Tänk på detta när du förvarar och sköter utomhusmöblerna

När du köper utemöbler kan det vara en idé att tänka på hur enkla de är att förvara och hur lätta de är att sköta. Har du ont om förrådsutrymme eller annan skydda yta kan möblerna slitas ut i förtid. Här förklarar vi vilken typ av möbel som är enklast att äga och varför.

Med alla möbler som ska förflyttas inför höst- och vinterförvaring är det en fördel om de är stapelbara, möjliga att fälla ihop eller plocka isär. Enklast är såklart om du kan stapla stolar och vika ihop bordet då det tar minst plats. Alternativet är att täcka över möblemanget med presenning. De ska också vara enkla att rengöra eller helst inte kräva någon rengöring alls. På vår och sommar vill du ju slappna av i trädgården och inte stå och skrubba.

Att helt slippa underhåll är nog inte möjligt men beroende på smak kan du hitta en variant som lämnar mycket tid till annat.

Har du inte valt eller köpt utomhusmöbler än? Här hittar du alla varianter att prisjämföra på Prisjakt.

Materialet avgör

Har du trämöbler måste du tänka på att möblerna inte ska stå på barmark under förvaringen. Det finns heller inget direkt behov av att svepa in möblerna helt när du ska skydda dem för vintern. Eventuell fukt som kan ligga i luften gör ingen större skada om ventilation finns tillgänglig lokalen eller i presenningen. Om du ska packa in möblerna i presenning måste du dock se till att allt är torrt då väta som finns med från start lätt kan skada möblerna.

Riktig rotting bör förvaras inomhus under vintern. Dynor bör förvaras i en tät box eller inomhus då du inte använder dem. Svenska sommaren innebär ofta perioder av regn som i sin tur kan leda till uppkomst av svamp och alger.

Möbler av plast

Plastmöbler finns i en rad olika sorter med namn som anspelar på utseendet. Nonwood är träliknande möbler och konstrotting ska just likna rotting. Den är gjorda av plast eller liknande syntetiska material. De beskrivs ofta som underhållsfria men du bör se upp med varma föremål i direktkontakt med möblerna. Det inkluderar även saker som kan bli varma av solljus som till exempel glas.

Plastmöbler är idealiska ur både lagringssynpunkt och underhåll. Ofta inte direkt ihopfällbara men väl stapelbara. De är därför lätta att bära in eller packa ihop under presenning. Är vintrarna inte för hårda kan de stå kvar men tänk på att de kan blåsa iväg eller bli missfärgade av föroreningar som sot. Tvätta då med diskmedel och trasa. Skulle du vilja fräscha upp dem ytterligare går det bra med bilvax.

Konstrotting har fördelen (om de är av det mörkare slaget ) att de döljer smuts bättre än andra möbler med planare ytor. Den aspekten tillsammans med det tåliga materialet och deras ofta stabila konstruktion gör dem populära på uteserveringar. De är dock ofta otympliga och får därför stå kvar ute. Tänk dock på att de blir sköra i stark kyla och behöver därför tas in om det brukar bli kallt om vintern där du bor.

Möbler av metall

Möbler av aluminium och rostfritt stål är också i det närmaste underhållsfria och behöver endast tvättas av med diskmedel och trasa. Flertalet modeller är lätta och ihopfällbara vilket medför att de är lätta att stoppa undan eller packa ihop under skyddande material.

Gjutjärnsmöbler är desto svårare att flytta på så de bör tåla väder och vind och de gör de om du sköter dem rätt. De måste vara rostskyddsbehandlade för att inte rosta sönder. De är dock oftast målade och skötseln gäller därför mest tvätt och ommålning.

Stålmöbler är också av det tyngre slaget men mer flexibla. Är de rostskyddsbehandlade är de lättskötta. Har de och gjutjärnsmöblerna detaljer av andra material som till exempel ädelträ får de så klart skötas efter de behov som de materialen har.

Möbler av trä

Före och efter trämöbler placeras i vinterförvaring bör du dra åt skruvarna. Träet kan svälla och krympa beroende på luftfuktighet och temperatur och därför kan skruvarna lossna något både under bruk och förvaring. Trämöbler finns i en mängd varianter som oftast inte är alltför tunga och många går att fälla ihop. Förutsatt att du skyddar dem som nämnt ovan ska de klara sig i många år.

Vid rengöring räcker en svamp eller disktrasa med milt diskmedel. För hårdare träslag som teak finns speciella rengöringsmedel att köpa. Du bör även blötlägga teak innan du rengör för att kunna komma åt ordentligt på djupet. Om du föredrar en grånande sliten look ska du inte olja in möblerna, annars är det rekommenderat att olja in alla trämöbler innan du använder dem. Tänk på att inte olja in möblerna i starkt solljus då det torkar ut oljan innan träet har sugit i sig den.

Är möblerna målade rengör du först och låter dem torka ett par dagar. Slipa sedan bort den gamla färgen och gör en grundinoljning. Måla sedan ett par gånger med täckfärg för utomhusbruk. Undvik direkt solljus som gör att färgen torkar för snabbt.

Vilket är bäst?

De bästa utemöblerna borde rimligtvis vara de mest lättskötta. Om vi ska rekommendera en variant framför några andra är lättmetallmöbler en bra lösning. Nästintill underhållsfria och oftast enkla att fälla ihop och inte för tunga. Det gör dem lättare att packa in eller lagra.

Du kan sen välja ut diverse detaljer och sittdynor efter smak. Vill du ha rygg, sits och armstöd i trä innebär det såklart mer skötsel men de ytorna är också lättast att hålla fräscha.

Om du inte är så förtjust i fällbara modeller, se gärna till att åtminstone stolarna går att stapla oavsett om du ska lagra inomhus eller under presenning.

Har du inte köpt utomhusmöbler än? Här kan du prisjämföra alla utomhusmöbler på Prisjakt.