Gardena R40Li

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Gardena Robotgräsklippare (15)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.44)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd. Både med att ha skaffat en robotklippare och med Gardena R40Li i synnerhet. Har en cirka 400 kvm stor gräsmatta på sommartorpet. Det är en "besvärlig" gräsmatta med många stora stenar som jag har fått göra slingor med begränsningskabel. Vidare är det inte många raka linjer på gräsmattan och det gick därför åt 267 meter begränsningslina (i specifikationen sätter man 250 meter som max).

  Jag använder klipparens default-inställningar (klippning mellan 07-22) och roboten hinner med att hålla gräset kort. Gräsmattan har aldrig varit så här snygg - och då har roboten bara gått drygt två veckor. Det skall dock sägas att jag gjorde en hel del förarbete med stödsådd, lagt på gräsdress och gödslat - så roboten fick bra förutsättningar.

  Som alla säkert vet, är detta i princip en Husqvarna Automower 305. Den uppenbara skillnaden är den karakteristiska blåa Gardena-färgen. Husqvarna äger ju som bekant Gardena och de finesser de har pillat på, för att kunna sälja Gardena R40Li billigare än Husqvarna Automower 305 är dels klipparens hastighet och dels möjligheten att ställa bredden på en guidekorridor. Mjukvarumässigt har de helt enkelt saktat ned motorerna på Gardena R40Li. Annars är det samma motorer. Samma batteri. Samma klippsystem. Husqvarna Automower 305 är specad att klara 500 kvm och Gardena R40Li är satt till max 400 kvm.

  Observera att R40Li får jobba rätt mycket per dygn för att hinna med. Min ligger kring 6 klipptimmar per dag (och den laddar batteriet upp till 2 timmar efter varje klipptimma). Hade jag haft en Automower 305 kanske det hade räckt med 5 klipptimmar. Och med en större Automower med 2-3 klipptimmar. Min klippare står på torpet där jag inte är så mycket under veckorna, så det spelar mig inte så stor roll hur mycket gräsmattan är "upptagen". Men för den som skall ha klipparen i stan och där barn eller djur håller till mycket, så kanske man skulle vilja att robotklipparen bara jobbade under natten. Då behöver man en klippare med högre kapacitet.

  Hursomhelst. Hela min uppfattning om sommartorpet håller på att förändras tack vare Gardena R40Li. Tidigare var det delvis ett "tvång" att åka upp en gång i veckan bara för att klippa gräset. Nu åker jag upp med glädje och möts av en nyklippt, snygg gräsmatta.

  Det enda minus jag har, är att hjulen började gnissla lätt efter cirka 10 klipptimmar. Tidigare var den nästan helt ljudlös (endast ett lågt hummande från själva motorn och ljudet av grässtrån som klipps). Jag har sett youtube-filmer där folk filmat sina Husqvarna Automowers och en del låter likadant, detta utan att de som filmat påpekar att deras robot gnisslar. Men det skall den inte göra. Det är inte extremt störande, men när säsongen är slut hoppas jag få det åtgärdat på garantin. Det här gnisslet tror jag inte är specifikt för Gardena R40Li, utan det är nog ett problem som kan uppkomma i alla Husqvarna Automower. Gnisslet är inte högre än att jag troligen inte hade trott att det var något fel, om det inte hade varit för att maskinen var helt "ljudlös" de första timmarna. Eftersom jag tror och hoppas att det skall åtgärdas med garantin drar jag inte bort en stjärna för det.

  Med tanke på de, som jag anser, höga priserna för många andra robotklippare är 9 995:- verkligen ett klipp för en så här kompetent robotklippare (köpt hos Clas Ohlson i juli 2012). Och det känns extra skönt att även ha hela Husqvarnas expertis och långa erfarenhet på så nära håll. Husqvarna har sin produktutveckling i Sverige och de har dessutom många serviceställen med kompetent personal i hela landet. Såvitt jag begriper kan man under garantitiden lämna in sin eventuellt krånglande Gardena robotklippare hos valfri Husqvarna-serviceställe - inte nödvändigtvis hos den återförsäljare där man köpt den. Detta nämnde i alla fall min närmaste Husqvarna-återförsäljare.

