Fractal Design Define R4 (Svart)

 Lägg i lista  Jämför
Define R4 från Fractal Design är efterföljaren till den populära miditowelådan R3. Med plats för sju fläktar (120 eller 140 mm), två 2,5-tumsenheter, åtta 3,5-tums samt två 5,25-tumsplatser finns det utrymmer för det mesta. Lanserad 2012. Stäng
Define R4 från Fractal Design är efterföljaren till den populära miditowelådan R3. Med plats för sju fläktar (120 eller 140 mm), två 2,5-tumsenheter, åtta 3,5-tums samt två 5,25-t... Läs mer
Jämför pris på alla Fractal Design Chassin (67)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (9.04)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

  Sorterat efter datum

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag bytte från ett Antec Solo till detta och har haft datorn installerad sedan några månader.

  Sett utifrån mina mycket höga krav på tystnad är chassit mycket prisvärt. Förutom basfunktionerna för tysta chassin (nätagg i botten, uttagbara hårddiskvaggor för bättre luftflöde, ordentlig plats bakom moderkortsplåten, ljuddämning på sidplåtar, dammfilter för fläktar som lätt avlägsnas för rengöring, samt hål+buntbandsfästen för kabeldragning) fanns några funktioner som förtjänar att nämnas:

  - Tumskruvar på slot-platser och sidpaneler. Uppskattas mäkta!
  - 140mm fläktar, med nedåtkompabilitet till 120mm på alla fläktplatser. Tummen upp.
  - Två SSD-platser på baksidan av moderkortsplåten. Oerhört användbart och optimalt.
  - Fläktkontroller på fronten för att köra 1-3 fläktar i 5V, 7V eller 12V. Lättare att komma åt än om den sitter på baksidan.

  Som helhet är jag nöjd. Chassit är stort och rymligt inuti och inte så gräsligt skrymmande utanpå. Insidan på mitt datorbygge har inte en enda lös kabel, allt är ihopsamlat med buntband på baksidan av moderkortsplåten eller i översta 5.25"-platsen. Jag upplevde inga problem öht att montera moderkort, nätagg eller diskar.

  Jag använder endast en 140mm-fläkt, som är monterad på baksidan och går på 5V, spel undantaget. Grafikkortet är ett GTX 560 med tweakad kylning och CPUn är passivt kyld med en tornkylare, nätagget har 120mm fläkt och är 80+ certificerat.

  Datorn är pga dess komponenter nästintill ljudlös, strömförsörjningen på min skärm hörs mer.

  Man får dock vad man betalar för. Fractal Design är prisvärda men kostar likväl bara 800-900kr, och det märks. Vad jag anser hindrar chassit från att andas gedigen kvalitet:

  - Går ej att låsa sidplåtarna, dåligt med tanke på större LAN.
  - Hårddiskvaggorna. Tveksamma gummibussningar och alldeles för hårda. Min enda mekaniska disks vibrationer hörs och märks om man läger handen på chassits ovansida, jag förväntar mig ett stumt chassi för den här typen av produkter.
  - Svårt att hänga upp hårddiskar. Hade gärna sett att vaggorna hade litet döutrymme så att upphängning med sega gummisnoddar hade kunnat erbjudas. Som det är nu erbjuds bara 5.25-platserna till detta.
  - För många kryphål för damm att leta sig in i, bland annat två hål i anslutning till undersidans filter som strömförsörjningen dammas ner av.
  - Frontpanelens kontakter. Sitter på sniskan och är svåra att träffa (ljudutgången är svårast).
  - Kontakterna till fläktkontrollern lossnar alldeles för lätt.

  Samt plastig känsla på utsidan, burkig känsla på insidan. Litet luddigt, men jag har inga konkreta saker utan bara mitt intryck.

  Mitt Antec Solo hade en ögla för hänglås, samt state-of-the-art silikonbussningar och möjlighet till upphängning av diskar. Lade man handen på det chassit var det komplett stumt på vibrationer. Skruvarna för sidplåten satt dessutom fast i sidplåten, vilket gjorde att de aldrig kom bort.

