2017-09-12


Aktivitetsarmband är din smarta följeslagare på handleden

Aktivitetsarmband sitter på din handled likt ett vanligt armbandsur och mäter dina dagliga aktiviteter. Den kan sedan berätta hur långt du har gått, hur många kalorier du har bränt och hur många steg som har tagits. Här tipsar vi om några av de funktioner och egenskaper man bör titta efter vid köpet av ett aktivitetsarmband.

Det finns främst fyra saker att tänka på när man köper ett aktivitetsarmband. Om aktivitetsarmbandet ska ha inbyggd skärm, hur stor den får vara på handleden, om det ska finnas inbyggd pulsmätare och stöd för GPS. Sen bör man också hålla koll på alla extrafunktioner som många tillverkare har byggt in i de lite mer avancerade modellerna, dessa nämner vi lite längre ner i texten.

Fördelen med en liten skärm är att man kan se aktivitetsdata som antal steg, avstånd, brända kalorier, hur många trappor man bestigit och liknande. Det går även att ställa in funktioner på de mer avancerade modellerna samt se inkommande samtal eller SMS på en ansluten mobiltelefon, ställa in larm och på vissa modeller läsa hela meddelanden från telefonen.

Nackdelen med skärm är att aktivitetsarmbandet kan bli tämligen stort på handleden. Den som inte bryr sig om de mer avancerade funktionerna och bara vill ha koll då och då via mobiltelefonen kan med fördel välja en mindre, skärmlös modell som mer liknar ett vanligt armband än en aktivitetsmätare. Funktionerna blir färre, men det blir mer stilrent, enklare och generellt billigare med en skärmlös modell.

En del modeller har inbyggd pulsmätare och ett litet antal stöd för externa pulsband. Fördelen med pulsmätare är att du får en indikation på hur hårt påfrestad kroppen är, både när du tränar och vid vila. Nackdelen med inbyggd pulsmätare är att den sällan är helt korrekt. Pulsband är betydligt mer exakta och snabbare på att nå korrekt mätresultat. 

Med inbyggd GPS kompletteras aktivitetsarmbandets andra träningsfunktioner med exakt spårning av dina rörelsemönster. Det gör att du får en mer precis beräkning av antal steg och distansen du sprang på löprundan blir inte en gissning utan kan ses i detalj på en karta i efterhand. Batteriet töms snabbare men GPS:en är inte tänkt att användas under hela dagen, bara när det verkligen behövs. Helt klart värt det, men tänk på att aktivitetsarmbandets storlek är generellt större för GPS-modellerna.


Foto: Fitbit

Och så har vi tre extrafunktioner som kan vara praktiska att ha. Som sömnmätningen vilken berättar när du somnar och vaknar samt hur mycket du har rört dig under natten. Nummerpresentation berättar vem som ringer till din telefon, altimetern gör att du kan ta reda på hur många trappor du gått i under dagen och vibrationslarm är ett diskretare sätt att ställa larm än att mobiltelefonen ska börja tjuta högt.

Glöm inte att kontrollera så det aktivitetsarmband du köper har fullt stöd för din mobiltelefon. Och gärna också nästa om du planerar att byta från exempelvis Android till iOS i framtiden. Ett annat tips är att välja en vattentålig eller ännu hellre ett helt vattentätt aktivitetsarmband för att kunna simma och springa i regn utan att riskera skada på enheten.

Vidare kan vi tipsa om att kolla efter modeller med lång batteritid på åtminstone sju till tio dagar, eller gärna ännu längre. Många smarta klockor måste laddas varje kväll men ett aktivitetsarmband kan ha upp till ett års batteritid beroende på modell. En del tillverkare använder en proprietär kontakt för laddning och inte vanlig microUSB. Det betyder att en borttappad laddare kan kosta dig åtskilliga hundralappar för en ny, även det värt att hålla i åtanke inför köpet.

Här kan du prisjämföra alla aktivitetsarmband på Prisjakt.
Daniel Haaf


Foto: Fitbit / Garmin

 Diskutera denna nyhet i vårt forum