Så väljer du rätt kylbox och kylväska

Med rätt kylbox eller kylväska håller sig mat och dryck svalare längre. Här tipsar vi om vad du ska kolla efter när du väljer modell.

Alla har väl något minne av blommiga kylväskor i sladdrigt plastmaterial som fick smöret på limpan att rinna innan man ens hunnit utanför dörren. Den tiden är förbi. I dag finns det en mängd olika alternativ för att hålla maten kyld.

Naturligtvis finns de blommiga kylväskorna kvar, men att snegla mot eldrivna kylboxar behöver inte bli en superdyr historia. De går att hitta från några hundralappar om kraven inte är för stora. Däremot kostar de riktigt bra grejorna några tusenlappar.

Användningsområdet bestämmer teknik

En kort tur med picknick eller en vecka på campingsemester? Behovet av att kyla mat ser helt olika ut beroende på hur du tänker använda din kylväska eller kylbox.

 • Kylväskor passar bra om du ska förvara mat några timmar. De kommer aldrig att generera kyla motsvarande ett kylskåp, men de håller maten tillräckligt kall för att den ska vara ätbar efter en skogspromenad.
 • Eldrivna kylboxar håller kylan längre än kylväskor, men av naturliga skäl behöver du tillgång till el för att driva dem. Det finns kylboxar som kan kopplas till vanliga vägguttag och till bilens cigarettuttag. De bygger på olika teknik och är olika effektiva.
 • Gasdrivna kylboxar är ovanliga, men finns. De har ofta en pytteliten gasolflaska som du skruvar fast på kylboxens baksida. Bra om du inte har tillgång till el.
 • Partykylare, som kallas party coolers på engelska, är stora saker som du placerar i trädgården. De kräver el och är bra på att kyla stora mängder dryck.
 • Markkylare eller kylbrunnar är kyllösningar som du gräver ner i marken. De behöver ingen el, utan hämtar sin kyla från jorden som i stort sett alltid håller en lagom temperatur för att kyla några öl.

Kylväskan förlorar en grad i timmen

När Icakuriren testade kylväskor 2014 kom de fram till att temperaturen i de testade kylväskorna steg i genomsnitt en grad per timme</a>, under förutsättning att ingen öppnade dem under tiden. De kom också fram till att hårdare kylväskor höll kylan något bättre än mjuka, men skillnaden var marginell.

Hårda kylväskor är stabilare och lättare att rengöra än mjuka, men är å andra sidan otympligare att bära och förvara.

En annan sak som Icakuriren konstaterade var att kylklampar inte alltid är nödvändigt. De är ofta tunga att bära och om det bara handlar om att förvara mat några timmar räcker det ofta med kylskåpskall mat och själva kylväskan.

Olika typer av eldrivna kylboxar

Eldrivna kylboxar är lite av en lyxprodukt i jämförelse med den traditionella kylväskan, men finns i olika prissegment. Generellt kan man säga att de billigare är att likna vid enkelt extrautrustade kylväskor, medan de dyrare fungerar som stabila kylskåp. I bland till och med som frysar.

När man väljer eldriven kylbox bör man vara medveten om att det finns tre olika tekniker som ger helt olika kylegenskaper.

Kylboxar med termoelektriska element är vanligast och billigast. De kyler relativt långsamt och ju varmare det är runtom, desto varmare blir det inuti – de klarar helt enkelt bara att kyla ett visst antal grader jämfört med omgivande temperatur. De är strömsnåla, men utrustade med fläktar som kan ge ljud ifrån sig. Det finns termoelektriska boxar som även kan hålla mat varm.

Absorption var en vanlig kylteknik hos äldre kylskåp, men är nu vanligast i exempelvis husvagnskylar. Tekniken är helt tyst, men precis som med termoelektriska element beror kyleffekten på hur kallt det är runtom.

De kraftigaste kylboxarna är utrustade med kompressor, samma teknik som används i moderna kylskåp. Kompressorn är energisnål, men inte lika energisnål som de termoelektriska elementen. En kompressorbox klarar att kyla maten även om det är varmt runtom. Den är dessutom bra på att hålla jämn temperatur. Nackdelen är det högre priset och att kompressorn kan bjuda på störande ljud.

Vägguttag eller cigarettuttag

Om du planerar att köpa en eldriven kylbox finns det några saker att tänka på. Den allra viktigaste är var du får strömmen från.