  Den dagen Fractal Design gör ett Define Premium för säg 1200-1500 kr kommer jag definitivt att byta till det. För Defines prissegment är R4an en killer, men för riktiga entusiaster är det litet som fattas.
 • Alla omdömen

  Sorterat efter datum

 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 2 mån sedan
  8 st 3,5'' platser + 2 st 2.5'' platser
  Rätt tyst och bra luftflöde samtidigt
  Enda minuset är att de medföljande 2 chassifläktarna är rätt kassa.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Haft det här chassit ett år nu eller så, om inte kanske lite längre, och är mycket mycket nöjd. Det enda minuset är att SSD's har dedikerade platser på höger sida av chassit, på andra sidan "grundplåten", vilket förvisso är en smart lösning, men de måste skruvas dit innan moderkortet sätts på plats. Det innebär att om du skaffar en ny SSD och ska byta ut en gammal eller bara lägga till en, så för att använda de dedikerade platserna (2 totalt) så måste du då skruva ur moderkortet och allt det innebär.

  Nyare modeller av Fractal Designs chassin har löst det med någon form av clip-on, så nu slipper man det böket hur som helst. Så med den biten löst är det ett ypperligt chassi, jag fick ta smällen av att vara en av de tidiga köparna dock.
  Trots det vansinnigt nöjd, och det isolerar ljud över förväntan.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Rymligt, hyfsat tyst och riktigt elegant chassi. Bytte från en större Antec, men har inte saknat något utrymme då den är väldesignad.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Jag har ingenting att klaga på.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Bästa chassi jag ägt!
 • Perfekt
  2 år sedan
  Tror att detta är det simplaste chassit man kan köpa. Det är så stilrent och simpelt att ändra inuti och alla delar passar bra och blir lätta att installera.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  ljud uttagen på framsidan gick sönder men annars ett riktigt bra köp! Men det händer och det var bra pris och snabbt och ganska snyggt så den får 10/10!
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Tror att det här är mitt favoritchassi!

  + Lätt att bygga i
  + Snyggt och diskret.
  + 2 fläktar ingår, tysta vid 7 volt.
  + Bra ljudisolering
  + Hårddisksburarna
  + Dammfilter

  -Dörren på framsidan stängs inte helt
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Kvalitet rakt igenom
  Modulärt chassi, enkelt att modda
 • Perfekt
  2 år sedan
  Snyggt, bra med knappar och usb ports på ovansidan, låter nästan ingenting. Helt perfekt! Rekomenderar att köpa en till flykt för 1 hundralapp
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Välbyggt och väl genomtänkta funktioner. Fläktarna som följer med håller dock inte samma höga kvalitet, dom susar rätt högt även på 5V. Bytte till Noctua NF-A14 som både blåser mer och låter mindre. Fläktstyrningen har inget läge för av, endast 5,7 och 12V.
  En instruktion som beskriver chassit hade snabbat upp monteringen för mig.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  En fröjd att både se på och bygga i!
  Drar bort en stjärna p.g.a. 5.25"-burens existens.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Suveränt chassi.

  + Välbyggt!
  + Tyst
  + Mycket bra medföljande fläktar
  + Prisvärt
 • Acceptabel
  3 år sedan
  Ena sidoplåten var tillbucklad där vid "handtaget" man drar ut den. Luckan till främre dammfiltret går inte att stänga utan står "på glänt". I övrigt så var den rymlig och bra.

