Olympus Pen E-PL5 + 14-42/3,5-5,6 II R

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Olympus Systemkameror (51)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har nu haft Olympus E-PL5 i min ägo i snart tre månader. Tyvärr har den inte kommit till användning så mycket på grund av andra saker, men jag vågar ändå ge mig på en bedömning av denna kamera.

  Jag har tidigare använt alla slags digitalkameror, från enklare till mer avancerad systemkameror tillika kompaktkameror av olika varianter. Min senaste kamera var en D7000 från Nikon. En kamera som tyvärr hade lite för många problem, och som dessutom var för tung för att "alltid kunna ha med sig".

  Innan jag slog till på en Olympus och just denna modell (E-PL5) så länsade jag internet på recensioner och annat som kunde ge mig en ledtråd om vilken väg jag skulle gå när jag skulle välja min nya kamera. Först var jag inne på avancerade kompaktkameror såsom Sony RX100, Canon GX1 (eller om den heter G1X för att inte förväxlas med Panasonics kamera), Nikon P7100 och liknande kameror. En sak hade de dock alla gemensamt: Man var låst till det omgång som den inbyggda optiken gav. Dessutom hade de alla en väldigt liten sensor. Det fanns naturligtvis undantag, exempelvis har RX100 från Sony en större sensor.

  Sen fanns det m43-systemen. Där fanns både Pansonic och Olympus i bräschen med sina kameror. Panasonic hade jag haft tidigare i en superzoomkompakt, eller vad det heter, i from av en FZ38. Jag hade väl egentligen inget omdöme om den kamera mer än att den tog bra bilder...var väldigt plastig...och hade liten sensor. Bra bilder och bra bilder förresten, när ljuset blev svagare så var man ju tvungen att springa upp i ISO och då var det ingen bra och trevlig kamera längre. Dessutom var menyerna rätt plottriga. Något som tyvärr är en akilleshäl hos E-PL5 med. Mer om detta senare.

  Jag hade under en tid gottat mig med recensioner och broschyrer på Olympus m43 (micro four thirds) utbud. Ja, egentligen hade jag nog blivit lite småfrälst av deras kompaktare systemkamera i detta segment. Denna kostade dock en hel del mer (OM-D, ja...) och som jag förstått det så delade denna kamera sensor med just de mindre E-PL5 och E-PM2, som är en lillebror till E-PL5.

  Till sist hade jag smalnat ner de val jag kunde tänka mig göra till just dessa två kameror. Att jag till slut gick på E-PL5 var nog en ödets nyck. Jag stod verkligen och vägde länge mellan dessa båda. E-PM2 är ju något mindre, men med avsaknad av PASM-ratt och den vinklingsbara displayen som E-PL5. Till sist så kände jag att eftersom jag tidigare även har haft en Sony NEX-5 och då saknade en fysisk ratt, så skulle mitt val få vara MED ratt denna gång. Dessutom hade jag gillat displayen som gick att vinkla på Sonyn. Därför föll valet till slut på den större (likväl som "kvalitativare" och i mitt tycke "dugligare") kameran. Den är delvis i metall där lillebror är helt i plast och känns som en leksak enligt mig.

  Så - hur är då E-PL5? Väldigt trevlig! Dels är all optik skarp enligt tester. Naturligtvis mer eller mindre. Men det verkar inte ha gjorts några direkt dåliga gluggar till mr43-systemet. Både Olympus och Pansonic (med flera) gör allsköns trevlig optik till systemet.

  Jag köpte kameran i kit med 14-42R-zoomen. Den presterar faktiskt riktigt bra för att vara en kitzoom. Omfånget duger fint, men för den som vill komma närmare inpå sina objekt, får antingen använda apostlahästarna (fötterna) eller skaffa en optik med mer tele. När jag köpte kameran i kit, så igick även en gratis telezoom som går från 40-150 mm. Då cropfactorn (den faktor man räknar med jämfört med hur stor sensorn på en 35mm "småformat" är) 1.5, så landar vi då på 80-300 mm. Det är riktigt dugligt även om det inte funkar för plåt fåglar på långa avstånd. Dock är ju upplösningen i kameran god, så man kan fortfarande få bra bilder genom att beskära bilden, och på så vis komma "närmare" det man fotat. Båda dessa gluggar är rätt plastiga ska sägas. Därav även lätta. Det bekymrar inte mig som är rädd om min utrustning, men för den som slit-och-slänger mycket med sina prylar så bör man nog titta åt ett annat håll. Olympus har även PRO-gluggar till m43-systemet, precis som andra tillverkare har.

