2018-07-04

Tänk på detta när du väljer powerbank

Powerbanks är portabla batterier som gör att du kan ladda din mobiltelefon, surfplattan eller bärbara dator utan ett vägguttag. Ett praktiskt tillbehör som räddar dig när batteriindikatorn blinkar rött och det saknas lediga vägguttag.

En av de viktigare detaljerna när du väljer en powerbank är hur stor batterikapacitet det har. Hur mycket du behöver beror på vad som ska laddas. En pryl med stort batteri kräver en powerbank med hög kapacitet för att kunna laddas fullt mer än en gång. Ett bra riktmärke är att ha minst dubbla kapaciteten i powerbanken.

Powerbanks har minst en ingång för att kunna ladda det egna batteriet och en utgång för att ladda en ansluten enhet. Antalet utgångar skiljer sig mellan modellerna, men vanligt är en till två kontakter. Fler kontakter gör att du kan ladda flera samtidiga prylar.

Strömstyrkan anger hur snabbt powerbanken kan ladda det andra batteriet. Billiga laddare är ofta begränsade till 1A vilket ger en långsam laddning av nyare mobiltelefoner och surfplattor. Rekommenderat är minst 2,1A per utgång för att snabbare laddning.

Många modeller anger den maximala strömstyrkan fördelat på alla utgångar. Om det står 3,1A är det oftast som högst när bara en port används. Använder du istället båda utgångarna är det 2,1A på ena och 1A på andra.

Välj till smarta extrafunktioner

En detalj som många säkert missar är att det faktiskt tar flera timmar att ladda upp större powerbanks. En modell på 12 000 milliamperetimmar kan ta hela åtta timmar eller mer för att laddas upp till fullt. Det gäller att börja i tid om du vet att powerbanken ska med på en resa eller dylikt.

En av fördelarna med powerbanks är att de ofta är små och behändiga att ta med sig. Det kan vara lockande att välja en modell med extra stor batterikapacitet, men tänk på att batteriets fysiska storlek ökar med högre kapacitet.

Vissa powerbanks har extra funktioner som inbyggd lampa, vattentålig design och stöd för trådlös laddning. Om du vet med dig att enheten ofta ska användas utomhus och under längre perioder på en resa finns smarta modeller med solcellsdrift. Perfekt när vägguttagen lyser med sin frånvaro.

Ett annat tips är att välja en modell med antingen led-indikator eller lcd-skärm som visar hur mycket av kapaciteten som finns att nyttja i batteriet. Utan detta är risken att du tar med dig ett portabelt batteri med bara några procent kvar. Då får du bara en onödig tyngd på färden, istället för ett praktiskt verktyg.

Här hittar du alla powerbanks på Prisjakt.


Daniel Haaf