Acer Aspire One D270-26DGkk (NU.SGBED.002)

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Acer Bärbara datorer (424)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Ganska bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Införskaffade en sån här dator för att ha något att jobba på under kortare dagliga resor.

  Intrycket blev att jag lämnade tillbaka den, främst på grund av den låga upplösningen. Det var dock ett svårt val då datorn är mycket tilltalande vad gäller dimensioner, vikt och design.

  Bra:
  + Snygg design, datorn är svart, glansig - man vill behålla den.

  + Storleken, mindre än ett A4, snarare ett A5 och relativt tunn.

  + Vikten, min vägde endast 1,137kg, inte 1,3kg

  + Känns hyfsat robust trots att den är skapt i plast

  + Anslutningsmöjligheterna, du har Bluetooth, Wifi, HDMI och 3G i samma dator, svårfunnet - särskilt 3G-modemet (som är från Huawei för övrigt). En annan svårfunnen sak är den uppdelade hörlurs- och mikrofonkontakten. Ej testat detta, men hoppas på stereo-mikrofon/line-in.

  + Batteriet, låg på runt 5-7h i Windows, i 3h(!) i Ubuntu 11.04.

  Dåligt:
  - Upplösningen, med 1024x600 blir det aldrig mer än en leksak om man jobbar med något som kräver högre upplösningar. Att surfa på den går, men var och varannan hemsida får scroll i sidled - inte roligt.

  - Något svårgreppad, får känslan av att man lätt tappar den eller skadar den, öppna skärmen är inte helt enkelt om man vill vara försiktig general och ta på "rätt" ställen.

  - Fläktljud. Datorn har ett visserligen lågt men bestämt fläktljud, gick trots att datorn var kall under och processorn låg på under 25%. Det försvinner dock då och då, men återkommer till och från.

  - Tangentbordet - det är ej fullstorlek och platt så man "glider runt" på det och träffar fel. Är man van vid Acer har man nog lättare, men även då lär det vara svårt, t ex backspace-tangenten är nerkrympt.

  - Ubuntu 11.04 har problem med ljusstyrkan - går inte att dra ner utan den går på full gas hela tiden, det är okej att jobba i men batteritiden påverkas.

  - Disk-lampa saknas. Man har tryckt dit wifi-, ström och nåt annat fyndigt, men disk-aktivitetslampa, det glömde man. Första bärbara datorn jag haft där man rationaliserat bort detta.

  - Sleeve/fodral medföljer ej. Den som kollat Youtube-videos vet att en sådan följde med till specialmodellen. Det gör det inte till denna, sorry.

  - Endast 1 GB RAM installerat och 2 GB max. Nästan konstant ligger man mellan 700-900 MB i belastning och det trots att man knappt gör nåt alls. 2 GB är ett måste om du ska göra något på allvar. Datorn har stöd för virtualisering men glöm att köra det i Win7 utan att ha maxat RAM:en.

  - En färg. Det finns mig veterligen bara en färg att välja på om du vill ha 3G och det är svart. Dåligt när det annars finns så många färger på D270.

  - 10/100 Mbit-nätverkskort. Varför netbooktillverkarna envisas med att trycka in över 10 år gammal teknik när gigabit-ethernet kom för flera år sen är en gåta. Visst klarar man sig på 10/100, men ska det överföras vill man gärna ha de där ~125 MB/s (gigabit) istället för ~12,5MB/s (megabit).

  3G, webbkamera och övriga funktioner har jag inte testat.

  Summa summarum, överlag var det ett svårt val att returnera maskinen - det är en leksak man gärna behåller. Men det känns just som en leksak med tanke på upplösningen (kan en fixas) och tangentbordet (försumbart, man lär sig). Vill man då ha en dator att göra nåt vettigt på blir man besviken.

  Siktar just nu på storebrodern i serien, Acer Aspire One 722-G, nästan likadan med undantag för sämre bluetooth, något sämre processor och något större men i gengäld 1366x768 i upplösning.