  Jag köpte lite senare även en premiumoptik i from av M.Zuiko 45mm f1.8 som jag tänkt använda som porträttglugg. Tillfällen att fota just porträtt höll sig borta och jag beslut att sälja av gluggen, vilket jag gjorde häromdagen. En trevlig glugg för den som gillar kort skärpedjup och fin kvalitet. Dock begränsas användsningsområdet till det minsta avståndet till närmaste objekt som visade sig vara för långt för min smak. Men gluggen rekommenderas för porträtt och för den som vill ha en "normal" med lite mer tele (kan inte kallas normal, men nu gör jag det). Då vi landar på 90mm - dvs en trevlig porträttglugg.

  Kameran i sig då? Den är stabil, som doktor Alban skulle uttryckt sig. Materialmässigt är den en blandning av material; från metall till plast. Men inget på kameran känns billigt. Någon tycker kanske att LCD-displayen känns lite ranglig - men icke! Den är stabil som sjutton. Dessutom även vinklingsbar mot fotografen när denne står framför kameran. Perfekt för att ta självporträtt.

  Kontrollerna på kameran är....sådär. Alltså, låt mig förklara. Olympus menysystem är ingen höjdare. Det känns plottrigt och onödigt krångligt ibland, med viktiga funktioner dolda i menyerna. Det var genom att läsa på nätet som jag exempelvis fick hjälp med att ta fram en "supermeny" där man får direkt åtkomst till det mesta som kan ställas in. Tänk en knapptryckning för att få fram alla val på skärmen. Denna funktion låg dold. Vansinne! Men när man väl vant sig vid utseendet, så känns det bättre. Men helt intuitivt har det nog aldrig känts...tyvärr. Än idag är det massor av custom-funktioner och programmeringar som jag inte ens närmat mig då jag tycker att tekniken tar ifrån mig det som är viktigast: Motivet och att komma ut och fota, vilket jag tyvärr varit lite dålig på - men då har det inte berott på menyerna utan annat.

  Kameran producerar fina bilder i JPEG, även om jag föredrar fördelarna att fota i råformat. Kan tycka att Olympus råformatsfiler är något tyngre att jobba med än de i exempelvis Nikons systemkameror. Vet inte varför, men det känns. Jag kör ändå en Macbook Pro mid-2012 med 16gb minne och det är en viss fördröjning av inläsningen. Ibland blir jag lat och kör i JPEG men jag tycker att det dynamiska omfånget och möjligheten att göra något med bilden i efterhand krymper något otroligt. Ska du exempelvis försöka ljusa upp en bild som är tagen i JPEG, så uppstår det väldigt snabbt bandningar i färgövergångar (som en blå himmel som blir ljusare). Så JPEG skjuter jag bara om jag 1. Känner mig lat. 2. Vet att bilderna kan bli bra direkt som de är just där och då 3. Jag vill snåla på min hårddisk. Eller så har jag bara glömt att ställa om till råformat. Ett alternativ är ju annars att köra JPEG + Råformat. Det går det med. =)

  Bilderna blir skarpa. Japp, det blir de. Man får väl ha lite koll på sig själv som fotograf med - och veta vilka begränsningar som dels finns i kameran och hos sig själv. Något som må vara bättre än inbyggd bildstabilisering som annars ger fördelen att det blir stabilisering i all optik man sätter på, är separata gluggar med stabilisering a la Panasonic. I E-PL5 ser du dessutom inte stabiliseringen när du plåtar. När du kör video ser du den jobba däremot. I OM-D så ser man stabiliseringen jobba, har jag läst. Det känns tryggare ibland. Istället sker stabiliseringen när du trycker när avtryckaren. Jag tycker att det funkar okej. Har inte provat på några stora avstånd med hög inzoomning. Däremot har jag hört att funktionen är "lite sisådär" jämfört med andra kameror. Men den gör sitt jobb. Bättre än inget och gott att stabiliseringen finns med all optik man sätter på.

  Filmar gör den med. Max 1080P, tyvärr inte i 60b/s vilket hade varit trevligt. Tror det är standard 30b/s istället. Videon funkar rätt okej. Den kontinuerliga fokusen jobbar på lite ryckigt ibland, och med viss optik (som kitgluggen) så hör man fokusen jobba. Det var tystare när jag satte på och filmade med den fasta 45mm f1.8:an.

