Prisjakt

Tänk på det här när du köper grafikkort

Joel Oscarsson på NordicHardware hjälper oss med grafikkortsvalet – det här är mest prisvärt just nu

Har du försökt köpa ett grafikkort på senare tid? Då kanske du har märkt att tillgången ständigt minskar samtidigt som priserna ökar.

Just nu är det stor komponentbrist som gör att tillverkarna inte kan få ut tillräckligt med produkter på marknaden. Det påverkar allt från tillgång på grafikkort till kretsar för bilar och andra prylar.

Vi har pratat med Joel Oscarsson som är chefredaktör på webbsajten NordicHardware om bristen på grafikkort och vad man ska välja till datorn idag.

Joel Oscarsson, teknikexpert och chefredaktör på NordicHardware

Det här är teknikexperten Joel

Joel är 28 år och bor i Malmö. Ursprungligen kommer han från Vårgårda kommun som ligger strax öster om Göteborg. Kör du från Göteborg tar du sikte efter Partille och Alingsås via E20, men passerar du Tumberg så har du kommit för långt.

Redan som tonåring hade Joel ett stort intresse för teknik. Vid 15 års ålder bloggade han aktivt om teknik och levde i princip för prylar. Idag arbetar Joel professionellt med sitt intresse och har gjort det i ungefär fem år.

När han inte skriver om de senaste prylarna, grottar ner sig i spännande teknik eller står upp för kvalitativ journalistik så underhåller han sig med en annan, mindre teknisk sak – nämligen brädspel.

Här håller vi oss dock till grafikkort, och om det är någon som har stenkoll på vad som händer på den marknaden just nu så är det Joel.

Tunga lanseringar och en pandemi knäckte marknaden

2020 var ett riktigt otursår för den som ville uppgradera datorn med ett nytt grafikkort.

Samtidigt som corona-pandemin påverkade en hel tillverkningsindustri så ökade konsumtionen när allt fler tvingades stanna hemma när restriktionerna skärptes i många länder.

– Det finns många anledningen till varför det är brist på komponenter just nu. Även små rubbningar påverkar tillverkarna och bland annat pandemin, väder och arbetsrelaterade problem ställer till det för många, säger Joel.

Under hösten introducerades dessutom nya generationens grafikkort från Nvidia och AMD, nästan samtidigt som Microsoft och Sony lanserade nya spelkonsoler på marknaden.

Intresset för alla nya prylar har varit skyhögt och det tog bara minuter för svenska återförsäljare att sälja helt slut. Idag är det på sina håll fortfarande omöjligt att hitta senaste generationens grafikkort eller spelkonsol i lager.

Brist på halvledare påverkar allt från grafikkort till bilindustrin

– Främst är det en stort brist på halvledare. Och det påverkar inte bara grafikkort utan många andra branscher med, exempelvis tillverkningen av bilar och andra industrier, säger Joel.

Just nu så ser vi ingen lättnad i komponentbristen. Det har tidigare pratats om större tillgång på halvledare under senare delen på året, men idag pekar mycket på att vi kan få vänta till 2022 innan det blir bättre.

Och det ställer till det för alla som vill köpa ett nytt grafikkort idag.

Vad är en halvledare?

Halvledare är en viktig komponent i princip all elektronik idag. Bland annat finns halvledare i transistorer som är hjärtat i processorer och andra kretsar. Fördelen med halvledare är att komponenten kan styra ström genom att växla mellan att vara elektriskt ledande och isolerande. En av de största tillverkarna av halvledare idag är TSMC som tillverkar processorer och grafikkretsar åt bland annat Apple.

Det går utmärkt att kombinera en ARM-processor med Nvidias grafikkort. Foto: david, Adobe Stock

Stor risk att du köper ett för dyrt grafikkort just nu

Eftersom det finns så få grafikkort att köpa så stiger priserna på både äldre och nya modeller. Och det gör att den som vill köpa ett grafikkort kan hamna i en riktigt kostsam fälla.

– Det finns en stor risk här att man råkar köpa ett onödigt dyrt grafikkort eller att man tar fel kort som inte matchar de andra komponenterna i datorn, varnar Joel.

Joel säger också att det är viktigt att man som konsument måste planera ordentligt och beställa de komponenter man kan. Sen är det bara att vänta tills rätt grafikkort går att köpa – det är det absolut bästa man kan göra just nu.

– Folk får hålla i helt enkelt. Vi är i en tråkig situation som konsumenterna själva inte kan förbättra, menar Joel.

Gamla grafikkort kan bli en temporär lösning

När nya grafikkort är en bristvara så kan gamla modeller blir en temporär lösning.

Redan i februari rapporterades att Nvidia återintroducerar gamla modeller som GTX 1050 och RTX 2060, och det ryktas att även GTX 1080 Ti kan släppas på nytt.

Frågan vi ställer oss är huruvida gammal teknik är värd att köpa, och här levererar Joel lugnande besked.