  Inget som jag har orkat reklamera, gissar helt enkelt på att jag fick ett exemplar från
  sekunda-lagret. Kanske för att jag fick den för 699 kr på Inet?
 • Perfekt
  3 år sedan
  Andas kvalitet!
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Något klumpigt och stort chassi (Väldigt rymligt inuti). En av moderkortsskruvarna ville ej fästa. Bytte ut fläktarna som följde med till Noctua 140mm. Smidigt att kunna montera bort delar av hårddiskplatserna till förmån för luftflöde. Lättarbetat. Stilrent och helt okej ljuddämpning.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Rymligt, snyggt och stabilt :)
 • Perfekt
  3 år sedan
  I helhet så är det ett helt klart godkänt chassi, och jag, i mitt personliga tycke kan tycka att det inte behövs en revision till, mer än att man kan tänka om och göra andra lösningar på befintliga saker, så som fläktkontrollen som man skulle kunna koppla så man reglerar fläktkontrollen via USB-gränssnittet och koppla den via intern USB på moderkortet, bara för att få det mer bekvämt exempelvis, dock så är det bara exempel, men ingenting som jag ens skulle ha nytta av då mina fläktar går tyst i full hastighet i chassit.

  Jag har byggt i små chassin med m-ITX så som i Cooler master elite 130, och haft små system, men ingenting är härligare än ett stort och rymligt chassi men som inte blir för stort, och det här chassit är i min mening perfekt ur den synpunkten, och jag kompromissar inte längre med små chassin, och det här kommer nog att stå sig tills den dagen komponenter kommer ut som innehåller standarder som detta inte följer.

  Positivt:

  -Rymligt.

  -Lätt att arbeta i.

  -De har förbättrat kabelgenomdragningsgummit sen tidigare revisioner så det inte lossnar, var dåligt på R2 vet jag, lossnade direkt det blev lite motstånd för kablarna.

  -Fläktkontroller, även om den går på högsta.

  -Tyst

  -Rymmer allt jag någonsin kommer vilja montera i min dator.

  -Plats för mycket kablar på baksidan.

  -Stilrent (har vita varianten).

  -fläktfilter överallt=lättstädat på damm.

  Något minus kommer jag inte på, då det verkligen är det ultimata chassit för mig.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Har haft detta chassie i några veckor nu och har kommit fram till lite slutsatser om det.

  +Snyggt
  +Ljuddämpat, dock så blir det inte stor effekt när man tar bort ljuddämpningen för fläkthålen i taket.
  +Mycket utrymme för kabeldragning på baksidan.
  +flexibel lösning för hårddiskar då man kan ta bort BÅDA burarna om man så vill och kan montera SSDs bakom moderkortet
  +Fläktkontroll, använder dock inte denna då jag har kopplat fläktarna till min H100i.
  +fläktfilter fram och under

  -Tummskruvarna hänger inte kvar som en del andra tillverkares.
  -Tycker att de kunnde ha gjort det lite lättare att få ut fläktfiltrerna, skulle gärna sätt ett fläktfilter med magneter i fronten.

  är dock nöjd med detta chassie och de saker som jag stör mig på är bara småsaker som jag skulle se att de blev åtgärdade till eventuell R5:a
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Toknöjd! Ville ha ett lite mindre chassi än mitt Antec P193, men samtidigt lättarbetat och luftigt. Enda minuset (en stjärna bort) är att inte frontluckan går att öppna hela vägen runt mot sidopanelen.. som den gör på Antec:en.

  Har satt i Noctua-fläktar (140mm ULN) som styrs via moderkortet.
  - 2 i front (in)
  - 1 i sidopanel (in)
  - 1 bak (ut)
  - 1 topp (ut)
  Kör överklockad propp, minnen och GPU. Hur tyst som helst utan vatten-kylning.
 • Perfekt
  3 år sedan
  +bra kabeldragning
  +gott om plats
  +ljuddämpat
  +snyggt
  +egen fläktstyrning
 • Perfekt
  3 år sedan
  + Snyggt" chassi, smidiga kabelgenomföringar, ljuddämpat, stort och rymligt!
  - Det var något större än vad jag trodde när jag öppnade kartongen, och det var precis att strömkabeln till processorn kunde nå fram!
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Fantastiskt snyggt, rymligt och funktionellt datorchassi! I detta chassi finns allt som du behöver och lite till. Luftcirkulationen är bra. Chassit går att modifiera efter eget behag och kabeldragning fungerar fint. Det finns egentligen inget negativt att säga om chassit i sig, enligt mig. Fractal Design Define R4 rekommenderas starkt.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Vad ska man säga ? Otroligt nöjd

  Köpte en extra Fractal Design R2 140mm fläkt, så jag har 2st i fronten och en bak.
  Kör man på 12V så hörs ju fläktarna en del, men jag kör på 7V och då är det knäpptyst.