  Sammanfattningsvis: om du har en mindre gräsmatta (säg upp till 250 kvm) så behöver du inte titta längre. Gardena R40 Li gör jobbet. Om du har en större (350-450 kvm) som närmar sig max för Gardena R40Li (400 kvm), så är detta också maskinen för dig: men om du då använder gräsmattan mycket under dagtid, tänk på att Gardena R40Li kommer att vilja vara med och "leka" 5-7 ggr per dygn - a' 1 timma.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Nyss inköpt (2014-05-24) och här ett första utlåtande baserat på installation. Räknar med att göra en uppdatering om några månader när jag vet hur den fungerar på längre sikt.

  Produkten verkar ha god kvalitet baserat på hur den känns att ta på och när jag lyfter den i sitt bärhandtag på kortsidan.

  Installationsanvisningarna har jag sett på youtube ett flertal gånger, men för den som inte har det följer det med en DVD med samma instruktioner.

  Installation av begränsningskabel påbörjas ca kl20, dvs kabeln som ska gå runt hela tomten och se till att roboten inte smiter.

  I manualen hänvisas till en medföljande mätsticka som jag inte kan hitta i min kartong . Antingen saknas den eller så har Bauhaus haft den här produkten uppackad. (det satt en liten postitlapp med siffran 7 på produkten, men det skulle kunna vara den som packat ner den på frabriken).

  Uppdatering: Det finns med två mätstickor som en del av kartongen. Antingen läste jag slarvigt eller så kunde Gardena varit lite tydligare med det i manualen

  I brist på medföljande mätsticka tog jag en spillbit trä som var ca 40cm och mätte upp och markerade 5cm (för stenplattor), 20cm (för tex trädgårdsland) och 30cm (för hårda hinder).
  Jag började längs med "vänster sida" sett med basstationen i ryggen och satte ganska glest med märlor till att börja med. När jag nästan kommit halvvägs till den punkt där jag först hade tänkt ha anslutningen till styrkabeln kom jag på att det inte passar bra efter att jag flyttat basstationen från där jag hade tänkt att ha den. (fick flytta pga att det inte var 1.5m på båda sidorna som krävs enligt manualen) Suck, bara att dra upp märlorna lite och dra tillbaks kabeln för att få den extra bit som krävs vid "skarven".
  Begränsningen gick relativt smärtfritt med ovan nämnda misstag undantaget. Dags för guidekabeln!
  Kabeln dras ut genom fronten på laddaren och minst två meter rakt fram och sedan viker den av i en U-sväng och in på en mer avgränsad del av tomten.
  I änden på tomten anslöt jag guidekabeln till begränsningskabeln med en Gardena trepolig skarvmojäng med något slags fett i för att undvika rost.
  Dags att koppla in elen och se att lampan lyser grönt!
  Fail! Lampan blinkar blått = ingen signal.
  Det är här produktens hittills enda brist visar sig, hur tar jag reda på var det är kabelbrott?
  Är det i kontakteringen in i laddaren eller ute i skarven? Jag provar att klämma om båda kontakterna som ska in i laddaren utan lycka. (här borde jag även kollat skarvkontakten, men eftersom jag tryckte den så hårt med tången kollade jag den inte, misstag!)
  Tur att jag jobbar som tekniker och har mätgrejer på jobbet. Dvs, kl 23:00.
  Kommer hem igen och ser att det inte är kontakterna i laddaren som är felet. Går till skarven och lyfter den, då ramlar två av tre kablar ut. Trots att jag fick göra om skarven en gång och klämde så jag blev blå, har den inte nypt till rätt i kablarna.
  Nu tog jag hjälp av min sambo, hon fick hålla i kablarna så dom inte åkte ur medan jag klämde ännu hårdare. Nu lyser laddaren äntligen grönt!

  Nu är klockan snart midnatt och sambon går och sover, men jag vill såklart göra ett kalibreringstest innan jag går och sover.

