Black Friday med Prisjakt

Black Friday med Prisjakt

Remind me

Black friday infaller den 24 november 2017

Då sänker många butiker sina priser. Här på Prisjakt ger vi dig verktyg och kunskap för att hitta smarta köp och undvika dåliga. På själva black friday hittar du i stort sett samtliga erbjudanden från samtliga nätbutiker på denna sida, prisjämförda och klara.

Få en påminnelse

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få en påminnelse när black friday börjar. På så vis missar du inte höstens bästa tillfälle att köpa prylar till reapriser. (Efter black friday fortsätter vi att påminna dig inför stora shoppingdagar och låter dig ta del av tips, tävlingar och smarta funktioner. Självklart kan du avsluta din prenumeration när du vill.)

Det här är black friday

Det här är black friday

Black friday är en köpfestens dag med rabatter i ett stort antal butiker. Fenomenet kommer från USA och finns i dag i stora delar av världen. I Sverige har det etablerat sig starkt på senare år.

Exakt varifrån namnet black friday kommer finns det flera olika förklaringar till. Den teori som Wikipedia håller för sanning är att den har sitt urpsrung i både New York och Philadelphia för över femtio år sedan. Men för att reda ut varför och hur, behöver vi börja med en annan högtid.

Den andra högtiden är thanksgiving, som är en förutsättning för black friday. Thanksgiving firas nämligen alltid på den fjärde torsdagen i november. Och eftersom det är just en torsdag blir det alltid en klämdag på fredagen. Det betyder mängder av lediga amerikaner som kan ge sig ut på stan för att ge sig i kast med årets första julklappsköp.

Första gången black friday nämns i media är 1961. I både New York och Philadelphia strömmade människor som vanligt ut på gatorna på sin lediga klämdag, ivriga att motionera kalkonen av sig och köpa julklappar. Myllret av människor just det här året – eller om det var avgaserna från deras bilar – gjorde att dagen fick öknamnet "black friday".

Andra hävdar att namnet syftar på butikernas räkenskaper. För i samband med att julhandeln inleds i USA – vilket den alltså anses göra just på klämdagen efter thanksgiving – förvandlas många butikers röda förlustsiffror till svarta.

Hur det än är med sanningen är black friday i dag den största shoppingdagen på hela året i USA. Hetsen för att knipa de bästa erbjudandena är stor. Förr öppnade butikerna tidigt på morgonen, men sedan några år öppnar de redan vid midnatt. Redan då ringlar köerna långa och upprörda bråk som leder till personskador är inte ovanliga. I en Walmartbutik strax utanför New York 2008 dog till exempel ett butiksbiträde efter att en hord köande rea-jägare forcerat entrédörrarna.

I Sverige går det – än så länge – lite lugnare till väga. Här har black friday fått större genomslag först de senaste tre eller fyra åren.

Patrik Pettersson

Foto: iStock.com / Sean Pavone

Black weekend och en hel black week

Black weekend och en hel black week

Det finns butiker som inte nöjer sig med en readag. Många sänker sina priser hela helgen under det som brukar kallas black weekend. Och några sänker sina priser hela veckan och kallar det black week. Därefter följer cyber monday.

Många svenska nätbutiker har tagit intryck från USA och därför är det inte ovanligt att de presenterar sina första erbjudanden redan vid midnatt på black friday. Sedan fortsätter de med sin rea under fredagen, ofta med nya erbjudanden varje timme.

Det förekommer även butiker som kör black weekend hela helgen eller black week hela veckan. Ett stort antal nätbutiker sluter även upp på det som kallas cyber monday, som infaller måndagen efter black friday. Om du är intresserad av cyber monday har vi en separat sida för det här på Prisjakt där du kommer att hitta alla nätbutikers rabatter.

Cyber monday är från början ett marknadsföringsspektakel från ett gäng amerikanska nätbutiker. Det lanserades i USA 2005 som en kampanj för att få människor att handla på internet. Marknadsföringskampanjen gav snabbt resultat och redan året därpå hakade ett stort antal nätbutiker på.

Jämfört med black friday är cyber monday fortfarande ganska anonymt i Sverige. Men de butiker som är på, är det ofta med bättre rabatter än under fredagen.

Patrik Pettersson

Foto: iStock.com / danielvfung

Fem sätt att använda Prisjakt under black friday

Fem sätt att använda Prisjakt under black friday

Om du inte har en oändligt djup plånbok är grunden till all bra shopping att jämföra priser. Särskilt under black friday. Därför tar vi en snabblektion i hur du använder Prisjakt för att göra just det.

Vi börjar med att reda ut hur du smidigt jämför priser mellan olika butiker, fortsätter med att göra dig redo för att genomskåda ”ordinarieprisbluffar” och avslutar med smarta redskap som du kan använda på egen hand.

 

1. Kolla konkurrensen

Många butiker försöker vara schyssta genom att jämföra priser åt dig när de rear ut prylar. Men det finns all anledning att vara skeptisk till butikernas egna jämförelser. Butikerna har så klart allt att vinna på att få skillnaden mellan ordinarie pris och reapris att framstå som så stor som möjligt.