  Kyler otroligt bra ändå.
  Vid surfning och youtube(HD) ligger min AMD II X4 965 på ca 29-30 grader och MSI Geforce GTX 760 ca 29 grader. CPU fläkten snurrar på i ca 550 rpm.

  Vid gaming så håller sig allting fortfarande svalt och TYST.

  Och som så många har skrivit redan är det snyggt, smidig kabelhantering osv..
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  TIPS! Om du har köppt detta chassi och ångrar dig och vill ha glas sidopanel, don't worry! Det finns att köpa på Dustinhome för ynka 190 kr!

  Bra:

  - Stilrent=snyggt
  - Hög kvalitet, känns ganska rejält.
  - Ordentligt med plats för långa grafikkort och höga cpu kylare.
  - Man kan plocka ut och vrida på hårddiskvaggorna för bättre luftflöde.
  - De två 140 mm fläktarna är relativt tysta och fläkthastigheten kan ställas in från framsidan (5v/7v/12v)
  - Väldigt mycket plats för kablar på bakssidan
  - Tumskruvar till sidopanelerna.
  - SSD diskar kan monteras på undersidan av hårddiskvaggorna, så du kan få plats med 8 st 3.5 diskar och 8 st 2.5 (ssd)
  Mindre bra:

  - Hårddiskar vibrerar ganska mycket, var tvungen att sätta dit ett lager extra gummiringar för att undvika tsunami i vattenkylningen.

  -Hålen för montering av moderkorted var nån millimeter felplacerad, men det gick att lösa genom att trycka in det mot bakssidan och skruva något snett.

  -Skulle gärna haft något längre sladdar till fläktarna. De räcker för att koppla till fläktkontrollen men det blir svårare att få nån ordning på kablarna.
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Otroligt bra chassi.

  man märker klara förbättringar om man kollar på tidigare R2 & R3
  betydligt stabilare och högre kvalitetskänsla.

  stort + att man kan fästa 2 ssd på baksidan och använder man inte mekaniska diskar så kan man ta bort allt som heter hårddiskburar, vilket ger ett sanslöst bra luftflöde.

  MEN, kört samma design på alla R chassin nu, börjar vara dags för något nytt tycker jag.
  chassit är absolut inte fult men börjar kännas lite tjatigt med samma design hela tiden.
 • Usel
  3 år sedan
  Fläktkontrollern i Fractal Design R4 chassit använder en 7-volt mod som kan förstöra CPUn om du samtidigt använder en Newton nätdel. Samma eller likande saker kan säkert hända med många andra nätdelar. Den har förstört två CPUer för mig.

  http://www.sweclockers.com/forum/74-chassin-och-nataggregat/1283945-newton-600w-define-trasig-4770k/#post14450237
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Har verkligen utvecklats från första versionen.
  Gediget prisvärt chassi.
  Gör det ett ljuddämpat miditower ska göra.
  Smidig kabelhantering för mina behov.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Mycket gediget chassi att bygga i. Tyst och isolerat!

  Väldigt smidig service från Fractal Design när min Power-knapp dog.

  OBS! Glöm ej montera gummipackningarna till hårddiskvaggan INNAN du börjar montera ihop datorn. Annars låter det som ett jet-plan varje gång disken snurrar igång.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Oerhört väl genomtänkt chassi där merparten av kabeldragningen kan göras bakom moderkortet vilket ger bättre luftflöde. Ena HDD-buren kan vridas 90 grader eller plockas ur helt för bättre luftflöde. Tar man ur buren finns det plats för långa grafikkort. Återstår 3 HDD-platser i botten. På baksidan av moderkortsplåten kan 2 SSDer monteras, således 5 diskplatser även utan den extra buren. Bra ljudisolerad från början med mattor, alla de extra fläktplatserna är täckta (utom 1 i botten) vilket är bra om man inte tänkt använda dem.

