textiler där katten legat och dammat av sig.

  I vanliga fall kan han inte vara där mer än en kvart innan det börjar klia under ögonen och senare få andningsproblem. När denna luftrenare fått stå något dygn satt han i rummet under 2 timmar och det enda han hade känt var lite kill i näsan som försvann.

  Han har också använt den i sitt sovrum under våren/sommaren, i vanliga fall har han aldrig kunna ha öppet fönstret under natten utan att få problem. Men med denna har han inte haft några problem alls.

  Det han är något förbryllad över är att det inte är någon läkare till honom som rekommenderat denna produkt.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Hmmmm... Hur ska jag börja...

  Produkten är bra. Det är helt enkelt en fläkt med 2 filter (kol+HEPA) som rensar din luft från damm och kanske lite mer. Det finns 5 hastigheter, quite mode + 4 auto mode hastigheter som alla blåser kraftigare än quite. Apparaten kan ej automatiskt gå in i quite mode utan du måste ställa det själv och gå ur det själv.

  Den är igång i princip 24/7 i mitt sovrum eftersom jag är en lätt pollenallergiker och har ingen riktig ventilation i min lägenhet. Quite mode på natten, auto på dagen.

  Jag måste säga att quite funktionen är bra, den går tyst och det går att sova. Jag är annars väldigt känslig gällande missljud på natten men denna är förlåtande.

  När den är i auto mode så känner sensorn av när vi t.ex. vänder på täcken och dammet i luften ökar, så startar den att blåsa och filtrera luften kraftigare. Vi har testat att spraya lite aceton och andra rengöringsämnen på den och sensorn reagerar direkt vilket är nice! Dock så kan den hålla på att blåsa kraftigt lite väl länge...

  Hälsomässigt för mig så gör den faktiskt att jag har börjat vaknat utan så mkt slem i luftvägarna vilket jag brukar annars ha nu på vår/sommar kanten, så för mig är den värd pengarna.

  Jag kanske hade önskat mig en sleep funktion som gör att den börjar blåsa lite kraftigare när grannens rök kommer in på natten, dock ej så man vaknar.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Fungerade i två dagar, sen stängde den av sig. Går ej igång nu. Men den hjälpa till att rensa luften och jag slapp va täppt i näsan i 2 dagar! En till, tack!
 • Mycket bra
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Tro inte att denna maskin kommer att ersätta din dammsugare, men absolut gör den sitt jobb!

  Betydligt mindre damm i luften sedan vi körde igång denna. =) Har inte hittat någon annan produkt i denna prisklass som skulle vara bättre. Denna rekommenderar dessutom Astma & Allergiförbundet.

  http://www.astmaoallergiforbundet.se/RekProdukter.aspx