2017-05-16


Hitta grillen som fungerar för rökning

Ta grillningen ett steg längre och testa på rökning. Med en grill som klarar av rökning kan du imponera på vem som helst med din matlagning.

Att röka mat är inget nytt, utan något som människan gjort i flera tusen år. Det som är intressant när vi i dag röker maten på grillen är att träet vi använder är det som sätter smaken. Testa dig därför fram och prova olika typer av flis för att hitta smaker du gillar. 

För att komma igång med rökning behöver du först och främst en grill som klarar av projektet. Här går det bra att använda sig både av en kolgrill, en gasolgrill eller en smoker (en grill vars användningsområde främst är avsett för rökning). 

En vanlig klotgrill fungerar alltså bra för att röka maten. Denna typ av grill är populärast i Sverige idag och har du en sådan i trädgården går det snabbt att komma igång. 

En gasolgrill funkar också bra att röka maten i, här kan du enklare kontrollera temperaturen än om du använder en kolgrill. Gasolgrillarna är ofta dyrare än kolgrillarna, så prismässigt är det en större tröskel att komma över, innan rökningen kan börja. 

För de riktigt intresserade finns det också grillar framtagna för att fungera extra bra vid just rökning. En sådan grill kan hålla jämn temperatur under flera timmar och av grillmästaren krävs endast minimal insats. I denna kategori finns både professionella grillar som “big green egg” och “kamado joe classic” som kostar över 12 000 kronor vardera, men självklart går det också att hitta enklare, mindre och billigare modeller.  

På Prisjakt kan du filtrera på både kolgrill, gasolgrill och grillar avsedda för rökning. Du kan även filtrera på pris och hitta grillar för under 3000 kronor eller dyrare varianter för över 12 000 kronor. Använd filtret för att hitta grillen som passar dina behov.  Vill du ha en medelbra grill som fungerar att använda till till annat än rökning föreslår vi den här filtreringen.

Här hittar du alla grillar på Prisjakt.Linnea Kleen


Foto: iStock.com / iunderhill

 Diskutera denna nyhet i vårt forum 1 kommentar