  Sen finns det en massa effekter som kan läggas både på film och på bild. Jag håller mig undan dessa även om jag ibland frestas att köra i JPEG med inställningen "Dramatiska färger". Det blir en läcker effekt, men som sagt... du kan inte jobba vidare med bilden med kvalitativt resultat...tyvärr. Men samma effekt kan ju den som vill lära sig att få ut med bildbehandligsprogram istället.

  Jag rekommenderar ett köp av den här kameran - verkligen. Något jag saknar för att ta upp den delen med, är en sökare. Speciellt när jag behöver stabilisera kameran ibland. Då saknar jag mina systemkameror som jag tryggt kan luta skallen mot och titta igenom. Dessa finns dock att köpa som tillbehör. På tal om tillbehör så är Olympus väldigt duktiga på att ta fram sådana. Allt ifrån Macrolampor till....ja...ni får kolla deras sidor. Det hade även varit mycket trevligt om kameran var vädertätad. Men den som vill ha det skyddet får nog köpa en kamera i OM-serien istället.

  Hoppas att denna lilla minirecension varit till hjälp inför ditt köp. Ge den gärna tummen upp i så fall. =) Jag får tillägga att ni måste titta runt och läsa andra recensioner med, men se upp för att BARA läsa recensioner från stora fotosidor / tidningar. Det finns så mycket andra bra bloggar osv där denna kamera recenseras och används. Den hyllas runt om tycker jag.

  Nu hoppas jag bara att jag själv får lite mer tid till och ork till mitt fotande, så jag kan möta våren med min underbara E-PL5 i högsta hugg.

  Lycka till med ditt köp! =)
 • Alla omdömen

 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Trots att det är "förra årets modell" (äldre än så) så verkar det som att den står sig riktigt bra i konkurrensen ändå. Liksom hos så många andra så dammsögs nätet på information innan köpet. Den här kameran verkar bäst i sin prisklass och dessutom finns många objektiv att välja på, vissa mer prisvärda än andra.

  Valet stod mellan: E-PM2, E-PL5 och E-M5. De har alla samma sensor som storebror OM-D, men E-PM2 har ingen PASM-ratt och ingen sökare (inte för att det behövs någon ratt när man väl lärt sig att fota helt manuellt), E-PL5 har PASM-ratt men saknar också sökare - E-M5 har både och. Sökaren kan man behöva när det är mycket sol ute som reflekteras i skärmen så att man inte ser vad man fotar.

  Obs, obs, obs! Ibland så finns det erbjudanden med den här kameran plus två zoomobjektiv. Paketpriset brukar vara riktigt bra. Objektiven kostar 1500 kr stycket om man köper dem löst. Tillsammans täcker de båda objektiven in 14 mm till 150 mm vilket motsvarar 28 mm - 300 mm i 35 mm format. Från wide field till tele.

  Kameran kommer först till sin rätt när man aktiverat "Super Control Panel". Det finns ett flertal guider ute på nätet hur man aktiverar denna. Olympus ska tydligen vara ökända för sina krångliga menyer, men när SCP är aktiverad så räcker det med en knapptryckning (på "OK") för att komma åt alla inställningar.

  Angående materialet i kameran så var det viktigt att det inte var en plastkamera. Nuförtiden så är det inte så vanligt med metall längre, så detta var ytterligare ett positivt argument. Fast när man tittar noggrannare så är det en viss blandning av material, men en stor del är åtminstone i metall.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  + Lätt och smidig!
  + Snabb åtkomst till avancerade alternativ med Olympus "supermeny".
  + Många fina objektiv till m4/3-standarden.
  + Mycket bra bildkvalité även på höga ISO-tal. Fullt jämförbar med min gamla Nikon D5100.
  + Grym IQ!
  + Tiltbar skärm med touchfokus. Mycket smidigare än man tror. Väldigt responsiv.
  + Rejäl konstruktion och stadig i handen trots sin litenhet.

  - Skärmen är tyvärr i widescreenformat och inte riktigt så högupplöst som den borde vara i prisklassen.
  - Scrollhjulet/funktionsratten på baksidan är väldigt lätt att komma åt. Önskar det var lite trögare.
  - Kitobjektivet har en underlig låskonstruktion som gör att man måste vrida fram zoomringen innan det går att använda. Lite osmidigt.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Mycket bra bildkvalitet, bra depth of field och liten och enkel att ha med sig.
  Har Panasonics pancake lens 20mm/F1.7 till. Perfekt.