Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Wifi i hela huset - 6 tips för bättre täckning i hemmet

  • Guide
  • 26 juni 2019
  • Routrar
Richard Hagerwald
Prisjakt Experter
Så får du wifi i hela huset
Om du inte lyckas få wifi i hela huset kan det bero på att något stör den trådlösa signalen. Här är sex åtgärder för bättre täckning!
Placera utsändningen centralt

Oavsett om du har köpt en router med stora antenner, har fristående accesspunkter eller kör med mesh så gäller ofta samma för alla - de skickar ut signalen i en cirkel runt sig. Sätt därför routern på en central plats, så nära mitten av ditt hem som möjligt. Kanske går det att dra en nätverkskabel från fiberuttaget till en bättre plats, eller kanske har ditt hem redan flera nätverksuttag? Använd dem och flytta en eventuell router. Tänk att signalen går rakt, så försök undvika att den behöver gå igenom "dubbla lager", t.ex både väggar och tak.

Kolla dina väggar och tak

Betongväggar, i synnerhet sådana med armeringsjärn i sig, blockerar effektivt trådlösa signaler. Har du möjlighet att få tag i en planritning över ditt hem, så notera var du har betong-, gips eller kanske rentav träväggar. Det kan vara till stor hjälp i hur du väljer att placera din utsändning och också för att förstå varför det inte funkar på ett visst ställe. Har ditt hem flera våningar men nätverket vill inte funka på andra våningen? Kolla vilket material som finns i taket/golvet. Tänk även här raka "linjer" från utsändning till mottagare.

Kolla surret i luften

Om du bor i stan och har många grannar så har du säkert sett fler nätverk än ditt dyka upp i mobilen och datorn. Har du en Android-enhet (smartphone eller surfplatta) så kan jag rekommendera appen WifiMan från Ubiquiti Networks. Den låter dig se vilken av de trådlösa kanalerna 1-13 som de olika trådlösa nätverken runtomkring dig sänder på. Hittar du en kanal som inte verkar användas så mycket, logga in i din router eller accesspunkt och ändra till den kanalen. Detta gör du enklast i en dator. WifiMan finns tyvärr inte för Apple-enheter.

Mer trådlöst? Kör 5Ghz!

Har du ett trådlöst larm hemma, eller en trådlös telefon, eller som de allra flesta - en mikrovågsugn? Alla dessa saker påverkar i högre eller lägre grad hur bra ditt wifi fungerar. Har du dessutom trådlösa högtalare eller smarta lampor i hemmet så kan även dessa störa ditt wifi. Till exempel ett ZigBee-system som Philips Hue kan störa väldigt mycket. En enkel lösning är att aktivera 5 Ghz-bandet om din trådlösa router har ett sånt. Det ger bättre hastighet och det är färre andra trådlösa produkter som sänder där.

Ta kontrollen med en planritning

För dig som verkligen vill gå "all in" så rekommenderar jag att installera programvaran Unifi Controller. Installera programvaran på en dator eller köp en så kallad Cloud Key (ser ut som en USB-sticka, men är egentligen en liten dator som kör controller-programvaran åt dig). Med programmet kan du konfigurera, analysera, mäta, följa upp och separera ditt eller dina nätverk hur mycket du vill.

Köp rätt utrustning!

Om inget annat hjälper så är det kanske dags för ny utrustning. Har du nätverksuttag i fler än ett rum som sammankopplas i något teknikskåp så rekommenderar jag att köpa fristående accesspunkter. En modell som är väldigt enkel att sätta upp heter Ubiquiti Unifi AP AC Lite. Den räcker ofta till en normalstor lägenhet eller ett mindre hus. Skulle det inte räcka med en, så kan du sätta upp en till vid ett annat nätverksuttag någon annanstans i huset. Har du inte flera nätverksuttag rekommenderar jag Ubiquiti Amplifi Instant, som jag tipsar om i min lista på routrar under tusenlappen. Det är en enkel router att börja med och som kan utökas med fler trådlösa punkter.


I hemmamiljö så är anledningen till dåligt wifi ytterst sällan att routern inte orkar med, i alla fall om du har en router från 2016 och framåt. Snarare handlar det oftast om att de flesta internetleverantörer skickar ut en router till sina kunder som sänder på kanal 6 (detta är oftast standard). Om många grannar i ett hyreshus då inte gör några ändringar i sitt nätverk så kommer snart kanal 6 bli ganska ockuperad. Effekten blir att alla får sämre wifi för varje ny granne med internetuppkoppling, och att nätverket då inte täcker hela lägenheten. Detta skriver jag också om i inledningen till min lista med de bästa routrarna just nu.

Paradoxalt nog så är det nästan alltid så att byggandet av ett riktigt bra trådlöst nätverk kräver att man kopplar in tråd, dvs nätverkskabel, för att nå dit man vill. Jag brukar resonera som så att hellre en extra accesspunkt än en enda router med jättestark signal. Oftast blir det bättre kvalitet på signalen, mindre konkurrens om det trådlösa utrymmet och har man två accesspunkter så kan man dessutom sända ut på två olika kanaler även om det är samma nätverksnamn.

Att ha tillgång till en app som kan visa vilka kanaler andra nätverk sänder på är guld värt - man behöver inte gissa sig fram på samma sätt som om man inte faktiskt vet vad man "slåss mot" i luften.