  R4:an är som bekant lite bredare för att ger mer plats åt kablaget på baksidan av moderkortsplåten men det kunde gärna fått vara några millimeter till. Det blir lite trångt men det går.

  Kvalitetskänslan kunde varit högre, en tumskruv var ogängad till täcklocken för expansionsplatserna. Även jag hade problem med att moderkortet inte ligger rätt mot IO-plåten. Det var dock inte värre än att jag kunde trycka till plåten, så är alla anslutningar åtkomliga. Lite färg i gängade hål.

  Nu när bygget är klart är det mycket tyst, mer ljuddämpande material är överflödigt. Förutom de två originalfläktarna har jag även en 120mm till CPUn, den går på temperatur medans chassifläktarna är kopplade till den manuella fläktsyrningen på fronten, de går på 7v (mellanläget) för vardagsanvändandet och på max (12v) för tyngre spel men även då är det riktigt tyst om än en ett tydligt fläktljud.

  Min CPU-kylare blir vänd så att luftflödet går upp i lådan, inte helt optimalt, men i detta fall är det inget problem då lådan har fläktplatser i toppen (varmluft stiger dessutom).

  Jag kan utan tvekan rekommendera ett köp men drar av en stjärna för byggkvalitén.
 • Knappt godkänd
  4 år sedan
  Det bör informeras här att Fractal Design för närvarande har kvalitetsproblem med Define R4 chassiet.

  Moderkortsplåten är sned/felnitad hos många exemplar. Detta gör att io-plåten ej passar till moderkortskontakterna där bak eller delvis täcker över dessa. Mer om detta problem finns beskrivit på Sveriges största hårdvaruforum (vet inte om man får länka här...).

  Synd för i övrigt är chassiet fint och prisvärt.

  Har ni problem med detta så kontakta Fractal Designs support så får ni chassiet utbytt.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Enkel att bygga i, snygg, rymlig, bra pris.

  Enda negativa är att power-LEDen lyser onödigt starkt.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Jag hade gamla trotjänaren R2 sen den släpptes och gillade den skarpt. Det tråkiga var att jag inte kunde dra kablarna utan att bli våldsam, här var det skillnad...

  Kvalitén var avsevärt mycket bättre än R2 och känns mer gedigen vilket jag ser som en viktig del i ett bygge, det får inte kännas billigt - då blir bygget tråkigt! HDD vaggorna var bättre målade och inga snabbfesten här - Me Like!

  Göra lite som man vill. - Det jag har gjort är att ta bort ena vaggan och tagit bort fästanordningarna till den övre buren och lagt mig SSD därpå (skruvarna passade för att sätta fast en skruv vilket räcker för en liten Samsung SSD). I fram kant satte jag då min Antec 920. I framtiden ska jag ta bort den sista buren då jag har en NAS ståendes i garderoben och behöver inte diskarna i datorn egentligen - jag är bara för lat. Då öppnas det upp för att faktiskt få det snyggt och stilrent på riktigt! Luftigt och bra.

  Men det är inte här det slutar... Kabeldragningen var fantastisk och trevlig - allt gick kanon! Rätt hål på rätt plats (höhöh)

  Det är tyst. Fläktarna sätts på tysta läget när man är i skrivbordet och chillar - när man ska lira drar man upp dem till max, även dämpningen är nice!

  Tillslut kommer priset. Jag betalade 850:- på Webhallen och jag anser det som ett sjuhelsikes bra pris för vad man får!
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Det är ett extremt kvalitativt chassi med extremt lösa chassifötter...
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Bra chassi om du vill ha ett lite mindre och tyst sådant (beroende på val av komponenter inuti lådan förstås). Minus för att den löstagbara fronten sitter väl löst. Väldigt lätt att den lossnar även när man inte har tänkt göra rent filter och fläktar.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Något dyr men bästa jag jobbat med. Är tyst och diskert
 • Perfekt
  4 år sedan
  Underbart chassi, perfekt, underbart graciös makalöst underbar
 • Perfekt
  4 år sedan
  Det är fint (Hel svart utan massa skitdesign på), lätt att bygga i utan massa sladdar ivägen. Många fläkt möjligheter.

