2017-10-03


Portabla batterier hjälper mobiltelefonen och surfplattan att klara hela dagen

Portabla batterier används för att ge mobiltelefon, surfplattan eller till och med bärbara datorn extra batteritid under dagen. Ett praktiskt tillbehör för stunder när batteriindikatorn blinkar ilsket rött, laddningskabeln ligger hemma i byrålådan och det saknas lediga strömuttag.  

Det kanske viktigaste för många är hur stor batterikapacitet som det portabla batteriet erbjuder. Hur mycket man behöver beror på vad som ska laddas. En pryl med stort batteri kräver ett större portabelt batteri för att kunna laddas fullt mer än en gång. Ett bra riktmärke är att ha dubbla kapaciteten i portabla batteriet.

Portabla batterier har minst en ingång för att kunna ladda det egna batteriet och en utgång för att ladda en ansluten enhet. Antalet utgångar skiljer sig mellan modellerna, men vanligt är minst två kontakter för samtidig laddning av flera prylar.

Välj modell utifrån antal utgångar som behövs samt den strömstyrka som ska skickas till enheterna som laddas. Billiga laddare är ofta begränsade till 1A vilket betyder långsam laddning med moderna mobiltelefoner och surfplattor. Rekommenderat är minst 2.1A per utgång för att snabbare laddning.

För snabbast möjliga uppladdning av det portabla batteriet är det bäst att välja en modell som klarar 2.1A eller bättre även på ingången. Med rätt laddare i strömuttaget kan det ge dubbelt så snabb uppladdning jämfört med portabla batteri som bara klarar 1A på ingångsporten.

Välj till smarta extrafunktioner


En detalj som många säkert missar är att det faktiskt tar flera timmar att ladda upp de större portabla batterierna. En modell på 12 000 milliamperetimmar kan ta hela åtta timmar för att laddas upp till fullt. Det gäller att börja i tid om man vet att det portabla batteriet ska med på en resa eller dylikt.

En av fördelarna med de portabla batterierna är att de ofta är små och behändiga att ta med sig. Det kan vara lockande att välja en modell med extra stor batterikapacitet, men tänk på att batteriets fysiska storlek ökar med högre kapacitet.

Vissa portabla batterier har extra funktioner som inbyggd lampa, vattentålig design och stöd för trådlös laddning. Om du vet med dig att enheten ofta ska användas utomhus och under längre perioder kan en modell med solcellsdrift vara praktisk när strömuttagen lyser med sin frånvaro.

Ett annat tips är att välja en modell med antingen led-indikator eller lcd-skärm som visar hur mycket av kapaciteten som finns att nyttja i batteriet. Utan detta är risken att du tar med dig ett portabelt batteri med bara några procent kvar, och då blir det bara en onödig tyngd på färden istället för ett praktiskt verktyg.


Daniel Haaf


Foto: iStock.com / baloon111

 Diskutera denna nyhet i vårt forum