  Startar kalibreringen, roboten svänger av efter ca 1 meter och krockar med en av de 8 kaninhagarna vi har i trädgården. Den svänger tillbaks och dockar med laddaren.
  Detta upprepas ca tre gånger tills jag flyttat alla hinder på vänster sida (mot laddaren).
  Nu tar sig roboten äntligen till den smala passagen. Den kör för långt åt ena sidan och stöter mot begränsningskabeln och åker tillbaks till laddaren igen.
  Läser lite mer i manualen (vem orkar läsa hela manualen före installation?) och ser att det är extra viktigt att det finns minst 75cm fri yta på vänster sida (mot laddaren) och 25cm på höger sida av guidekabeln. Efter ytterligare ca 5 misslyckade kalibreringar kör nu roboten hela vägen till den plats där guidekabeln möter begränsningskabeln. Det är nu den enligt manualen ska börja klippa gräset, men min robot åker hem och laddar.
  Justerar vinkeln på guidekabeln så den blir mer 90 grader mot begränsningskabeln. Samma sak varje gång, roboten åker hem och laddar.
  Klockan är snart 2 på natten nu och jag kommer på att standardinställningen för när roboten ska klippa är 07:00 till 22:00. Jag ändrar timern till att klippa 00:00-23:59 (försökte ändra till 20:00-07:00, men tydligen får man inte passera midnatt med sin timer, roboten gör ett väldigt högt tjut för att vara mitt i natten för att visa sitt missnöje.)
  Nu följer roboten äntligen guidekabeln hela vägen och börjar klippa när den når slutet.

  Summa sumarum tog det mig ca 6 timmar att installera kablarna till min tomt som är ca 100m2. Nu ska det bli intressant att se hur den hantera en tomt som är ganska långsmal med 90 grader sväng (hörntomt).

  Vad borde Gardena gjort för att förenkla installationen?
  Bättre skarvklämmor eller skicka med ett verktyg som klämmer "rätt" första gången.
  Någon slags diagnostik när det är kabelbrott hade inte varit tråkigt.

  Nu skulle jag försöka registrera min robot på Gardenas hemsida för bättre support och stöldanmälan. Problemet är att adressen som står på lappen man får med roboten inte finns längre. Gardena, kunde ni inte peka om den sidan till den nya sidan jag fick leta mig fram till? Produkten säljs ju fortfarande även om den lanserades 2012!
  I registreringen kommer jag inte längre än till "fyll i produktnummer". Antingen får jag veta att det är fel produktnummer eller så blir det scriptfel när numret valideras. Inte ok alls, detta sänker upplevelsen av en produkten.

  Sådär, en marathonbeskrivning av installationen. Återkommer senare med uppdateringar på hur produkten fungerar i praktiken med det som är viktigast, dvs gräsklippningen!

  Uppdatering 1:
  Don't try this at home! Under installationen av begränsningskabeln sparade jag ca 2cm kabel i ett hörn utifall jag behövde justera något senare. Det glömde jag bort och det som var över stack upp för långt, så ett par timmar in på dagens premiärklippning stannade roboten pga att den klippt av kabeln. Som tur är gick det att laga snabbt och lätt med en skarvkontakt från Gardena. Tur att dom skickade med några extra!
  I övrigt har första dagen gått helt utan problem och nu verkar hela gräsmattan vara klippt trots sin konstiga form. 100m2 går ganska snabbt när klipparen är avsedd för upp till 400m2, så jag kommer att anpassa timern efter det så den inte kör runt och sliter på batteri och knivar i onödan.

  Uppdatering 2:
  Den enda stora designmiss Gardena/Husqvarna har gjort är displayens och knapparnas riktning i förhållande till hur roboten dockar med laddningsstationen. Eftersom laddaren ska stå med "rumpan" mot kanten på gräsmattan och roboten i sin tur dockar med sin rumpa in i laddaren, innebär det att knappar och display är riktade bort från gräsmattan. Om du som jag vill bygga ett litet väderskydd innebär det att du får locket framför dig när det fälls upp, och displayen och knapparna uppåner. Oftast handlar det ändå bara om att starta klipparen, men en ganska störande detalj.

  När det gäller timern så har jag, dels pga stöldrisken (verkar vara populärt att stjäla robotgräsklippare just nu) och pga att gräsmattan är så mycket mindre än roboten är specad för, valt att förvara min robot (som heter Lennart efter morfar i Äkta människor, vi har redan en Odi som dammsuger inne) inne i förrådet, och då bär jag ut honom och startar klippningen manuellt fast jag har valt att köra i auto-läge så han slutar klippa 20:00 så han hinner ladda innan jag bär in honom.

  Själva klippningen då? Det märks att den inte kommer åt längs kanterna, precis som förväntat. Om du har "strån" som växter längs kanten händer det att ett sånt viras runt rakbladen, men det har hittills varit enkelt att ta bort bara man är försiktig och stänger av den först.
  Den enda klippare som marknadsför sig med kantklippning är Robomower. Jag har jämfört de flesta robotklippare på svenska marknaden och Robomower ser intressant ut men föll på att de är svåra att hitta tillbehör till och att de fått sisådär bra betyg när det gäller tillförlitlighet. Dessutom säljs deras "minsta" utan laddstation vilket känns lite B.