– Är du inte i behov av den senaste tekniken så kan du absolut köpa ett äldre grafikkort. Så länge priserna hamnar på rätt nivå och dina prestandakrav inte är jättehöga så är exempelvis GTX 1650 Super ett jättebra kort för många, säger han.

En av fördelarna med att gamla komponenter går in på marknaden igen är att det kan frigöra nyare grafikkort till de som verkligen behöver dem. Frågan är då vilket grafikkort du behöver till datorn – och här har Joel några riktigt bra tips.

Joels bästa köptips – det här ska du välja

RTX 3070

Toppvalet för den seriösa gamern som vill ha riktigt bra prestanda för 1440p. Med ett RTX 3070 får du höga frekvenser på maxinställningar i många spel. Du får betala en hel del, men just nu är RTX 3070 det mest prisvärda kortet för de flesta – speciellt om du vill ha raytracing och inte nödvändigtvis behöver spela i 4K.

RX 6700 XT

AMD har tagit ett stort kliv framåt i prestanda med Radeon XT-serien. Med 6700XT får du jämförbar prestanda med RTX 3070 vilket gör att kortet är utmärkt för både 1080p och 1440p. Tänk bara på att om du vill ha raytracing så är Nvidias kort fortfarande flera snäpp vassare.

RTX 3060 Ti

Ett kanonbra alternativ i mellanklassen för dig som vill spela i 1440p. Du kan öka upplösningen till 4K i vissa fall, men RTX 3060 Ti gör sig bäst i 1080p och 1440p. Du kan till och med köra raytracing med fina resultat. Det här är ett stabilt val när du vet att du inte ska uppgradera till 4K i framtiden.

RTX 3080 / RX 6800 XT

Vill du skruva upp grafiken till max och spela i 4K så är det här valet för dig. Visst kan RTX 3070 fungera med 4K i många spel, men vill du ha optimal prestanda är RTX 3080 eller RX 6800 XT bästa valen. Speciellt RTX 3080 om du vill använda raytracing i moderna spel.

GTX 1650 Super / RX 5500 XT

För ungefär 2 000 kronor får du ett riktigt bra grafikkort i GTX 1650 Super och RX 5500 XT. Det här är prisvärda modeller när du spelar i full-HD och inte nödvändigtvis behöver ställa in grafiken på max i alla nya spel. Ett bra alternativ i budgetklassen helt enkelt.

LED-belysning är ett enkelt sätt att göra gamingriggen snyggare. Foto: MuhammadSyafiq, Adobe Stock

Nya generationens grafikkort är både dyra och prisvärda

Förbokade du ett RTX 3080 när modellen släpptes låg priset runt 8 000 kronor. Idag måste du betala runt 11 000 och 13 000 kronor för samma grafikkort. Trots det höga priset så menar Joel att de allra senaste grafikkorten är prisvärda.

– Senaste generationens grafikkort är branschens kanske bästa uppgradering någonsin. Folk väntar månader på de här korten, och av en bra anledning – de är så himla bra och värda att vänta på, säger Joel.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge säger ordspråket. Den som väntar tillräckligt länge kanske väljer att avboka sitt RTX 3080 eller motsvarande från AMD, för det ryktas att RTX 3080 Ti släppas under 2021.

Joel säger att det känns sannolikt att Nvidia har en nylansering redo till sommaren, men räkna inte med en tillgång i överflöd.

Prislappen lär hamna mellan dagens RTX 3080 och RTX 3090. Och tillgången är med stor sannolikhet lika dålig som för RTX 3080-modellerna idag. Vill du ha ett RTX 3080 Ti när det släpps så gäller det alltså att både ha en djup plånbok och vara blixtsnabb på lanseringsdagen.

Glöm inte att uppgradera nätdelen

Den som redan har en dator som ska uppgraderas kan förbereda sig på olika sätt innan grafikkortet dyker upp. Exempelvis genom att se över datorns olika delar, som nätdelen (även kallat ett nätaggregat)

Om man köper ett nya generationens RTX 300- eller Radeon XT-kort så gäller det att nätdelen kan leverera kraft tillräckligt snabbt. De nya korten kräver en hel del av nätdelen och om din befintliga ligger på gränsen är det en god tanke att uppgradera sig.

– Du klarar dig långt med en nätdel på 700 watt, men vill du köra ett RTX 3080 eller 3090 måste du sikta högre. Kolla med tillverkarna – de har bra rekommendationer på vad du ska köpa, tipsar Joel.

Foto: Nvidia

Nvidia har släppt RTX 4000-serien

Den 20 september 2022 så presenterade Nvidia tre nya grafikkort i den hett efterlängtade RTX 4000-serien. Flaggskeppsmodellen RTX 4090 och två varianter av RTX 4080. De nya grafikkorten är rejält urstarka och presterar upp till fyra gånger bättre än RTX 3090 Ti. Men smakar det så kostar det, räkna med lika högt pris som fps.

Läs mer om RTX 4000-serien här

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
23 april 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.