  Nackdelen är väl att chassit är tungt.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Mycket nöjd med denna.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Riktigt bra chassi att bygga i. Jag köpte det för ljudisoleringen och det fungerar precis som jag ville ha det. Många smarta lösningar, ljuddämpat och många chassifläktar får det plats med! Funderar ni på ett chassi av kvalité och som är bra att bygga i så tveka inte en sekund på detta chassi.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Bra låda med bra plats för kablar. Gillar att man kan ta ut några av hdd/ssd platserna för bättre luftflöde. Fläktarna som följer med är tysta även på högsta läget (12V). Lite jobbigt att powerlampan blinkar om man sätter datorn i strömsparläge, men är inget stort problem
 • Bra
  4 år sedan
  Grymt bra låda med gott om ventilationsintag. Tycker dock inte att finishen håller måttet till hundra procent, utan ger ett "plastigt" intryck.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Ett nöje att bygga i. Lite tajt på baksidan om man ska dra alla kablar där, men inget som lite buntband inte kan fixa!

  Lite för stark diod på fronten för min smak, men går ju att lösa med lite trix.

  Fläktkontrollen är super, fungerar hur bra som helst!
  Tyst, svalt. Klockrent!
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Så härligt chassi att dra kablar och montera i!
  Riktigt bra luftflöde, lätt att montera hårddiskar, trevlig bonus att man kan montera två SSD på "baksidan".

  Två fläktar följde med och nice med fläktkontroll på framsidan.
  Dock så startar datorn om sig när jag skiftar mellan hastigheterna.
  Men kanske beror det på att jag kopplat in PSUn´s fläkt sladd till kontrollen och strömmen bryts när jag skiftar hastighet. Ska felsöka nån gång.

  Stilrent och gott om plats inuti.

  Jag älskar det, trots att det inte alls är särskilt ljudlöst.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Helt suveränt chassi, installerat prylarna i det nu och det är det bästa chassi JAG personligen nånsin sett och känt. Nu är det några år sen jag byggde en PC senast men ändå, det första jag tänkte var "Damn, vilken kvalite!". Jag har (sen gammalt) en Antec Sonata (2:a gen) och ett Silverstone (nånting) och det är väl inte dåliga chassin för sin tid men det märks verkligen skillnad. Allting är liksom lent, inte en chans man skär sig nånstans, ens om man skulle vilja (som när jag märkte jag glömt plastplupplar på moderkorts io-paneln och ville döda mig själv...)

  Kabeldragning är ottoligt lätt, man liksom VILL gömma undan prylarna (ex, vis drog jag pump-kyl-anslutningen bakom och upp igen, bara för jag kunde :) ) Nu försvinner alla kablar direkt ned bakom plåten med resultat att det ser väldigt snyggt ut på framsidan och lätt komma åt. Med tanke på min dåliga sätt dra saker annars är det närmast ett mirakel kan jag säga ;)

  Och på baksidan ser det faktiskt inte så pjåkigt ut heller (kört med ett par "zip-lock")...

  Inte speciellt dyrt, lätt montera, bra med plats, tyst, snyggt, alla skruvar man kan tänka sig osv osv. Så, jag får nog ge detta ett "perfekt" omdöme faktiskt!
 • Ganska bra
  4 år sedan
  Tyvärr kan jag inte hålla med majoriteten av omdömena. Jag är en av dom som fick mig ett chassi med dåliga mikrofon/ljud-uttag på fronten. Tycker också inte heller att kvalitén på materialen är det bästa jag sett -- när jag installerade en fläkt på främre delen av toppen fick jag en liten buckla på grund av att jag höll fläkten mot metallen medan jag skruvade i den (kan inte säga att jag höll jättehårt heller). Och med två Noctua fläktar (som är annars väldigt tysta) och de två som medföljde tycker man ändå att burken kunde varit lite tystare, speciellt med tanke på allt ljuddämpande material i den... Kör nu tre utav fyra fläktar på 7V istället för full fart, så det var iallafall bra att det fanns en kontroller på framsidan. Jag hade även lite problem att få i I/O plåten där bak (i och för sig var I/O plåten redan använd en gång så det var kanske därför.. men värt att notera tycker jag).

