2017-09-12


Apple släpper nya Watch Series 3

Apple har presenterat sin första smartklocka med stöd för anslutning till mobilnätet. Det betyder att modellen blir helt fristående från iPhone-telefonerna och att man kan såväl ringa som strömma musik direkt till armbandsuret via 4G/LTE.

Modellen får en uppgraderad processor som är 70 procent snabbare än föregångaren i Watch Series 2. Det gör smartklockan kvickare vid användning och möjliggör smartare funktioner med assistenten Siri. Det sitter även en snabbare wifi-krets i nya modellen som är 85 procent snabbare än föregångaren samt 50 procent strömsnålare. Det betyder snabbare nerladdningar samtidigt som batteritiden ökar.

Upp till 18 timmars drift ska gå att pressa ut från batteriet i Watch Series 3. För många är det något av en besvikelse att batteritiden inte ökat, men anledningen är troligtvis inkluderandet av 4G/LTE-stöd som tar sin beskärda del av batteritiden.

Antennen som används för anslutning till mobilnätet är skärmen till smartklockan, så det behövs ingen extra antenn som tar plats. Det gör att Watch Series 3 behåller nästan samma storlek som Watch Series 2. Samtidigt med lanseringen av Watch Series 3 passar Apple på att släppa nya officiella armband, bland annat från tillverkarna Nike och Hermes. Smartklockan har också fått en ny färg och kan nu beställas i rymdgrå, utöver de tidigare tillgängliga färgerna.

Cirkapriset för Watch Series 3 är 399 USD för modellen med 4G/LTE-stöd och 329 USD för den utan. Omräknat blir det cirka 4 000 kronor respektive 3 300 kronor inklusive moms. De exakta priserna för oss i Sverige återstår att se. Lansering till butik sker den 22 september på utvalda marknader där Sverige inte ingår. Vi får troligtvis nya modellen senare under året.

Daniel Haaf


Foto: Skärmdump från TechCrunch

 Diskutera denna nyhet i vårt forum