Det finns kylboxar som drivs med 12, 24 eller 240 volt. 12-voltsboxar kan kopplas in i bilens cigarettuttag och 240-voltsboxar kan anslutas till ett vanligt vägguttag.

Om du behöver ansluta till båda finns det boxar som kan drivas med båda spänningarna. Dessutom finns det nätadaptrar att köpa som gör att du kan koppla in din 12-voltsbox i ett vägguttag. Däremot kan du aldrig koppla din 240-voltsbox till ett cigarettuttag.

Om du kopplar en kylbox till bilbatteriet behöver du fundera över hur länge batteriet kommer att räcka. En del kylboxar har en inbyggd batterivakt som automatiskt stänger av kylboxen innan bilbatteriet är helt urladdat. Sådana batterivakter finns även att köpa separat och är en bra investering för den som inte gillar att fastna med bilen på utflykten.

För dig som tänker använda kylboxen både med vägguttag och bilbatteri finns det modeller, till exempel från Waeco, som har dubbla kyltekniker. De använder kompressorteknik med bra kylning när de är anslutna till ett vägguttag, men slår om till energisnålare termoelektriska element när de ansluts till cigarettuttaget.

Gasdriven kylbox

Gasdrivna kylboxar är inte särskilt vanliga, men de är praktiska om du behöver kyla mat där du varken har tillgång till vägguttag eller bilbatteri. Några av modellerna kan kopplas till en stor gasolflaska (propan eller butan), medan andra har plats för en pytteliten gasolflaska. Vissa modeller kan drivas av både el och gas.

Partykylar för grillfesten

Partykylar (party coolers på engelska) är större modeller som placeras på uteplatsen, till exempel när du bjuder på grillfest. De rymmer många burkar och flaskor och kan betraktas som regelrätta kylskåp, om än i annorlunda form. De öppnas ofta på toppen och har i bland praktiska sidobord. Många modeller är utrustade med hjul.

Partykylar bör vara utrustade med kompressor för att orka kyla tillräckligt. Det betyder att de behöver vara anslutna till ett vägguttag.

Markkylare och jordbrunn

Det finns ett ekorekoalternativ för den som gillar naturens krafter. Det kallas markkylare eller jordbrunn och själva konstruktionen kan se ut på olika sätt, medan principen är densamma. Den bygger på att jorden alltid håller mellan 5 och 10 grader någon meter under markytan.

I enkla ordalag gräver du ett hål och stoppar ner din markkylare eller jordbrunn, som i stort sett är ett tomt plaströr. I detta plaströr sänker du sedan ner en hållare där du placerar exempelvis din dryck. Sedan väntar du på att moder jord kyler ner den helt gratis och helt ekologiskt. Men förmodligen ganska långsamt.

Bra att tänka på före köp

Här är några saker som är bra att tänka igenom innan du bestämmer vad du ska köpa:

 • Kyla: Hur mycket kyla behöver du? Olika modeller och olika kylteknik ger olika mycket kyla.
 • Drift: Har du tillgång till el? Kommer du att befinna dig på platser utan el?
 • Utrymme: Hur stort ska kylutrymmet vara? Behöver du få plats med pet-flaskor?
 • Transport: Hur lättburet måste det vara? Ska du bära är handtag bra. Hög vikt kan kompenseras med hjul.
 • Hållbarhet: Hur hållbart ska det vara? Vill du kunna sitta ovanpå?
 • Förvaring: Är det viktigt att den tar lite plats när du förvarar den? Ska den gå att fälla i hop?

Alternativa lösningar

Det finns en del gratis eller halvgratis alternativ till den som inte vill investera i en kylbox. Kan vara bra om man ska kyla stora mängder öl inför en fest, till exempel.

Plaskdammen där barnen badar kan enkelt omvandlas till en enda stor kyl. Spola i kallt vatten och stoppa i det du vill kyla. Inte det mest bakteriologiskt korrekta alternativet, men billigt och enkelt.

Hav och sjöar ska inte underskattas. Bor du i närheten eller gör en utflykt i anslutning till vatten kan du stoppa dina kylvaror i ett nät och sänka ner. Bra och snabb kylning. Plus för extra sommarkänsla.

Is i större mängder har bra kyleffekt under lång tid. Visst smälter den, men det tar längre tid ju mer du har. Har du inte möjlighet att frysa hemma går det ofta att köpa i matbutiker och från snabbmatsrestauranger. Det finns även företag som inriktar sig särskilt på att leverera is inför fester.