  Annars är den trevlig. Gillar att man lätt kan ta av frontpanelen och fläktarna där framme. Det var också lättare än vanligt att hantera kablarna i detta chassit för min del.

  Om de gör en R5:a tycker jag det ska till kvalitetsmaterial och lite bättre tankar om dörren på fronten -- t.ex möjlighet till att ta av den (lättare) kanske?

  Som någon annan sa tycker jag den är värd mindre (än 799:- som jag köpte den för) dock.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Bästa chassit jag någonsin haft.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Bästa chassit jag haft, kabeldragning och luftflöde är kanon. Lätt att flytta runt hårddiskar.

  Här är en bra video som visar det mesta.
  https://www.youtube.com/watch?v=UbhlQ0hrZMo

  -Fläktarna låter för mycket.
  Uppdatering:
  Stryker det där sista, var noctua fläktarna till cpu kylaren som gick på fulla varv trots att jag satt dom på lägsta genom bios, fixade det med en fläktkontroller.

  köp
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Ett nästan fulländat chassi i mina ögon!
  Har under många år ägt ett Antec Twelve Hundred gaming chassi fullproppat med fläktar som har låtit en del. När jag sålde hela min utrustning leta jag ny dator och bestämde mig för att bygga HTPC med ett Fractal Designe Define Mini, men eftersom det var svårt att få tag i och jag gillade Fractals chassin tyckte jag detta var mest prisvärt, och det var det!

  Det enda minuset som jag har kommit på är att den inbyggda fläktstyrningen bara kan hantera 3st fläktar. Finns plats för betydligt fler än så i chassit. 5st hade väl varit mer rimligt.

  Det följer med 2st riktigt tysta fläktar.
  Chassit är en dröm att bygga i, med båda sidorna avtagen väger det inte mycket alls, lätt att snurra och lyfta för att komma åt.

  Snabbfästerna till HDD/SSD är suveräna!
  Massa skruvar och vibrations o-ringar följer med!
  Hålen för moderkorts skruvarna är uppmärkta så man vet utan att mäta med kortet i förväg vart alla standups ska sitta.

  Bra ljudisolering i chassit!
  Råder er dock till att låta plasten sitta kvar på fronten tills ni är klar med bygget i chassit för där blir fingerfläckar lätt om man kladdar med händerna på den ytan mycket.

  Medföljande fläktar flyttar inte så mycket luft, har sett att det finns en variant som kostar lika mycket, är 1decibel tystare och flyttar det dubbla luftflödet. Men dom är klart godkända ändå.
 • Bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Helt okej chassi. Goda möjligheter att dra kablar på moderkortsplåtens baksida. Monterade SSDn på baksidan av moderkortsplåten för att få bort fler kablar.
  Medföljande fläktarna är ganska tysta, men det går att hitta tystare.
  Ljuddämpningen är väl sådär. Den dämpar en del vibrationer, men inte lika mycket ljud. Då bör man nog satsa på lite tjockare äggfacksformade skumplattor istället.

  Plasten känns just plastig. Inte heller plåtarna eller deras ytbehandling ger någon wow-känsla.

  Hade höga förväntningar på att chassit och dess fläktar skulle vara någorlunda tysta och att det skulle kunna dämpa ljudnivån från andra komponenter på ett bättre sätt.
  I förhållande till hur det presterar hade jag gärna sett att det kostat något mindre.

  Som det är nu så får jag vara ganska nöjd med Define R4, men nästa gång går jag nog upp en eller ett par prisklasser för att se om jag kan finna det jag verkligen vill ha.