2017-10-10


GPS-navigatorn tar dig till rätt plats

Navigera smartare och snabbare med en dedikerad GPS-navigator. Även om mobiltelefonerna har tagit en stor del av marknaden för de traditionella navigatorerna så fortsätter de att utvecklas med ny teknik och bättre kartor. 

Bland fördelarna som kan lyftas fram för dedikerade GPS-navigatorer är att de ofta har större skärm, bättre anslutning mot satelliterna och bättre kartor än mobiltelefonerna. Det finns dessutom speciellt anpassade varianter för exempelvis båt, motorcykel och terräng där mobiltelefonen kanske inte är helt praktisk att använda.

När du väljer typ av GPS-navigator behöver du först veta hur och vart den ska användas. Det finns modeller anpassade för montering i bilen, på motorcykeln, för vandringsstråken i terräng och till båten. Anpassningarna består av typ av kartor, vädertålighet, fäste för montering och dylikt.

Vanligast gällande kartorna är att de kommer i 2D med en platt design där din framfärd visas snett bakifrån. Den som vill få en mer detaljerad bild av omgivningen kan välja GPS-navigatorer med 3D-kartor. Det finns även ett litet antal modeller som kan visa extrem detaljrikedom i ett fåtal storstäder med Real City3D om du ofta rör dig i områden som stöds.

Och gällande kartor så är det givetvis viktigt att välja rätt kartområde som ska medfölja. En del modeller har bara medföljande för Sverige men de allra flesta har också kartor för större delen av Europa. Ofta går det att komplettera i efterhand, även med visning av fartkameror om detta inte stöds från början.

Ruttplanering och delmål är praktiska funktioner


Andra praktiska funktioner som är värda att titta närmare på är ruttplanering med delmål. Perfekt när du åker långt och vill göra stopp längs vägen. Visning av GPS-koordinater är praktiskt för att guida räddningspersonal eller bärgare till en specifik plats, visning av vägskyltar hjälper dig vid stads- och mörkerkörning. Den som är yrkesförare kan även välja modeller med stöd för körjournaler där det behövs.

Den som gärna är ute i terräng, antingen till fots eller på hjul, kan välja praktiska funktioner som altimeter för höjdmätning, väderleksrapportering för att inte blir överraskad av dåligt väder och stöd för spårdata så att exempelvis familjen kan följa din framfart i skog och mark. Den som ofta har hund med på färden kan välja en GPS-navigator med medföljande hundhalsband för att hålla koll på vart hunden tagit vägen.

Slutligen vill vi kort tipsa om att den som ofta kör längre sträckor har mycket att vinna på att välja en modell som snabbt kan visa alternativa rutter vid händelse av en olycka eller dylikt. Det bör finnas stöd för TMC (Traffic Message Channel) allra minst och sedan finns ofta tillverkarspecifika lösningar för att berätta när hinder finns längs vägen.

Alternativet till den dedikerade GPS-navigatorn är att använda en vanlig mobiltelefon inbyggd GPS och applikationer som Google Maps, Apple Maps, Waze eller dylika gratisnavigatorer. Eller om man föredrar kartorna från Navigon och TomTom så finns dessa via Google Play Store och Apple App Store.
Daniel Haaf


Foto: iStock.com / Leo Malsam 

 Diskutera denna nyhet i vårt forum