Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Ergonomisk sittdel vs vanlig sittdel - 3 skillnader du bör veta innan köpet

  • Guide
  • 11 juni 2019
  • Barnvagnar
Anna Ottosson
Prisjakt Experter
Skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel
När man pratar om sittdel i barnvagnssammanhang syftar man på själva sitsen där det något äldre barnet (ca 6 månader och uppåt) sitter. Det finns olika typer av sittdelar och de man främst brukar prata om är vanlig och ergonomisk sittdel. Här förklarar jag skillnaderna mellan dessa.
En ergonomisk sittdel är skålformad

Den största skillnaden är att en vanlig sittdel har en rak ryggplatta och sits medan en ergonomisk sittdel är skålformad. En vanlig sittdel har ofta ett justerbart fotstöd och kan fällas ner till ett mer plant liggläge, vilket en ergonomisk sittdel inte kan. En ergonomisk sittdel går att ha i liggläge, men aldrig helt plant (fullt liggläge).

Barnet sitter rakt i en vanlig sittdel

I en vanlig sittdel ligger och sitter barnet i en ställning där benen är raka, men i en ergonomisk sittdel är benen alltid böjda. Eftersom en ergonomisk sittdel är skålformad kan barnet inte ligga på mage eller sidan, men det går bra i en vanlig. Vissa tycker att en ergonomisk sittdel ger en bättre sittposition där barnet inte glider ner och "säckar ihop”, vilket små barn lättare kan göra i en vanlig sittdel.

Mjuklift fungerar till vanlig sittdel

I en vanlig sittdel går det ofta att använda en så kallad mjuklift som alternativ till liggdel för det nyfödda barnet, detta går inte i en ergonomisk sittdel på grund av att ytan helt enkelt inte kan bli tillräckligt plan för att ställa en mjuklift i.


En vanlig sittdel kallas vanlig just för att det är en klassisk sittdel så som de länge varit utformade. En ergonomisk sittdel är en ny typ av sittdel som blivit populär genom märken som t.ex. Bugaboo. I denna lista med sittvagnar kan du hitta vagnar med både ergonomisk och vanlig sittdel.

Vilken sittdel som är bäst för dig och din bebis är verkligen en smaksak, och det finns en uppsjö av åsikter och argument för/mot båda modellerna. Den ergonomiska sittdelen upplevs av många som mer ombonad och passande för mindre barn, men erbjuder inte samma möjlighet till mag- eller sidoläge på grund av skålformen. Vissa barn gillar ergonomisk och andra gillar vanlig, men för majoriteten verkar det inte spela någon större roll. Vissa föräldrar tycker det känns viktigt att barnen får sträcka ut benen och väljer bort ergonomisk av den anledningen, och andra tycker att barnet sitter bättre i en ergonomisk sittdel.

Viktigt att veta är att den vanliga sittdelen inte är oergonomisk bara för att den skålformade heter ergonomisk. Om någon av ovan nämnda faktorer är av betydelse för dig kan det vara klokt att göra val av sittdel därefter. I annat fall kan man gott välja vagnen utifrån andra egenskaper än just sittdelens utformning.

Ett exempel på en barnvagn med vanlig sittdel är Britax Smile 3 och ett exempel på en vagn med ergonomisk sittdel är Emmaljunga Super Viking.