  Uppdatering 3:
  Jag har numera två scheman för klippning. En period är mellan 08-14 och nästa period är 16-20. Anledningen till detta är att på helgerna klipper den färdig till kl 14 och då kan den stå och ladda två timmar innan jag bär in den. Om jag klipper på vardagar är det oftast efter 16 och då hinner den ladda även då.Vår gräsmatta hinner den med på fyra timmar.
  Jag håller på att lägger stenplattor längs gräsmattans kant så att roboten kan köra över gräskanten och då hinner gräset inte växa sig så långt att det blir ett problem.
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  11990 kr på Eko i Jönköping...
  Jag köpte den 2012-05-05. Registerade enheten i mitt namn på hemsidan fick ett paket hemskickat med nio knivblad till som jag tror kostar under 100kr.

  Jag har sedan dess bytt knivar två gånger alltså totalt 6 blad av de 15 man fick. Första veckorna slits de lite väl hårt när de kör på saker som man missat vid injustering av kabeln.

  Begränsningskabeln var lätt att installera. Följer man anvisningarna och använder den perforerade mallen som man kunde bryta loss från kartongen går det enkelt. "Hittahemkabeln" som går igenom hela min tomt grävde jag ner. Antagligen hade jag grävt ner all kabel om jag hade fått göra om det men nu är kabeln osynlig nere i gräsfilten.
  Jag har råkat skära av kabeln en gång men den var enkel att skarva ihop igen.

  Min tomt har en baksida och en framsida och gången där i mellan är lite trång. Därför har jag ställt in att klipparen 80% av gångerna ska åka upp längs "hittahemkabeln" och klippa på framsidan. Detta var en funktion jag blev positivt överraskad av.

  Klippresultatet är fantastiskt. Jag låter gräsmattan vila 2-3 dagar när den ser som bäst ut var 3e vecka. Ett tips om man gör detta är att höja klipphöjden någon cm tillfälligt när den går igång igen. Annars får man leva med att det blir gångar kors o tvärs genom gräset innan klipparen varit överallt vilket tar ca 2 dagar på min tomt.
  Anledningen till att jag låter mattan vila är pga att det stod så i manualen. "Annars kunde gräset se platt ut" vilket jag inte upplevt alls.

  Att slippa klippa gräset är värt varenda krona! Man behöver inte oroa sig för regn. Den klarar sig fint ute i ösregnet. Skötseln av den är max 10 min i veckan. Gräs som klibbat fast under lossnar oftast av sig självt när solen varit framme ett tag.

  Den har alltid hittat hem till laddstationen. När den gör det så följer den "hittahemkabelns" vänstra sidan (sett om du står bakom klipparen) när den har 2 meter kvar vänder den och backar rakt in i laddaren. När den åker hem kör den sakta och klipper ej.

  Ljudnivån på den är låg. Är man inomhus hörs den inte ens om man har fönstret öppet. Kanske om du står vid fönstret och lyssnar samtidigt som den passerar. Larmsignalen hörs, ett ihållande tjut.

  25% lutning... den klarar mer. Dock stannar den om det är mer lutning och den varit tvungen att vända baklänges i backen och backar upp för backen. Den är lite framtung då och meddelande blir att klipparen är lutad. Därför har jag dragit kabeln runt den kvadratmetern där detta inträffar.

  Slutsatsen är att jag inte kunde vara mer nöjd. Det slumpmässiga klippbeteendet fungerar riktigt bra!
 • Alla omdömen

 • Ganska dålig
  3 år sedan
  Uppdaterat: 8 mån sedan
  Uppdatering 2017-09-26:
  Gräsklipparens laddstation har gått sönder, självklart precis efter garantitiden gått ut. Hade faktiskt väntat mig bättre kvalitet på Gardenas klippare än så. Kontaktade Gardenas support som otrevligt svarade "lämna in den för lagning".
  Reservdelarna (elektronik o kretskort) är svindyrt.

  ----

  Kanon, kör även i regn.
  Klarar den leriga delen av vår trädgård (ska väl inte vara lerig när gräset väl tagit sig), men det fastnar en del lera som blockerar bakhjulet.

  Hade önskat en beskrivning på hur man får lägga slingorna vid laddstationen om man vill bygga in den, finns många exempel på "garage" på internet som bevisningen funkar för gardena, men i instruktionen skall man alltid ha laddstationen med fri yta 1,5 m till höger o vänster.