Det första du bör göra för att kontrollera om ett erbjudande verkligen är så bra som det låter, är därför att kolla konkurrensen. Finns samma tv-apparat till ett ännu bättre pris i en annan butik?

Så jämför du priser mellan butiker:

 1. Leta upp produkten på Prisjakt.
 2. Kolla vad produkten kostar i andra butiker.

 

2. Genomskåda ”ordinarieprisbluffen”

Butiker har ett annat knep för att få rabatter att se större ut än vad de är. Även om det ”ordinarie pris” som de uppger stämmer, kan produkten faktiskt ha varit billigare före rean. En känd taktik är att höja priset strax före rean, för att sedan jämföra reapriset med detta förhöjda ordinarie pris. Butiken har goda chanser att lyckas så länge du inte jämför reapriset med konkurrenternas pris. Och så länge du inte jämför med vad varan faktiskt har kostat tidigare, innan butiken genomförde bluffhöjningen.

Så kollar du vad produkten har kostat tidigare:

 1. Leta upp produkten på Prisjakt.
 2. Om du använder din dator klickar du på fliken ”Statistik”. Om du använder mobilens webbläsare eller mobilappen trycker du på grafen som finns högt upp på skärmen.
 3. Titta på priskurvan för att se vad produkten har kostat tidigare.

 

3. Jämför prylarnas egenskaper

Om man inte vet exakt vad man vill ha kan det vara lätt att springa vilse i pryldjungeln. En mobiltelefon för 5 000 kronor kan verka som ett kap, men om den har betydligt sämre prestanda än en mobiltelefon för 4 000 kronor blir du lurad.

Se därför till att jämföra produktens egenskaper med egenskaperna hos liknande modeller. Ju bättre koll du har på vad du får för pengarna, desto mindre risk att betala för mycket för något dåligt.

Så jämför du produkters egenskaper:

 1. Leta upp produkten på Prisjakt på din dator.
 2. Klicka på den blå knappen ”Jämför” högt upp på sidan.
 3. Välj några produkter i samma prisläge att jämföra med, antingen genom att klicka på dem i ”Relaterade produkter”-spalten eller genom att skriva i ”Sök produkt att lägga till”-rutan.
 4. Se om produkterna skiljer sig åt vad gäller funktioner och prestanda.

Om du vill jämföra prylar med varandra i din mobiltelefon kan du använda listor. Mer information om det nedan.

 

4. Ha koll på förhand

De bästa förutsättningarna för goda klipp kommer ur förberedelse. Om du redan på förhand vet vad du är intresserad av och har hyfsad koll på prisläget är risken mindre att du ska gå bananas och shoppa fel under reastressen.

Ett bra sätt att hålla koll på de prylar som du är intresserad av är att skapa listor på Prisjakt. På så vis samlar du alla på samma ställe och det är lätt att jämföra priser och egenskaper.

Så lägger du intressanta produkter i en lista:

 1. Skaffa ett konto på Prisjakt.
 2. Leta upp den produkt som du är intresserad av.
 3. Om du använder din dator klickar du på ”Mina listor” allra längst ut i vänsterkanten och drar sedan produkterna dit. Om du använder mobilens webbläsare eller appen trycker du på ”Lägg till i lista” och följer instruktionerna.

 

5. Automatisera rabattletandet

En smart funktion på Prisjakt som du kan dra nytta av under black friday är möjligheten att bevaka prisändringar. Genom att sätta bevakning på en produkt kommer du att få meddelanden varje gång en butik sänker priset. Du kan bli meddelad via mejl, sms eller pushnotiser i mobilen. På så vis behöver du inte sitta klistrad vid datorskärmen för att hålla koll på om någon av de produkter som du är intresserad av finns på rea.

Så skapar du bevakningar:

 1. Leta upp den produkt som du är intresserad av på Prisjakt.
 2. Klicka på ”Bevaka” eller ”Bevaka pris” oavsett om du använder dator, mobilapp eller mobilens webbläsare.
 3. Följ instruktionerna.
Black friday – inte bara hemelektronik

Black friday – inte bara hemelektronik

De stora hemelektronikkedjorna hamnar ofta i fokus när man tänker black friday. Men utbudet brukar vara betydligt bredare än datorer och mobiltelefoner. Faktum är att butiker inom de mest skilda produktområden rear ut sina varor.

Förra året satsade så klart de stora hemelektronikjättarna hårt, men även modejättar som H&M, Asos och Zalando hade stora kampanjer. Likaså kan du sannolikt finna vrakpriser på allt från köksartiklar, smycken, barnprodukter och leksaker.

Förbrukningsvaror som skrivarbläck och linser reas också för att inte tala om böcker och film. Tänk därför ganska brett när du planerar eventuella köp och skapa bevakningar på Prisjakt på det du är intresserad av. På så sätt får du snabbt veta om det körs en black friday-kampanj på just din produkt.

Att köpa produkter när det inte är säsong är ett säkert sätt att spara pengar. Utgångna säsongsprodukter kan också vara givna deals under black friday. Är det något du kan tänkas behöva nästa vår eller sommar kan black friday innebära ännu större besparingar. Varför inte shoppa lite sommarskor eller en grill om de dyker upp?

Erik Lorentz

Foto: iStock.com / damedeeso