Prisjakt
Annons

Så väljer du rätt padelrack

Padel har på kort tid blivit en mycket populär racketsport jämte tennis och squash. För att du ska få en så bra upplevelse som möjligt är det viktigt att du väljer ett padelrack som passar ditt sätt att spela. Här får du tips på hur man väljer rätt rack till rätt spelare.

Padelrack används till padel, en sport som kan beskrivas som en blandning av tennis och squash. Padelrack använder inte strängar som tennis- och squashrack, utan ett kompositmaterial med små hål på träffytan. Storleken är något mindre än ett tennisrack sett till omkretsen, men padelrack är samtidigt betydligt tjockare på själva träffytan.

Typer av spelare

Padelrack designas för olika spelartyper och det finns många egenskaper att hålla reda på. Vill du inte fördjupa dig i ämnet kan du titta efter butikernas märkningar som visar vilken spelartyp de olika racketarna är anpassade för. Ofta delas spelarna upp i tre kategorier:

  • Nybörjare: Du har aldrig hållit i ett padelrack tidigare eller spelar bara lite då och då. Här finns instegsmodeller för att du ska komma igång så enkelt som möjligt, utan att kostnaden för racket blir så stor.
  • Normalspelare: Padel är inte nytt för dig och du vet din spelstil. Dina krav på padelrack ökar och du har koll på vad du behöver.
  • Avancerad eller professionell spelare: Du tränar regelbundet, ställer höga krav på ditt padelrack och är medveten om vad du behöver för att spela så bra som möjligt.

Om du aldrig har hållit i ett padelrack är det bra om du kan låna ett när du spelar de första gångerna. I många fall kan du hyra ett padelrack hos klubbar eller padelhallar.

Hårdhet

Det yttre materialet på padelrack är olika hårt beroende på vilken typ av spelare som är tänkt att använda det. Modeller med utsida av kolfiber är hårdare och fungerar bäst när du vill ha bra kontroll på bollen. Glasfiber är mer elastiskt och ger mer kraft .

Även det inre materialet, den så kallade kärnan, påverkar hur bollen reagerar när den träffar padelracketet. Vanligast är att det inre materialet är ett gummimaterial kallat EVA. Det är hårt och hjälper dig att få kontroll på bollen. Ett annat material är skum som inte är lika populärt, men som ökar hastigheten på exempelvis volleyslag.

Mjukare padelrack:

  • Mer styrka bakom slagen
  • Mindre kontroll på bollen
  • Anpassat för spel långt från nätet
  • Har sämre hållbarhet än hårda rack

Hårdare padelrack:

  • Mer kontroll på bollen
  • Kräver ett mer tekniskt spel
  • Har högre hållbarhet än mjuka racket

Balans

Balansen i ditt padelrack är viktig eftersom den både styr hur bollen reagerar när den träffar racket och hur stor påfrestningen blir på din handled. Med balansen menas var på rackethuvudet balanspunkten finns.

Man pratar främst om tre typer av balans: hög balans, centrerad balans och låg balans.

  • Hög balans betyder att tyngdpunkten sitter på motsatt sida från skaftet. Med en hög vikt långt från skaftet får du ett topptungt racket med extra mycket kraft i slagen. Det betyder samtidigt att du får sämre kontroll på bollen och att handlederna belastas mer. Padelrack med hög balans är ofta diamantformade.
  • Centrerad balans betyder att tyngdpunkten sitter mitt i racket. Det gör att du får bra kontroll på bollen utan att handlederna belastas lika mycket med ett topptungt rack. Padelrack med centrerad balans är ofta dropp- eller rundformade.
  • Låg balans betyder att tyngdpunkten ligger nära skaftet för extra bra kontroll och minimal belastning på handlederna. Padelrack med låg balans är inte anpassade för hårda slag, men är enklare att hantera av nya padelspelare. Padelrack med låg balans är ofta rundformade.

Formen

Det finns tre olika former på padelrack: diamantformade, rundformade och droppformade. Formerna är anpassade för olika typer av spel och även om de ser snarlika ut är skillnaderna stora för spelarna. Om du är osäker väljer du ett rundformat rack då dessa anses vara enklare att spela med än diamant- och droppformade.

  • Rundformade har en träffyta långt ner, vilket ökar precisionen och kontrollen. Ett bra val för dig som spelar defensivt och gärna skruvar bollarna. Bästa valet för nybörjare.
  • Diamantformade har träffytan högt upp, vilket ger mer kraft när du träffar bollen. Bra för dig som gärna spelar med snabba bollar och inte skruvar så mycket.
  • Droppformade har en träffyta mitt på racket, vilket ger balans mellan kraft och kontroll.

Vikten

Vikten har stor betydelse för hur du upplever ditt padelrack. Tunga rack är svårare att hantera och ökar belastningen på dina handleder. Mer tyngd gör att kraften bakom slagen blir högre, men gör det samtidigt svårare att spela på snabba bollar. Lättare rack hjälper dig att spela snabbare och mer dynamiskt.

Det är viktigt att du provar flera padelrack med olika vikter för att se vad som passar dig bäst. Startvikter du kan börja med är runt 360 till 365 gram för killar och 340 till 350 gram för tjejer. Barn bör starta med vikter runt 280 till 340 gram.

Bli inte lurad av att det ibland bara skiljer några gram mellan olika modeller. Det är stor skillnad när du spelar. Tänk på att hellre välja ett lättare padelrack om du har tendenser till att få tennisarmbåge, även kallat musarm.

Tjockleken

Normalt ligger tjockleken på 36 eller 38 millimeter. Tunnare padelrack är generellt enklare att svinga och passar bra till nybörjare. De tjockare modellerna ger mer kraft bakom slagen. Normalt är tjockleken 38 millimeter och är inget du behöver räkna in när du väljer ditt rack. Modeller som är tjockare än 38 millimeter är inte godkända för tävlingsspel.

Hållbarhet

Det är oundvikligt att träffa väggar och golv. Med ett ramskydd runt kanten på padelracket ökar hållbarheten och ditt rack håller sig snyggt längre. En del padelrack har inbyggt ramskydd av metall eller plast, ibland medföljer ett skydd som du själv måste fästa på ditt rack. I de flesta fall måste du köpa till ett ramskydd själv. Det är en billig investering som skyddar ditt rack.