  Relativt tyst, kunde kanske varit ännu tystare?

  Summa summarum är den väldigt prisvärd o pålitlig!
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Helnöjd! Har haft min R40Li i två säsonger nu och den går klockrent! Jag har sett till att gödsla gräsmattan och låter i övrigt roboten sköta resten av jobbet. Resultatet är en helt perfekt gräsmatta, tveklöst. Visst, den har klippt av avgränsningskabeln några gånger men det kan jag ju inte klandra roboten för - det är helt enkelt jag som inte lyckats få ner kabeln i jorden på alla ställen. Och i vissa hörn så blir det några slitna fläckar eftersom roboten backar och vänder på samma ställe många gånger, men inte heller det tycker jag är något man kan skylla på roboten. Överlag tycker jag att de gånger den har fastnat eller hakat upp sig så beror det på yttre omständigheter som jag själv borde ta skulden för. Enda grejen jag känner kunde vara bättre är hur den klipper i sluttningar. Den har släta hjul vilket gör att den gärna slirar i slänterna (särskilt om det regnar) och det gör att gräset slits just där. Om det hade varit hjul med "dubbar" så hade det vart bättre. Min gräsmatta är knappt 300 kvm. Byter skärblad 2-3 ggr per säsong så att grässtråna blir snyggt avskurna och därmed blir grässtråna inte bruna och fula även om det är torrt ute. Mycket bra robot för pengarna!
 • Usel
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Denna maskin var en stor besvikelse.
  Gräsytan är ca 270kvm och måttligt med hinder på gräsmattan.

  Maskinen hittar inte tillbaks till laddstationen.
  Ibland har den klättrat upp på laddstationen snett från sidan.
  Den fastnar för minsta lilla utanför slingan.

  Större klippare har förutom drivhjulen svängbara stödhjul. På denna så är hjulet fast och vrider sig inte när maskinen svänger. Detta medför att om man har sått nytt gräs så river den upp det nysådda och gör om det till en leråker.
  Om man låter den gå över stenplattor så skrapar den sönder hjulet så det blir åttakantigt.

  Är gräsmattan lite ojämn så är den så känslig vibrationer så skalet skakar till om den kör ner i en liten håla och klipparen tror att den kört på något och vänder.

  Försökte med denna i ett halvår men gav till slut upp.

  Jag köpte istället en Husqvarna 220 och den fungerar klockrent på alla sätt!

  Köp inte en Gardena R40Li (eller de andra klipparna med bara 1 stödhjul som inte är vridbart).
  Ni kommer att bli arga, trötta och besvikna.

  Lägg några kronor extra och köp en med 2 svängbara stödhjul!
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Varför...

  ...har man inte köpt en sådan maskin tidigare??

  Köpte min Gardena för 1 månad sedan. Har dragit mig då priset på robotgräsklippare varit högt. Med Gardena och inköp på Bauhaus nätbutik (fungerade bra) så hamnade den i min ägo.
  Läste mkt på nätet innan och kunde konstatera att den skulle täcka mina behov.
  Viktigt att läsa hur man installerar kabeln och planerar innan man sätter igång...sedan är det bara att sätta full fart.
  Än så länge har jag inte programmerat om några inställningar utan kör på de förinställda...maskinen funkar klockrent:)
  Den klipper mycket fint och är tystare än grannarnas maskiner...Husqvarna.
  Någon gång har den stannat ute på mattan då jag har en del smala passager, han inte hittar ut.
  Var också lite snabb att justera ner klipphöjden...så han klippte av slingan på ett ställe.

  Som sagt, har man ca 300-350 m2 och en inte för komplicerad trädgård kan jag varmt rekommendera denna klippare. Är mycket nöjd:)
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Eftersom att jag först köpte en Stiga Autoclip 145 har jag något att jämföra med. Allt, precis allt är bättre i Gardenan. Framför allt enkelheten. Manualen är lättläst, tydliga bilder och enkel installation. En tydlig display talar om vad som händer. Ett extra plus är att man får med en DVD med videos som till och med en idiot förstår. Att det blev denna produkt beror alltså på att jag aldrig fick Stigan att fungera. Jag var sekunder från att slå sönder den (bar fram släggan). Nu sitter jag med två klippare - en Stiga med en skitkrånglig manual och denna supermaskin som jag är helt kär i! Hade det funnit 11 stjärnor hade den fått de!