2017-09-27


Så väljer du rätt skaljacka — det här ska du tänka på

Med en bra skaljacka håller du dig både varm och torr. Med rätt material som skyddar kroppen får man en produkt som andas för att släppa ut fukt samtidigt som regn hålls ute. En riktigt bra skaljacka kan kosta en del så för att du ska kunna göra ett bra val har vi tittar närmare på de viktigaste sakerna man bör hålla reda på.

De allra flesta skaljackor håller tillräckligt hög kvalitet för användning i flera år samtidigt. Med det sagt är de många varianterna designade för olika situationer och man bör välja sin skaljacka efter hur den ska användas.

För riktigt långa turer är det viktigt kolla passform och vikt noga före köp. Ska man på en längre resa väger varje gram tungt, men är det bara en dagsutflykt till skogen spelar vikten inte lika stor roll. En skaljacka sitter något tätare mot kroppen jämfört med en vanlig jacka men bör vara lös nog för användning enligt lagerprincipen.

Vattentålighet och material som andas


En skaljacka som sitter bra men inte skyddar mot vatten är ingen bra skaljacka, så fundera på om du behöver en helt vattentät eller vattentålig modell. Vattentåliga modeller skyddar mot vind och lättare regn men bör inte användas i hällregn. För det är en vattentät skaljacka med förstärkta sömmar och axelparti ett bättre val. Alternativet är en vattentålig skaljacka kombinerad med regnkläder vilket också fungerar bra.

Alla material i skaljackor är inte lika tåliga mot vatten. För att ta reda på hur mycket vatten som respektive modell klarar innan de läcker igenom kan du kolla hur mycket vattentryck de tål. Märkningen anges i millimeter och allt över 1 000 millimeter, eller 9,6 kilopascal, anses vattentåligt. Det finns modeller som klarar upp till 30 000 millimeter men en bra siffra att sikta efter är 5 000 millimeter.

Förutom vattentålighet bör man även kolla efter hur väl materialet andas. Skaljackan ska inte bara ska stoppa väta från utsidan utan även kunna transportera ut fukt som annars kyler kroppen. Förmågan att andas mäter man i gram och då hur mycket fukt i gram per kvadratmeter som släpps ut genom materialets porer under en 24-timmarsperiod. Även här är 5 000 en bra siffra att sikta efter. Vissa skaljackor klarar hela 20 000 gram.
Foto: iStock.com / Olga_Danylenko
 
 


Skaltyper


Ofta stöter du på benämningar som hardshell, softshell och hybridshell när du ska välja skaljacka.

  • Hardshell är tåligast mot tuffa väderförhållanden men saknar ofta den ventilation som softshell och hybridshell erbjuder. Därför är hardshell bäst i situationer där man inte svettas mycket eftersom fukten som bildas på insidan inte kan transporteras bort på ett bra sätt.
  • Softshell använder mjukare material som kan kännas enklare att röra sig i men har inte samma tät konstruktion som en hardshell. Därför bör softshelljackor inte användas i exempelvis hällregn eller kraftigt blåst. I gengäld erbjuder softshell större möjligheter för ventilation vilket lämpar sig bra om man svettas mycket.
  • Hybridshell består ofta av en skaljacka av typen softshell men med förstärkta delar på framsidan och toppen. Sidorna, baksidan och undersidan har mjukare material som kan andas och därmed transporterar bort fukt på ett bra sätt. Hybridshell är ett mellanting mellan hardshell- och softshell med jämförelsevis få modeller på marknaden idag.

Material som används i skaljackor


Skaljackor med hög vattentäthet använder oftast polyuretan eller polyamid som skalmaterial, vilket är det yttersta skyddslagret i jackan. Under detta använder man sedan ett eller flera inre lager för att isolera och transportera fukt.

  • Polyuretan (PUR) är ett samlingsnamn för en mängd plastmaterial med olika egenskaper. Gemensamma fördelar är att material av typen polyuretan är både slitstarkt och formbart med goda egenskaper i både riktigt kalla och mycket varma förhållanden. Plastmaterialen används i en stor mängd produkter, från kylskåp och frysar till däck och madrasser.
  • Polyamid (PU) är ett starkt syntetfiber med utmärkt töjbarhet, elasticitet och draghållfasthet. Materialet tillverkas på kemisk väg och ingår i gruppen konstfibrer tillsammans med sju andra typer av syntetfibrer. Ett vanligt material i kläder som är en polyamid är nylon och vid märkning av skaljackor kan antingen ena eller andra namnet stå med då de betyder samma sak.
På insidan av dessa finner vi ett membran som fästs mot yttermaterialet med lim och skyddas sedan i sin tur av ännu ett material som placeras närmast den som bär skaljackan. Det finns en mängd välkända membran, exempelvis Event, Dry.Q, Polartec neoshell och Gore-tex. Alla har olika speciella tekniker för att stoppa väta samtidigt som materialet andas för att transportera bort fukt.
 

Skyddsmaterial på insidan


Skyddsmaterialet ska förhindra slitage på membranet och hängs antingen som ett löst foder på insidan, vilket kallas en 2-lagerskonstruktion, eller limmas fast mot membranet. Det i sin tur kallas en 3-lagerskonstruktion. I vissa fall finns inget foder som skyddar membranet utan istället en beläggning och det kallas då en 2,5-lagerskonstruktion.

Den stora skillnaden mellan de tre är följsamheten och tåligheten. Ett löst hängande skyddsmaterial slits snabbare men ger ofta en bättre känsla medan ett fastlimmat skyddsmaterial tål mer användning och slits långsammare. En skyddsbeläggning är inte lika bra som foder sett till skyddet men totalvikten minskar.

Daniel Haaf


Foto: iStock.com / gpointstudio

 Diskutera denna nyhet i vårt forum