2017-08-10


Bärbar dator till skolan

Med en bärbar dator blir det enklare att sköta skolarbetet. Du kan ta med den varhelst du behöver och arbeta där det känns bäst, behövs en extra skärm går det att köpa till och det finns många datorer i alla prisklasser att välja mellan. Från någon enstaka tusenlapp och uppåt.

Tacksamt nog gör de allra flesta ett bra jobb om du inte tänker använda datorn till spel eller mer specialiserat arbete. För skol- och kontorsarbete kan även de billigare modellerna fungera bra. Med det sagt har vi några praktiska tips på saker du kan tänka på inför ditt köp. Här är fem saker du bör kolla lite extra på när du väljer din bärbara dator


Operativsystem

De vanligaste operativsystemen är Windows och macOS. Windows finns att skaffa i datorer från en hel mängd tillverkare, macOS finns i sin tur endast i datorer från Apple. Operativsystemen skiljer sig åt i utseende, funktionalitet och alla program fungerar inte nödvändigtvis med båda. Kolla innan du köper en dator om du har några programkrav som måste användas. 

Ett tredje alternativ som blir en allt starkare konkurrent i skolorna är ChromeOS. Ett operativsystem från Google som i det närmaste kan liknas vid en stor webbläsare. Bärbara datorer med ChromeOS kallas Chromebooks och har ofta begränsad prestanda men jämförelsevis låg prislapp. Ett alternativ för dig som ofta använder Google-tjänster som Gmail och Drive.

Datorer med Windows, macOS och ChromeOS.


Storlek och vikt

Om du släpar med dig datorn till skolan varje dag är det praktiskt med en tunn och lätt modell. Gärna under 1,2 kilogram då det är något av en gräns för mindre bärbara datorer. Vill du ha en större modell på 15 tum eller mer får du räkna med att vikten snabbt går uppåt på de flesta modeller.

Tänk på att bärbara datorer i budgetklassen har generellt högre vikt än de lite dyrare modellerna. Undantagsvis för Chromebooks som är jämförelsevis billiga och ändå lätta. Ett tips är att kolla noga så att du matchar dator och väska för maximal passform. Ibland räcker det med en centimeter för att datorn inte ska få bra plats. Batteritid

Ett större batteri med längre batteritid minskar behovet av ett ledigt vägguttag när batteriindikatorn börjar blinka ilsket rött. Minst åtta timmars batteritid bör gå att få ut, gärna mer än så. Är du ofta på resande fot är det här en viktig punkt som snabbt gör din vardag mindre stressande.

Tänk på att batteritiden påverkas av vad datorns används till. Spelar du mycket töms batteriet fortare än om du surfar på internet. Lite inte heller blint på tillverkarnas batterisiffror, kolla noga recensioner som testar batterierna för att se vad datorerna faktiskt klarar.Prestanda

Ju bättre prestanda datorn har desto snabbare öppnas program. Kraftfulla komponenter gör även att du kan spela, videoklipp kan visas i hög upplösning och den generella kvickheten i datorn upplevs som bättre. En snabb dator är enklare att arbeta med och minskar risken för frustration framför tangentbordet.

Nyare komponenter i datorn betyder högre prestanda och lägre strömförbrukning, men också en generellt högre prislapp. Titta efter modeller med minst 8 gigabyte RAM-minne och SSD-disk, det är en bra start för alla behovsnivåer. Tangentbord

Sist vill vi tipsa om tangentbordet. Det är lätt att enbart fokusera på skärm och prestanda, men tangentbordet är minst lika viktigt då bra känsla där gör det lättare att arbeta länge med datorn. Prova att känna på tangentborden i butik före köp, då vet du vad som är bäst för dig.

Vad du inte behöver känna dig fram till utan ser även via datorn är om tangentborden har bakbelysta tangenter. Perfekt för dåliga ljusförhållanden när det är knepigt att se vart fingrarna landar. Arbetar du mycket med siffror är ett fullstort tangentbord med separat nummerdel värd att fundera på.
Foto: iStock.com / Jacob Ammentorp Lund 

 Diskutera denna nyhet i vårt forum